Na alle zware kerstdiners, te veel kaasplanken en met zicht op minstens een oliebol vanavond, heb ik besloten 2008 uit te luiden met lichtvoetige sushi. Ok, de Japanner krijgt de vulling mooi in het midden maar ik vind dit wel een geslaagd resultaat. Op de foto plateautje 1. En bij deze voor iedereen die dit leest: een zeer voorspoedig 2009!
31 december 2008
24 december 2008
Saffraanroom
Nodig: 1 dl groentenbouillon, 1 dl Noilly Prat, 1 dl slagroom, 1 fijngesnipperd sjalotje, 1 teen knoflook uit de knijper, 20 saffraandraadjes.
Doe alle ingrediënten in een pannetje en laat dit -roer af en toe door- tot eenderde inkoken. De saus krijgt uiteindelijk een diepgele kleur en dan is-ie klaar (ik schat zelf een half uur tot drie kwartier; ik let daar nooit zo op). Zeef vervolgens de room et voilà! Dit kun je gewoon een dag van te voren klaarmaken en de volgende dag even opwarmen.
22 december 2008
Ei pocheren voor dummies
In de top 10 rotwerkjes staat bij mij toch wel het pocheren van eieren op de klassieke wijze. Bij gebrek aan echt verse eieren dreigt zoiets op voorhand te mislukken en mocht het per ongeluk toch een keer slagen dan lukt het me hooguit met 1 ei per keer in de pan. Zie dan maar eens voor vier personen een gerecht met gepocheerd ei klaar te maken. Maar dankzij Foodtube heb ik mezelf een lesje geleerd hoe het wél slaagt met niet zulke verse -doch verantwoorde!- eieren en bovendien kun je wel 6 eieren of van mijn part 10 in een grote pan moeiteloos pocheren.
Stap 1: leg een flink stuk huishoudfolie in een kommetje of kopje en breek hierin voorzichtig het ei.
Stap 2: vouw de folie goed dicht en leg het pakketje in de pan met kokend water gedurende een kleine drie minuten. Zorg er wel voor dat de plek waarop het folie dichtgevouwen is boven het water uitsteekt.
Stap 3: leg het pakketje op een bord, vouw het open en schuif het gepocheerde ei van de folie af.
18 december 2008
Potje rucola
13 december 2008
Lahmacun
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhw-7BQ9XKySMY0jgzIJ3QUmXBDRyvWBUCyoYekP6dfdo1x0YBysP41eWAX1aywGoGp4pa-1lLRz7Q2UcloDuWXMWp8qHXUHSNExN6_blhtU02L5rgzqpWsGjVPk02tNP3UTuLrEaa5RlHL/s200/lahmacun.jpg)
12 december 2008
Rode kool-ovenschotel
In ieder geval voor plusminus vier personen heb je hooguit een kilo kruimige aardappelen nodig, die je schilt, kookt en pureert met wat melk en boter. En uiteraard wordt dit bijgekruid met zout, peper en wat nootmuskaat. Ondertussen bak ik plusminus 400 gram half om half gehakt rul. Ik gebruik geen vet in de Tefalpan; dat gehakt heeft vet genoeg van zichzelf, dit gehakt wordt bijgekruid al naar gelang ieders smaak. Als het vet van het gehakt vrijkomt dan wordt er een gesnipperde ui meegebakken. Overigens laat ik het gebraden gehaktmengsel uitlekken in een vergiet zodat het gerecht uiteindelijk niet baggervet wordt. Op pit drie van het fornuis staat inmiddels een pan met rode kool, hetzij uit een zakje hetzij uit de diepvries. Ik koop het liefst die pakken met een fijn appeltje erdoor. Je kunt natuurlijk ook een heuse rode kool klaarmaken maar daar heb ik nooit zo'n zin in. Ik ben sowieso niet zo'n enorme rode-koolliefhebber! Ondertussen heb ik ook een echte appel in blokjes fijngesneden. Voor zover fase 1. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een grote glazen ovenschaal in met boter.
En nu komt voor mij het meeste essentiële: met welk ingrediënt begint het ook alweer? Een verkeerde volgorde vind ik het resultaat nadelig beïnvloeden. Ik kan wel uitleggen hoe dat zit. Het liefst eet ik dit als het eerst afgekoeld is zodat ik mooie stukken uit de ovenschaal kan halen en dit wederom opwarm in de oven. Het resultaat is dat je een bordje leeg kan eten met de laagjes kool, puree, appel en gehakt nog intact. En zo eet ik het ook op. Enfin, verder met de bereiding: eerst doe je een laag rode kool in de ovenschaal, vervolgens de aardappelpuree, daarop wat appelsnippers en pas daarna het gehakt, herhaal deze handeling. Dek de ovenschaal af met wat folie en zet de schaal een half uur weg in de oven. De foto toont ogenschijnlijk een wat rommelig resultaat. Overigens wordt het steeds moeilijker om met dit donkere weer nog fatsoenlijke keukenkiekjes te schieten!
