28 augustus 2008

Spaghetti alla puttanesca


Gisteren hielden we het simpel: spaghetti alla puttanesca. Op de foto met tagliatelle omdat de spaghetti op was. Het betekent zoiets als spaghetti op de "hoerenmanier". Hoerenpasta dus. Merkwaardige naam voor een gerecht maar door de rode peper en ansjovis krijgt het een pikante en zilte smaak. Aardig is ook dat dit gerecht uit een goede voorraadkast en vriezer gemaakt kan worden en bovendien binnen een tel op tafel staat.

Nodig:
  • 400 gram spaghetti
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 rood fijngesnipperd pepertje
  • twee tenen knoflook
  • 1 gesnipperd ui
  • 1 eetlepel verse oregano, gehakt, of een theelepeltje gedroogde
  • 2 eetlepels gehakte platte peterselie
  • 1 blikje ansjovisfilet (een stuk of 8 fijngeprakte filets)
  • 100 gram zwarte olijven in ringetjes gesneden
  • een eetlepel kappertjes
  • zout en peper
  • 2 el olijfolie
Bereiden:
Fruit in een pan op laag vuur ongeveer zes minuten de peper, ui en knoflook in de olijfolie. Voeg daarna de geprakte ansjovisfilets toe en roer goed door. Voeg de gepelde tomaten, olijven, oregano en kappertjes toe en laat het gerecht 10 minuten sudderen op laag vuur. Voeg peper toe en eventueel zout. Kook ondertussen de spaghetti al dente en giet af. Verdeel de spaghetti over vier borden, schep de saus er bovenop en garneer met de peterselie.

1 opmerking:

© RJ zei

Vanavond heb ik 'm nog maar eens gemaakt, dit enigszins promiscue pastagerecht.

Nèt weer even anders: met groene pimentolijven in plaats van zwarte, iets meer pepers en knoflook dan voorgeschreven, en als extraatje wat meegebakken dwergchampignonnetjes.

Zout en peper volstrekt overbodig. Olijven en kappertjes (met aanhangend vocht) plus ansjovisjes en Spaanse peper maken het pittig zàt.

Ja, zo wil ik elke dag wel licht-onzedelijk zijn... ;-)