Nodig voor een quiche:
1 ons mager ontbijtspek in stukjes, 2 uien in ringen gesneden, gepeld en in ringen gesneden,1 ons geraspte gruyere of emmenthaler, 3-4 eieren, bekertje slagroom, 3-4 plakjes bladerdeeg, 1-2 tenen knoflook, peper, zout en nootmuskaat.
Bereidingswijze:
Ontdooi ten eerste de plakjes bladerdag. Fruit de uiringen totdat ze glazig zijn in olie of boter (niet bruin bakken) en haal ze uit de koekenpan. Verwijder overtollig vocht en vet en bak daarna de spekjes uit in dezelfde koekenpan. Maak van de plakjes bladerdeeg een bal en rol uit tot een dunne lap en bekleed hiermee een ingevette taartvorm. Prik gaatjes met een vork in de bodem. Verspreid de uiringen, spekjes en de geraspte kaas over het deeg. Klop de eieren los met de room en voeg hieraan knoflook uit de knijper, zout, peper en wat nootmuskaat toe. Giet het mengsel over de taart. Zet de taartvorm in een voorverwarmde oven en laat op ong. 180 graden (heteluchtoven) in 45 minuten gaar worden.
Ehm volgens mij heb ik je daar op smulweb eens boos over gemaakt. Quiche... wie dat ooit heeft bedacht. Verafschuw die dingen. Maargoed, Elizabeth Davids schrijft er hele pagina's lovend over en kom ze met regelmaat tegen bij verjaardagen.
BeantwoordenVerwijderenVerrek: ik dacht nog aan jou omdat jij de grootste quichehater bent die ik ken :-D
BeantwoordenVerwijderenOh, een quiche op zijn tijd, zeker in puntjes bij een wijntje is niet te versmaden.
BeantwoordenVerwijderenTielt vice versa helemaal gelukt Tanja? Ik moest nog aan je denken gisteren.
Haha, geloof dat ik wel wat kan indammen met bepaald eten, mensen gaan zich zelfs al verontschuldigen bij quiches maar ook dingen als gevulde eieren of opgeleukte huzarensalades. Begrijp dat soort eten gewoon niet.
BeantwoordenVerwijderenJoh, Yvon: wellicht zijn gevulde eieren anno 2010 helemaal hip!
BeantwoordenVerwijderenJa sure ;-)
BeantwoordenVerwijderenBladerdeeg is sowieso fout bij een quiche lorraine. Daar neem je pâte brisée voor. Nu ja, volgens het boekje dan he. Ik neem ook altijd zo'n rol bladerdeeg hoor (met roomboter). Vind ik toch wat rijkelijker van smaak dan kruimeldeeg.
BeantwoordenVerwijderenErg lekker overigens, een lorraine met ui en kaas.