10 december 2008
Kip Kok Robin
Ik twijfelde nog of ik het recept van Kok Robin op mijn blog zou zetten. Maar er zijn twee argumenten om het hier (althans, een link naar het recept) wel te plaatsen:
- Hulde, hulde, hulde! Dank je wel dus voor dit prachtrecept.
- Sommige lezers van dit blog kennen het blog van Kok Robin niet en dan missen ze misschien zomaar het recept van Poached Soy Chicken.
Een toelichting hoef ik dus niet te geven. Je leest het allemaal daar. De Chinese suiker in het recept kun je volgens Kok Robin ook vervangen door gewone suiker en de sichuanpepers door gewone peperkorrels. Op de foto enkele kiponderdelen van dit recept, geserveerd met paksoi. De mastersauce ligt inmiddels in de vriezer te wachten op het vervolg ... .
4 december 2008
Holy Toast! (miracle bread stamper)
3 december 2008
Favoriet keukengereedschap
1 december 2008
1080 Recepten
In sommige recpten worden rauwe of zacht gekookte eieren gebruikt. Gebruik hiervan wordt afgeraden voor zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en diegenen met problemen met hun immunsysteen.
Ja ik weet het, de beste stuurlui staan aan wal en ik maak ook taal-, tik- en andere stomme fouten maar ik ben noch vertaler, noch (bureau)redacteur, noch in het bezit van een redactie- en productiebureau. Stug doorlezen maar. En dat kost me moeite want de beschrijvingen lopen niet lekker. De gebiedende wijs van receptuurbeschrijvingen is best lastig te omzeilen maar hier gaat het echt irriteren. Nog irritanter is het gebruik van het woordje hem. En zo lees ik regelmatig:
schep hem in een kom (mayonaise) of kook de rijst gaar en spoel hem onder de koude kraan zoals beschreven in recept 173. Laat hem goed uitlekken en houd hem apart.
Dus ik snel bladeren naar de kiprecepturen, want ergens verheugde ik me er op om mijn vermoedens bevestigd te krijgen. En ja hoor, wat ik je brom:
Leg de kip erin en bak hem in 8-10 minuten aan alle kanten bruin; keer hem vaak. Haal hem uit de pan en houd hem warm.
Zeg nu zelf: dit leest uitermate rottig. Over de modernisering kan ik niet echt oordelen trouwens. De Ortega's adviseren, indien u verse pasta wilt maken, een deegje te maken, er een bal van te draaien en deze bal acht tot tien keer hard en vanuit de hoogte op het aanrecht te gooien. De ladder staat al klaar in mijn keuken. Ik hoop dat ik desalniettemin over de grote teleurstelling heen kan komen en er uiteindelijk leuke recepten uit vis. De verzorging van het binnenwerk vind ik trouwens wel een stuk fraaier dan De zilveren lepel. Toch nog een pluspuntje vermeld :-)
1080 Recepten
Simone en Inés Ortega
Uitgeverij: Van Dishoeck
ISBN: 978 90 475 0615 7
30 november 2008
Hutspot
20 november 2008
Ontploffingsgevaar!
19 november 2008
Keukenprins Ronald Giphart
Al enkele weken lees ik af en toe een stukje uit "Keukenprins - 100 dagen lezen en schrijven over eten" van Ronald Giphart. Het is echt zo'n boek dat je niet in een keer uitleest maar af en toe oppakt en weer enkele dagen uit het leven van Giphart wegleest. Honderd dagen lang hield hij bij wat hij at en dat is akelig eerlijk. Zeg nou zelf: wie geeft prijs dat hij op een dag 1 plak ontbijtkoek, 1 Wasa-tomatencracker, slaatje van de benzinepomp, 1 broodje bapao, 1 magnetronburger, 1 bakje vanillevla met Nesquick, 1 plak ontbijtkoek, 1 pakje paprikachips en tiramisu verorbert (dag 13). Je moet maar durven! Ook toont hij een merkwaardige "voorliefde" voor het innemen van Cup-a-Soup zonder water. Dat is net zoiets als knabbelen aan een vies bouillonblokje. Maar er is natuurlijk veel meer te lezen dan de dagelijkse inname van voedsel. De moeder van Giphart speelt een belangrijke rol. Ze was een gourmande. Een vrouw die een hekel had aan maaltijden uit pakjes, zakjes, potjes en blik. Dat strookte destijds niet helemaal met de opvattingen in feministische kringen, dat de vrouw juist achter het aanrecht vandaan moest worden gesleurd. Maar daar trok zij, ze was politica, zich niets van aan: deed kookcursussen voor gevorderden (zelfs de kookdiploma's hingen ingelijst aan de muur in huize Giphart), trok al haar bouillons, maakte zelf haar mayonaise, ragouts, etc. Alleen hiervan smul ik al! En er is meer te lezen. Over zijn lievelingsgerechten, echtgenote Mascha die volgens mij vandaag de dag in familiekring de enige echte keukenprinses is, de meest memorabele maaltijden. Verhandelingen over azijn, kroketten, restaurantbezoeken en kook-tv. Ooit gehoord van Go Go Kosher! ? Al lezende baal ik ervan dat ik dat televisieprogramma nog nooit op Nederland 2 heb gezien waarin twee teams strijden, à la Ready Steady Cook, om binnen een half uur het lekkerste koosjere gerecht van de maand in elkaar te zetten. Onder jurytoezicht van rabbijn Evers. En zo zijn er zoveel lezenswaardige anekdotes. Met een glimlach en af en toe een schaterlach ben ik op dag 50 beland. De mooiste verhandeling tot nu toe las ik op dag 30, over "de bal der ballen". Iedereen heeft de vraag wel eens gesteld of gehoord: "wat is het recept van oma's gehaktbal, de traditionele gehaktbal, Hollandse gehaktbal". Giphart geeft het recept als volgt: surf op internet, pluk daar twaalf "traditionele Hollandse gehaktbalrecepten" vandaan en zet alle ingrediënten van de twaalf recepten op een rij. Turf nu hoe vaak een genoemd ingrediënt voorkomt in deze twaalf recepten en schrap vervolgens alle ingrediënten die slechts een keer voorkomen in de receptuur. Hiermee worden meteen onzinnige ingrediënten als 1 zakje Maggi-rundvleesjus en 6 eetlepels cornflakes geëlimineerd. Van wat overbleef draaide Giphart gehaktballen waarvan het resultaat omschreven wordt als een prima bal, die de geschiedenis mag ingaan als "de traditionele ouderwetse klassieke Hollandse basisgehaktbal van pappie, moeder, oma en De Librije".
