30 maart 2010
Leve de lente
28 maart 2010
Prei in vinaigrette
Ondertussen heb ik een vinaigrette gemaakt op basis van appelazijn, mosterd en olijfolie en daar peper, zout en gehakte platte peterselie aan toegevoegd. Overgiet de nog warme prei met de vinaigrette zodat de smaken goed intrekken. Zowel warm, lauw als koud erg lekker!
23 maart 2010
Zoete & hartige heerlijkheden
Over de uitvoering kan ik alleen maar schrijven dat de fotografie prachtig is en alles klopt in mijn visie. Leeslinten, goud op snee, stijlvolle buikband, lekkere typografie, kortom: het technische product deugt. Maar waar gaat dit boek dan over?
In het kort: ontbijt, lunch en patisserie en dan ingedeeld op de vier seizoenen. In de lente eet je dus sodabroodjes met rabarber-sinaasappeljam en in de winter dikke hangoproom met gedroogd fruit, woudhoning en verse vanille als ontbijt. Ik zie het mezelf doordeweeks niet doen eerlijk gezegd, en voor wie het ook niet ziet zitten om ingewikkeld te doen ’s ochtendsvroeg maar wél in de binnenstad van Amsterdam werkt: ga ontbijten bij Gartine in de Taksteeg; alle recepten in dit boek zijn afkomstig uit de keuken van Gartine.
De eigenaren, Kirsten Eckhart en Willem-Jan Hendriks runnen niet alleen Gartine maar hebben ook een tamelijk grote moestuin aan de rand van de stad. En dat is de crux. Alles wat (biologisch) verbouwd wordt, wordt gebruikt in de keuken. Inmiddels is Gartine nu ruim twee jaar open en nog net niet legendarisch. 'Alles wat je bij Gartine proeft is heerlijk.' (De Telegraaf)
Ondertussen verheug ik me op hartige taartjes met raapstelen en munster, soep van gele paprika met rosevalaardappeltjes en geitenkaas, sardientjes in kruidenolijfolie, chocoladerondjes met verschillende noten en honing of bijvoorbeeld de lentepastasalade met Ardennerham, doperwten, Parmezaanse kaas en basilicumdressing.
Zoete & hartige heerlijkheden, Kirsten Eckhart en Willem-Jan Hendriks, ISBN 978 90 8989 1778, prijs € 29,95, gebonden 184 pagina's, uitgeverij Terra.
21 maart 2010
Gerookt zaad
18 maart 2010
En ja, er wordt hier nog gegeten
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj5A4Ps7OkN7HGRPpBOxTaM1_OPucZCiB7MmXJajvsMYT590wOd3js3ziiIYW1M7bkns_d4alKLrEj8XvVpZbDFOVJlSCKofRJEVRUk1ZTVG22FF4RsRu05y27FvacOlevZiYIx5Ssqo8Cp/s280/Spaghetti.jpg)
Enkele uren geleden bedacht ik me nog dat ik mijn onderwerpenrepertoire dan maar moet uitbreiden. Aanleiding waren twee musjes op de balkonreling. Ja, musjes in Amsterdam. En dat is zo ongeveer een zeldzaamheid. Eenmaal camera gepakt, waren musjes weg. Misschien maar beter ook. Musjes zijn niet om op te eten en dus hoort zo'n onderwerp hier niet thuis.
Zojuist bakte ik biologische spekjes uit. Weliswaar van de Albert Heijn, maar toch. Uitbakken? Het leek eerder op koken. Zelfs dit verantwoorde varkensspul heeft een waterpeil waar je u tegen zegt. Dit is echt niet meer leuk en voortaan koop ik weer braaf bij de verantwoorde slager. Cameraatje erbij om jullie te laten zien in wat voor een waterplas de spekjes dreven, meldt het display 'accu vervangen/opladen'. Sorry, ik heb er alles aan gedaan om iets noemenswaardig te vermelden.