23 februari 2009
Crisis? Crisis!
Gebakken kool met jeneverbessen
Nodig: een savooiekool, 1 eetlepel sesamzaad, 1 eetlepel jeneverbessen, 2 tenen knoflook, zeezout, 2 eetlepels arachideolie, 1 rode peper, 1 eetlepel fijngesneden gember, 2 theelepels sesamolie, 1 eetlepel vloeibare honing, scheutje Japanse sojasaus, versgemalen zwarte peper, optioneel 1 of 2 eetlepels verse en fijngesneden koriander.
Bereiden: snij de kool in vieren, haal de harde kern en nerven weg en snij verder in dunne repen. Rooster het sesamzaad in een koekenpan bruin en strooi de zaadjes in een kommetje. Kneus de jeneverbessen met de knoflook en het zout in een vijzel. Verhit in een pan 1 el arachideolie en bak hierin de fijngesneden en van zaadjes ontdane rode peper. Laat dit enkele minuten bakken op laag vuur en schep de pepers er uit. Doe nu de sesamolie en nog een eetlepel arachideolie in de pan en doe de fijngesneden kool en het jeneverbessen/knoflookmengsel erbij. Roerbak de kool ongeveer vijf minuten en voeg alle overige ingrediënten behalve de koriander toe en bak dit mengsel nog enkele minuten. Strooi op het allerlaatste moment de koriander over de kool.
16 februari 2009
Pasta met sinaasappelsaus
Benodigdheden voor vier personen:
250 gram tagliatelle, 100 milliliter slagroom, 1 teen gepelde en gekneusde knoflook, sap en dun geraspte schil van 1 sinaasappel, dun geraspte schil van een halve citroen, twee eetlepels cognac, 50 gram boter, 150 gram Parmezaanse kaas, zout en peper.
Bereiden:
Verwarm de room met de knoflook, laat dit plusminus 1 minuut zacht koken en verwijder de knoflookteen. Voeg aan de room de geraspte citroen- en sinaasappelschil, zout en heel veel zwarte peper toe. Zet het pannetje even weg en laat het mengsel 10 minuten trekken. Kook ondertussen de pasta in een pan met lichtgezouten water. Voeg sinaasappelsap, cognac, boter en de geraspte Parmezaanse kaas toe. Giet de pasta af en schep de saus er doorheen. Strooi nog wat extra Parmezaanse kaas er overheen.
Wel heel erg apart deze saus, zeg! Misschien mag er nog wat meer kaas doorheen en wat ik zeker een beetje miste was een mooie groene groente zoals stukjes groene asperges ofzo. Maar dat is dan voor een eventuele volgende keer want de saus was zeker de moeite waard om het nog een keer te maken. Het gerecht staat binnen 15 minuten op tafel en dat is zeker een pré! Wordt vervolgd, te beginnen met iets gezelligs van kool.
8 februari 2009
Citroen-komijnkoekjes
Voor dertig koekjes heb je de volgende spullen nodig:
300 gram fijne kristalsuiker
125 gram boter
2 eidooiers
dun geraspte schil van 2 citroenen en 2 eetlepels citroensap
2 theelepels gemalen komijnzaad (of komijnpoeder)
300 gram zelfrijzend bakmeel.
Bereiding: de suiker roer je met de boter los tot een romig goedje. Klop er dan de eidooiers, de citroenrasp, citroensap en de gemalen komijn doorheen. Voeg het zelfrijzend bakmeel (door een zeef) toe en meng dit goed met botermengsel tot je een mooi en zacht deeg krijgt. Leg nu het deeg op een groot vel bakpapier en rol het tot een cilinder van plusminus 5 centimeter dik. Wikkel het bakpapier er omheen en leg de rol anderhalf tot twee uur weg in de vriezer. Warm de oven voor op 180 graden. Snij de rol deeg in plakjes van een halve centimeter en leg ze met voldoende tussenruimte op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak de koekjes 10 minuten tot ze net stevig zijn. Afkoelen en opeten maar.