Gegevens:
Keukenprins
100 dagen lezen en schrijven over eten
ISBN: 9789057593512, € 22.50, paperback, 310 p.
Uitgeverij Podium
16 november 2008
Worteltaart
Ik had vanochtend zin om iets te bakken. Maakt niet uit wat en dus dook ik even de voorraad- en koelkast in om te bepalen wat dat "iets" zou worden. In de koelkast lagen nog wat wortelen en toen ik naar buiten keek, zag ik de buurmeisjes in Zwarte Piet-uitrusting over de straat banjeren. Wortel, Zwarte Piet? Paard van Sinterklaas? De omzet in penen zal alras de komende weken stijgen. Maar van mijn restant wortelen uit de koelkast maakte ik dus worteltaart. Net toen de taart uit de oven ging, werd ik gebeld. Of mijn ouders 's middags even langs konden komen en dus kreeg de taart een goede bestemming. Overigens bracht mijn moeder alle pompoenrecepten mee die ze maar in huis had, net na het besluit niets meer te doen met pompoen. Maar het is toch altijd fijn dat er meegedacht wordt! Enkele stukken van de worteltaart waren voor mijn Zwarte Pietende buurmeisjes en misschien neem ik morgen nog wat mee in de trommel naar het werk.
Nodig:
300 gram wortelen, 300 gram blanke amandelen (ik had 200 gram amandelen in huis en heb het restant aangevuld met walnoten), 60 gram bloem, 1 theelepel bakpoeder, 4 eieren, rasp van 1 citroen, 2 eetlepels citroensap 200 gram witte basterdsuiker, snufje zout, 100 gram poedersuiker.
Bereiden:
Rasp de wortelen fijn en hak de amandelen (en in dit recept dus ook de walnoten) in de keukenmachine of ander slim apparaat. Breek de eieren voorzichtig en scheidt de eiwitten van de dooiers. Klop de eidooiers en de witte basterdsuiker goed door elkaar heen totdat het mengsel schuimig en romig is. Voeg hieraan de wortelrasp, de fijngehakte noten, de bloem, bakpoeder, snufje zout, citroenrasp en 1 eetlepel citroensap toe en roer goed door. Vervolgens klop je de eiwitten stijf en die spatel je door de wortelbrei. Ondertussen is de oven op 190 graden voorverwarmd en een springvorm ingevet. Stort de massa in de springvorm en zet deze in de oven gedurende 45 minuten weg. Maak van de poedersuiker en 1 el citroensap een papje. Ik heb het aangelengd met een beetje water omdat het papje wel heel dik was. Haal de taart na 45 minuten uit de oven en laat nog even in de springvorm staan. Haal de taart uit de vorm en strijk met een mes de poedersuikermassa over de taart.
Ravioli met pompoen (4)
14 november 2008
Pompoen (3)
7 november 2008
Lekker stoofpotje: boeuf en daube
Voor vier personen heb je nodig:
- 750 gram sucadelappen
- 100 gram vetspek in kleine dobbelsteentjes
- 250 gram worteltjes
- 2 uien
- 3 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- 2 teentjes knoflook
- rode wijn
- 1 el tomatenpuree, eventueel ontzuurd
- zout en peper
- handje fijngehakte platte peterselie
Bereiden: smelt in een grote braadpan het vetspek uit totdat er niets meer over is dan vloeibaar vet en wat kleine kaantjes. Dat kan een tijdje duren maar ondertussen kun je dan de sucadelappen in blokjes van 4 bij 4 centimeter snijden, de ui pellen en grof snijden, de wortelen schoonmaken en in stukken van 4 cm snijden. Voeg aan het gesmolten vetspek het rundvlees toe. Doe dit niet in een keer want de kans is dan toch groot dat er te veel vocht vrij komt en dat de stukken rundvlees niet gebakken maar gekookt worden. Als al het vlees bruin gebraden is, gaan de gesnipperde uien, gesneden wortelen, de knoflooktenen uit de knijper, tijm, laurierblaadjes, peper en zout erbij. Giet zoveel wijn erbij dat het vlees net onder staat. Vuur laag, deksel op pan en vier tot vijf uur laten sudderen. Voeg een half uur voor het einde de tomatenpuree toe en dien eventueel op met fijngehakte peterselie. Dit vind ik nog het lekkerst met aardappelpuree, maar gekookte aardappelen smaken er natuurlijk ook goed bij.
6 november 2008
Pompoen (2): mislukt experiment
3 november 2008
November: wat ga ik doen met pompoen? (1)
1 november 2008
Kookboek van het jaar 2008: and the winners are ....
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjfv99OYxatsWHkUY5T0En24Am5t7wi-ziyqQEvUFSfFqGn3q_QipjzrrBnmWCLTRK1LYtrQ-MpkXVgDn2Va_YTiCneq2t5uSaUEYwWFUJPDcNdLmN6CU4uTzdnOcjJPC-7q2GWvOMGBBuL/s200/raapesteeltje_simone_kroon.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgnOYlJjl1s826GaUS6Ydh1jMztptE5pT3JlmD_XewL1_cdPKlmldP8FWz6ICTHuHULqaSdI6jlYjUhApXiEhwu5z2gIDxgnN_T9v10HOI11pxM9navtr3t5kB8KbiY3NHZPJsKbxEEJctx/s200/de_creoolse_keuken_babette_de_rosieres.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgb45_FSB3-WD0a3Yz0-9SOhUWlQ2tllwtT2uq92yrs1oBEjmBRFSCEyNq_F8DNUO3Ju9msme5ZjuI1Fqk4rDiUCDkU917oMDgDigl4bGe3KDsUkh0Jjn5gBHhqFXsguNaNqnyd80y3_PFW/s200/kliekjeskookboek_puck_kerkhoven.jpg)
Na een dagdeel rondgelopen te hebben op het evenement Kookboek van het jaar 2008, was het eindelijk om 17.00 uur zover. De bekendmaking van de uitverkorenen in drie categorieën: beste kookboek categorie Nederlandse productie, beste kookboek categorie vertaald en dan nog de "Gouden Garde-publieksprijs". Wat doe je op zo'n dag tot 17.00 uur? Gefrituurde rode bieten proeven (promotie van het kookboek Onvergetelijke groenten), tabouleh eten (promotie van het boek Turquoise), kweeperensnoepjes snaaien (promotie van het boek Raapsteeltje), heel erg veel gewokte kokkels veroberen want die waren zo lekker en zowaar kreeg ik een plastic doorschijnend keukenschortje aan en mocht ik haringen schoonmaken en netjes gefileerd en al afgeven opdat er sushi van gemaakt konden worden (met mierikswortelschuim). Mijn handen hebben nog nooit zo poezelig aangevoeld. Allemaal leuk hoor, maar natuurlijk gaat het maar om een ding: dat ene boek moet winnen! Uiteindelijk werd het een blije boodschap en tevreden namen wij deel aan het "walking buffet". Verschrikkelijk als je al de hele dag op de poten staat, maar goed: we hebben mogen proeven van 12 kleine gangetjes als mooie afsluiting van een voor ons geslaagd evenement. Voor de statistieken: Raapsteeltje is de beste productie van eigen bodem, De Creoolse keuken is het beste kookboek categorie vertaald en Het grote kliekjesboek behaalde een nipte overwinning op Raapsteeltje in de categorie publieksprijs.
30 oktober 2008
Lof: ovenschotel met, jawel, ham en kaas
Grappig, ik lees net dat meneer Matisse wat moeite heeft met de traditionele lofschotel. Had ik vroeger ook last van en thuis, wanneer de lof uit de oven op tafel kwam, kreeg ik lof als rauwkostsalade. Want dat lustte ik dan weer wel. Ondanks de veel gehoorde klacht dat lof niet meer zo bitter is als vroeger, denk ik dat lof nog steeds niet in de top-10 groenten van kinderen staat. Gisteren weer eens lof met ham en kaas maar wel volgens, aangepast, recept van Jane Grigson uit het Groentekookboek.
Nodig: 6 stronkjes lof, 6 plakken ham, mosterd, 2 eetlepels boter, 1 gesnipperde ui, 2 eetlepels bloem, 3 dl bouillon (groenten of rund), 3 dl melk, zout, peper, nootmuskaat, geraspte kaas.