En wat vond ik er van? Lekker eigenlijk, maar na drie koekjes was ik uitgesnoept. De komijn en citroen combineren gewoon goed in een zoet recept.
7 februari 2009
Het Diner - Herman Koch
Het begin smaakt absoluut naar meer:
We gingen eten in het restaurant. Ik ga niet zeggen welk restaurant, want dan zit het er de volgende keer waarschijnlijk vol met mensen die komen kijken of wij er ook weer zitten. Serge had gereserveerd. Dat doet hij altijd, reserveren. Het restaurant is er een van het soort waar je drie maanden van te voren moet bellen –of zes, of acht, ik ben inmiddels de tel kwijt. Zelf wil ik nooit drie maanden van te voren weten waar ik op een bepaalde avond ga eten, maar kennelijk zijn er mensen die daar totaal geen moeite mee hebben. Als historici over een paar eeuwen willen weten hoe achterlijk de mensheid was aan het begin van de eenentwintigste eeuw hoeven ze alleen maar een kijkje in de computers van de zogenaamde toprestaurants te nemen, want al die gegevens worden bewaard, dat weet ik toevallig. Wanneer meneer L. de vorige keer bereid was om drie maanden op een raamtafeltje te wachten dan wacht hij nu ook wel vijf maanden op een tafeltje naast de deur van het toilet – dat noemen ze in die restaurants ‘het bijhouden van de klantgegevens’.
Einde citaat uit Het Diner van Herman Koch (uitgegeven bij Anthos, ISBN 9789041413680)
Uiteindelijk gaat de thematiek over in hoeverre je als ouder verantwoordelijk bent voor de daden van je kind. Hoe of wat? De tijdsspanne van Het diner beslaat een avond in een restaurant. Ik ben benieuwd.
Confit van kip
1 februari 2009
Pasta met radicchio en citroen
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhV8GBrvomO8wYmcg221dCq22r_Q30pqMLr5QwDauUDLjkU3gDSeXNtcMccoeE_U9KM_ppNotI0nvtw8yPhHWzHEgU0qhpPEuAeWjwUy3PCpbeY0q0nDt-pRewik2DgqegTry9OQc12cC5v/s200/Pasta+met+radicchio.jpg)
Maar, ziedaar: gisteren met voortvarendheid een recept uit het hoofdstuk ‘januari – februari’ uitgekozen, boodschappen gehaald en gemaakt. Het werd pasta met radicchio en citroen. Aardig is dat het binnen een kwartier op tafel kan staan, dus gaat dit recept naar de sectie ‘Spitsuurkoken’. Voor vier personen heb je 100 gram pancetta in fijngesneden stukjes, 2 tot 3 eetlepels goede olijfolie, een halve fijngesnipperde ui, 200 gram eiertagliatelle, 200 gram radicchio in reepjes gesneden, 3 eetlepels witte wijn, een geraspte schil van een citroen, 50 gram boter, 100 milliliter slagroom, zout, peper, een handje fijngehakte bladpeterselie en wat geraspte Parmezaanse kaas nodig.Breng een pan met water aan de kook voor de pasta. Verhit tegelijkertijd in een koekenpan een beetje olie en bak de pancetta zachtjes uit. Voeg daarna de knoflook en ui toe en laat dit drie tot vier minuten op laag vuur bakken. Voeg daarna de reepjes radicchio toe en schenk de wijn erbij tot de reepjes radicchio beginnen te slinken. Voeg nu de boter, citroenrasp, zout en peper toe. Ondertussen is de pasta reeds gekookt en gaar en afgegoten. Hussel pasta en radicchiomengsel door elkaar en bestrooi dit met peterselie en Parmezaanse kaas.
Ik vond het wel een aardig recept. De foto is helaas, eh ..., zeg maar gewoon mislukt en toont niet bepaald een appetijtelijk bordje pasta. Zelf zou ik de volgende keer iets minder citroenrasp toevoegen en wellicht wat meer pancetta. De combinatie bittere radicchio, friszure citroen en de pit van pancetta en Parmezaanse kaas, een beetje afgezwakt door de zachtheid van de room vond ik overigens wel een hele mooie.