Bereiden: maak de lof schoon en kook (afhankelijk van dikte) tien tot vijftien minuten. Terwijl de lof kookt, fruit je in een pannetje de ui met de boter tot de ui glazig is en daarna voeg je de (gezeefde) bloem toe. Goed roeren tot de massa wat pruttelt maar niet bruin laten worden! Voeg scheutje voor scheutje de bouillon toe en daarna de melk. Overigens neem ik het niet zo nauw met de hoeveelheid melk: ik verbruik in dit recept bij lange na niet de aanbevolen 3 dl. Een beetje op het gevoel dus. Kruid dit bij met peper, zout en nootmuskaat. Zet het vuur nu uit en voeg de geraspte kaas toe. Ook hier kijk ik niet echt naar de hoeveelheden. Meestal gebruik ik Parmezaanse kaas en ik schat hooguit zo'n 75 gram. Goed doorroeren tot de kaas gesmolten is. Smeer op elke plak ham wat mosterd dun uit. Teveel mosterd geeft een te overheersende smaak, zo heb ik ondervonden! Wikkel de lofstronkjes in de plakken ham en leg deze in een ovenschaal. Giet de saus er over en bestrooi de schotel met wat geraspte kaas. Zet de schaal een half uur in de oven op zo'n 190 graden. Eet smakelijk.
27 oktober 2008
Especial Cocina Mallorquina?
Halverwege onze vakantieweek kwam een of ander Mexicaans steakhouse nog het dichtst in de buurt van dat "authentieke" want, zo fantaseerde ik er op los, Spanje en Mexico dat is zoiets als Nederland en Indonesië. Het stuk rundvlees uit deze keuken was in ieder geval goed gebakken. Als ik er goed over nadenk vind ik het ongelooflijk dat de kniebuiging voor toeristen zo immens diep is. Mag het gewoon ietsje minder? Ik begrijp namelijk best dat sommige eetgelegenheden Britse "ontbijtjes" serveren. Ik begrijp ook best dat men zoveel mogelijk en op een redelijk makkelijke manier geld moet verdienen aan toeristen. Maar ik begrijp dus niet, en dit is maar een klein en lullig detail, als ik een schaal mosselen in een overheerlijke tomatensaus opgediend krijg, ik de saus alleen kan opeten met de daarbij uitgeserveerde patatten. Geef dan brood erbij want slappe patatten in de tomatensaus dopen, dat doe ik dus niet.
Garnituur uit blik, ook dat. Vermijd je in eigen land Van der Valk en consorten, krijg je het wel op Mallorca op je bord. Tapasrestaurants voeren immer een grote sectie pizza's en de mogelijkheden tot het eten van diverse soorten vis en dito bereidingen steken schril af tegen het enorme aanbod van vlees, heel veel vlees. Ik dacht toch dat we op een eiland zaten. Op de laatste avond troffen we een restaurant met wat gerechten onder de noemer Especial Cocina Mallorquina. Maar ook daar vond ik maiskorrels uit blik tussen de reepjes paprika op mijn bord. Misschien ben ik naïef maar wat zou er gebeuren als de helft van de restaurants een betere kaart gaat voeren? Blijven de toeristen dan weg? En nu hoor ik de lezers van dit stukje al denken: het toeristenvolk op Mallorca is van het slag dat in eigen land leeft van fish & chips, Bratwursten of patatjes oorlog. Zeg maar de mensen op de Martin Parr-foto's.
17 oktober 2008
Spaanse ballen
Nodig: een kilo gemengd gehakt (rund/varken of rund/kalf/varken), een kopje broodkruim of paneermeel, 5 fijngehakte teentjes knoflook, 2 eieren, klein theelepeltje gemalen nootmuskaat, zout en peper, bloem om te bestuiven, olijfolie, 1 grofgehakte ui, 1 groene paprika in repen gesneden, 1 ontvelde en grofgehakte tomaat, een kopje droge witte wijn en een kopje kippenbouillon.
Bereiden:
Meng de gehaktsoorten, broodkruim, 4 fijngesneden tenen knoflook, zout, peper, nootmuskaat en ei in een grote kom en vorm er daarna balletjes formaatje bitterbal van. Rol de balletjes door de bloem. Verhit de olie in een zeer royale braadpan en bak de ballen aan alle kanten bruin. Desnoods per portie als de pan de hoeveelheid niet aan kan. Voeg daarna de ui, het overgebleven teentje knoflook en de paprika toe en wanneer de ui zacht is geworden kan de bouillon, wijn, tomaat, perper en zout erbij. Deksel op pan en twintig minuutjes laten pruttelen. De balletjes zijn het lekkerst als je dit een dag eerder dan opeet bereidt. De saus vind ik trouwens nog het lekkerst, heerlijk om brood in te "soppen". Maar goed: dat is mijn mening.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhk_PkLrvn9D-EfwQRDvMOjBlZ45NTJ_2mKg8Dwu0w0oKM5LXQhWlO2GeQOozq4_WWGRbkjEpn6E7juYznLidHrMRMkCNxt1CHuTpvFIkUioWYGjjGlr8L-zXCOqnE4mxL_kbPCDQHqEWes/s200/9055011568.jpg)
16 oktober 2008
Bubbels van Budapest
13 oktober 2008
Studentenkookboek
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgHcwB2xexKkDq2dLPrZtHGNKRFdlEB9LGLiZ1m2FRGXaRYvmLUtaYcc2IX5lg3cnI6a9EJJkC0-kQI94AcHax90ESK85m9UT26qpXPGkGveaGSFNPp1OFE_G51ML6BnHftJ3m7rydIKKvS/s320/Studenten.jpg)
Ik was eigenlijk niet van plan om hier een studentenkookboek onder de aandacht te brengen maar dit exemplaar was ik aan het doorbladeren en opeens waande ik me bijna een kwart eeuw terug. Wat kookte ik ook alweer, toen ik op kamers ging? Ik herinner me veel kip kerrie (ja uit een pakje en helemaal in de stijl van "een beetje van jezelf en een beetje van Maggi), een variatie op ratatouille (makkelijke eenpans), maaltijdsalade met als basis ijsbergsla, voorts aangevuld met paprika, tomaat, feta, olijven, komkommer, gekookt ei en cashewnoten. Ja, cashewnoten! In een of ander ringbandje gingen mijn eerste verzamelde en gemaakte recepten. Pesto uit een potje deed z'n intrede en er werd veel gekookt met crème fraîche. Een van de hoogtepunten was kippenbout gestoofd in cider, afgemaakt met wat room en opgediend met gebakken schijfjes appels. En als we echt geld over en er vóór over hadden dan kochten we vlees bij Rodrigues op de Vijzelgracht en werd er een godenmaal bereid.
En nu blader ik het Studentenkookboek door, geschreven door Cijn Prins en Marijke Sterk. Beginnend bij het ontbijt en eindigend met anti-katerrecepten. Ik zou denken dat die anti-katerrecepten juist als ontbijt gebruikt dienen te worden. Maar ja, dat opent in het debuut van Cijn Prins ook zo rottig! Het is een heel gevarieerd kookboek, anders dan de cover doet vermoeden, voor beginners geworden: hier niet alleen makkelijke pasta- en rijstgerechten, variaties op omeletten of roerbakgerechten maar ook klassiekers als Hachis Parmentier, gazpacho, haringbietensalade. Of juist hedendaagse makkelijke gerechten als salade Caprese en BLT-sandwiches.
Deze paperback is sober van uitvoering, hier en daar een illustratie in zwart/wit en telt exclusief het receptenregister 201 pagina's. Het heeft een sympathiek prijsje van € 8,95 en het ISBN is 978 90 5897 6178. Ik vind het wel geinig. Ik kreeg toen ik het huis uit ging van mijn moeder het Vegetarisch Kookboek mee uit de Prisma Kookboekenreeks. Oh ja, en een waanzinnig goede braadpan uit de erfenis van oma. Cijn Prins heeft een wat betere keukenbasis dan ik destijds: het is tenslotte de dochter van Jonah Freud die haar debuut maakt in kookboekenland.
12 oktober 2008
Ha eindelijk pasta!
Ik geef het eerlijk toe: ik heb nog nooit zelf pasta gemaakt. Oef, wat een bekentenis alhier. Surfend langs alle blogs neem ik kennis van zelf worsten draaien, wordt er driftig geëxperimenteerd met schimmels teneinde een puike camembert aan te snijden en wat dies meer zij. Nee, ik heb nog nooit zelf pasta gemaakt. Niet omdat ik lui ben maar het leek me een ultiem rotwerkje. De (open) keuken ondergestoven met bloem, de aflegplek voor eindeloze slierten tagliatelle en spaghetti die veel te klein blijkt te zijn, etcetera. En toch ben ik vrijdag gezwicht en stapte ik met een machine en allerhande hulpstukken het huis binnen. Vanochtend even rond gesurft en ik vond de beschrijving van blogger Druppels dermate sympathiek, dat wil zeggen dat de beschrijving de indruk gaf dat het allemaal een fluitje van een cent is, en ben meteen begonnen. En ja hoor, er liggen nu prachtige slieren tagliatelle en spaghetti op een rekje. Viel het me mee? Ja! Ik kijk er nu al naar uit om eindeloos veel ravioli met prachtvullingen te bouwen.
11 oktober 2008
Aan tafel bij J & L
9 oktober 2008
Absolutely Jean Beddington
Precies drie jaar geleden bezochtten we Beddington's. We waren verrast, zeer aangenaam verrast, terwijl we goed op de hoogte waren van de reputatie van Jean Beddington. Wát een vakkennis en creativiteit legt deze vrouw aan de dag! En natuurlijk beloofden we plechtig vaker dit restaurant te bezoeken en natuurlijk is het daar nog niet van gekomen. Ik vond het ook volkomen terecht toen ik vernam dat Jonah Freud, eigenaar van de Kookboekhandel en tevens gelijknamige uitgeverij, Beddington heeft overgehaald om een kookboek te maken. Het resultaat mag er zijn en ik vind het een zeer eigenzinnig kookboek. Ten eerste wijkt het heerlijk af van de reguliere boeken-van-de-chefs. Die zijn vaak formaatje groot, glossy, shining. Nee, hier een ingetogen vormgegeven dik karton op oblong-formaat. In de inleiding lees ik dat het een boek voor iedereen is: het is een koffietafelboek en een receptenboek voor gevorderden, maar het geeft ook snelle recepten voor iedereen. Daarna een mooie inleiding van the grand lady herself: haar jeugd, haar avontuurlijke reizen, de tussenstop in Japan waar ze in de leer ging in de Shizen Shoku-keuken. Haar stranding in Nederland wegens de liefde, de moeizame start van Beddington's in de Roelof Hartstraat en helaas na jaren sluiting van het inmiddels succesvolle restaurant. Maar, met als klap op de vuurpijl natuurlijk de heropening van Beddington's in de Utrechtsedwarsstraat in 2003. Het is een prachtig opgeschreven verhaal. Daarna begint het eerste deel van het boek: de glossy foto's. De borden op de foto's zijn juweeltjes om te zien en bij tijd en wijlen is het commentaar van Jean op de getoonde gerechten hilarisch droog van humor. Enfin, zelf maar gaan lezen. Het tweede deel van het boek zijn de recepten uit de restaurantkeuken. En het zijn prachtrecepten: uit ervaring weet ik hoe de tonijntartaar en tartaar van tomaat met bottargakrullen smaakt en nu kan ik zelf aan de slag! Een heleboel recepten intrigeren zoals de gerookte palingfilet met pickled rode biet, walnoten en mousse van mierikswortel; dungesneden oesters en coquilles met radijssalade of dan de dungesneden rookvlees met ravioli van rauwe biet gevuld met labne en een dressing van sumac. De creativiteit van Jean Beddington kent geen grenzen. Het laatste deel geeft recepten uit de personeelskeuken, de gerechten die het personeel voor het restaurant open gaat maakt en eet. Grappig en goed bedacht om ook dat in het boek op te nemen.
Ik ben zeer blij met mijn aanschaf en ga er beslist uit koken. Of het lekker is wat bij mij aan tafel komt, meld ik later dan wel weer. Dit boek hoort in de betere boekhandel op de tafel te liggen en zoniet dan kun je het boek bij de Kookboekhandel bestellen.
Absolutely Jean Beddington, uitgeverij de Kookboekhandel, ISBN 9789080568440, € 45,-, gebonden, 262 pagina's.
5 oktober 2008
Kweeperengelei
4 oktober 2008
Smaakparade
3 oktober 2008
Venkelsalade
Dit wordt regelmatig gegeten. Gewoon omdat het lekker is! Het recept komt uit het (vegetarische) kookboek "Mijn keuken van de zon" van Virginie Besançon.
Voor vier personen gebruik ik:
- 2 grote venkelknollen
- 1 sinaasappel
- 1 rode ui
- olijfolie
- zout
- peper
- 2 takjes basilicum
- Parmezaanse kaas
De gewassen venkelknollen snij je in zo dun mogelijke schijfjes. Vervolgens snij je met een scherp mes de schil, vliesjes en vel van de sinaasappel en vervolgens de partjes in kleine stukjes. Vang hierbij het vocht op (mocht dit niet voldoende zijn dan kun je nog een sinaasappel uitpersen). Meng het opgevangen sinasappelsap met wat olijfolie, zout en peper en voeg dit aan de reepjes venkel toe. Laat even een uurtje staan zodat de venkel wat smaak mee krijgt. Vervolgens snij je de rode ui en basilicum in dunne reepjes. Hussel de reepjes ui, basilicum en de stukjes sinaasappel door de venkel en maak dit af met schaafsel van Parmezaanse kaas. Het liefst wordt dit thuis gegeten met vis als mul of dorade.
1 oktober 2008
Au!
Nu ben ik al heel lang echt ontevreden over mijn messen van Sabatier (ligt niet meer lekker in mijn hand, ooit niet goed geslepen, butsen, lelijk) en ik heb gemerkt dat ik liever snij met Global. Zoiets is natuurlijk domweg persoonlijk, maar een te robuust mes ligt mij minder dan de lichtgewichtjes van Global. Om meteen weer alles te vervangen vind ik dan ook weer zo wat en bovendien een rib uit het lijf. Maar zie daar bij de Kookzaak: vier messen in een leuke doos zeer fors tijdelijk afgeprijsd. Eenmaal thuis meteen gebruikt en ja hoor: au! Kortom, ik was dus echt dringend aan goede en vlijmscherpe messen toe. Maar de echte boodschap van het verhaal: wie wat leuke keukenequipment heeft gespot in de Bij-folders kan dat voor hetzelfde bedrag halen bij de Kookzaak in de Wilhelminastraat te Breda. Misschien ook handig om vooraf even te checken, 076 - 52 00 444, of ze de gewenste spullen op voorraad hebben
30 september 2008
Kookboek van het jaar
Vandaag was de deadline voor de uitgevers om de kookboeken fysiek bij De Wonderneming te krijgen, de initiatiefnemer van de tweede editie van het Kookboek van het jaar. Dat viel niet mee want ik dacht toch echt dat de boeken ruim op tijd weg waren gestuurd maar helaas: geen TNT of welke distributeur dan ook klopte bij De Wonderneming aan met onze ingezonden titels. Dan maar snel uit de privécollectie gegraaid en op de fiets weggebracht. Dat leverde toch wel een vrolijk beeld op, al die titels bij elkaar. En dan moet ik er ook nog bijvertellen dat we niet de hekkensluiter waren. Er volgt dus nog meer. De inzendingen tref je aan op de site (even titel aanklikken). Zelf moet ik nog goed bekijken welke uitgever wat heeft ingezonden en wie volgens mij goede kanshebbers zijn. Naast de twee prijzen, beste kookboek uit het buitenland (vertaald) en beste Nederlandstalige productie, is er dit jaar ook een publieksprijs: de Gouden Garde Publieksprijs. Binnenkort stemmen dus op je favoriete kookboek uit 2008. Op zaterdag 1 november worden de winnaars in De Kauwgomballenfabriek bekend gemaakt.
29 september 2008
Volgens Johannes van D.: jasmijnrijst = pandanrijst
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgiE3aAIn6YzLT4FMGN6jvRN9rfLy278zgapIiOtIIE1RRLc4kwdLhHVDQGKtLUWYzdXbl0McUkipENSjJJuOCDQ2oxh3qQAhFpp9OsJ15Mxy1hA7jP9Odx6jEbwbDYnyLq_tdyViCoaKby/s200/images-1.jpeg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjMfepoRwrP-2Qroq0ToXFUR0flzTwSMFGfAbNwqud6w5KLd12xVrM6nTmxEU-QJL4-fLVHXiQYLpQ6iHbXuFVwa_ggprrdvR-HqYZhAlgEnziyW-rq63cRLtFgr1L2cfsHVzStnPtBf2Ik/s200/images.jpeg)
27 september 2008
Tabouleh
Op de hamvraag van vanochtend, wat gaat Aan tafel met Tanja in elkaar draaien voor het straatfeest morgen, is het antwoord duidelijk. Tabouleh. Met marquez op de bbq want de weergoden zijn ons zeer, zéér, gunstig. Nu heb ik een recept dat wat afwijkt van het gangbare. De couscous (maatje moyen en plusminus 225 gram) wordt niet geweld in gekookt water maar in het vocht van -geraspte en daarna gezeefde- tomaten (4 grote), komkommer (1), citroensap (van 1), ui (1). Na het zeven voeg ik olijfolie (kopje), munt (handje), peterselie (handje), zout en peper toe en dan kan de couscous erbij. Vergeet ik nog iets? Volgens mij niet. De massa laat je minstens een halve dag staan in de koeling. Af en toe even kijken en proeven of de substantie iets meer vocht behoeft (een scheutje olijfolie of wat citroensap) en wellicht meer fijngehakte munt of peterselie mag hebben. Voor het opdienen hussel je er nog een ontvelde, van zaadjes ontdane en in blokjes gesneden tomaat doorheen (of twee). Een stukje komkommer in kleine blokjes ter deco is ook leuk. Voor de smaak hoeft het overigens niet.
Smullen van grotemensenlasagne
25 september 2008
Raapsteeltje - (h)eerlijk eten in Nederland
Behalve degelijke informatie over wat ons land (gelukkig nog) te bieden heeft spat de vrolijkheid er van af! Met prachtige portretten van producenten en vakmensen en met drie uitstekende registers: op trefwoord, op de bezochte adressen en op boerenmarkten in Nederland. En laat ik vooral niet vergeten: het is óók een kookboek. Raapsteeltje ligt vanaf vandaag in de winkels. En nog even voor de volledigheid: uitgeverij Terra, ISBN 978 90 5897 8707, € 29,95, gebonden met leeslint.
17 september 2008
Plzeň? Plzeň!
Aanvulling adressen, waarvoor dank: De Bierkoning in de Paleisstraat en De Weegschaal in de Jodenbreestraat te Amsterdam.
13 september 2008
Linzensalade
Nodig voor vier personen
150 gram linzen (groene linzen uit Le Puy), 1 laurierblaadje, 100 gram ontbijtspek in dobbelsteentjes, 1 ui, twee tenen knoflook, 2 eetlepels olie, 3 theelepels suiker, 2 eetlepels rode wijnazijn, 2 eetlepels Japanse sojasaus, peper en zout, 1 kleine appel.
Bereiden
Was de linzen en breng in ruim water met het laurierblaadje aan de kook en laat ze ongeveer een half uur zachtjes garen met deksel op de pan. Giet de linzen af en laat ze afkoelen. In de tussentijd bak je het ontbijtspek van een voorheen vrolijk varken uit. Schep het spek uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bak in het overgebleven vet in de pan (indien niet veel dan wat olie toevoegen) een fijngesnipperde ui met de suiker goudbruin. Let op dat het niet té goudbruin of liever gezegd aangebakken wordt want dat overheerst in de salade. Voeg de knoflookteentjes uit de knijper, 2 eetlepels olie, wijnazijn en sojasaus, peper en zout toe en laat dit even pruttelen. Schep de afgekoelde linzen met het uitgebakken spek en het uimengsel door elkaar en laat dit minstens een uur staan. Schil vlak voor het opdienen de appel en snij deze in kleine stukjes en voeg dit toe aan de linzensalade.