En zo kun je ook hutspot serveren. Overigens sterk uitvergroot: het waren twee, zeg maar, postzegeltjes op het bord. Later wellicht meer over een voortreffelijke lunch bij De Bokkedoorns te Overveen.
30 november 2008
Hutspot
En zo kun je ook hutspot serveren. Overigens sterk uitvergroot: het waren twee, zeg maar, postzegeltjes op het bord. Later wellicht meer over een voortreffelijke lunch bij De Bokkedoorns te Overveen.
20 november 2008
Ontploffingsgevaar!
19 november 2008
Keukenprins Ronald Giphart
Al enkele weken lees ik af en toe een stukje uit "Keukenprins - 100 dagen lezen en schrijven over eten" van Ronald Giphart. Het is echt zo'n boek dat je niet in een keer uitleest maar af en toe oppakt en weer enkele dagen uit het leven van Giphart wegleest. Honderd dagen lang hield hij bij wat hij at en dat is akelig eerlijk. Zeg nou zelf: wie geeft prijs dat hij op een dag 1 plak ontbijtkoek, 1 Wasa-tomatencracker, slaatje van de benzinepomp, 1 broodje bapao, 1 magnetronburger, 1 bakje vanillevla met Nesquick, 1 plak ontbijtkoek, 1 pakje paprikachips en tiramisu verorbert (dag 13). Je moet maar durven! Ook toont hij een merkwaardige "voorliefde" voor het innemen van Cup-a-Soup zonder water. Dat is net zoiets als knabbelen aan een vies bouillonblokje. Maar er is natuurlijk veel meer te lezen dan de dagelijkse inname van voedsel. De moeder van Giphart speelt een belangrijke rol. Ze was een gourmande. Een vrouw die een hekel had aan maaltijden uit pakjes, zakjes, potjes en blik. Dat strookte destijds niet helemaal met de opvattingen in feministische kringen, dat de vrouw juist achter het aanrecht vandaan moest worden gesleurd. Maar daar trok zij, ze was politica, zich niets van aan: deed kookcursussen voor gevorderden (zelfs de kookdiploma's hingen ingelijst aan de muur in huize Giphart), trok al haar bouillons, maakte zelf haar mayonaise, ragouts, etc. Alleen hiervan smul ik al! En er is meer te lezen. Over zijn lievelingsgerechten, echtgenote Mascha die volgens mij vandaag de dag in familiekring de enige echte keukenprinses is, de meest memorabele maaltijden. Verhandelingen over azijn, kroketten, restaurantbezoeken en kook-tv. Ooit gehoord van Go Go Kosher! ? Al lezende baal ik ervan dat ik dat televisieprogramma nog nooit op Nederland 2 heb gezien waarin twee teams strijden, à la Ready Steady Cook, om binnen een half uur het lekkerste koosjere gerecht van de maand in elkaar te zetten. Onder jurytoezicht van rabbijn Evers. En zo zijn er zoveel lezenswaardige anekdotes. Met een glimlach en af en toe een schaterlach ben ik op dag 50 beland. De mooiste verhandeling tot nu toe las ik op dag 30, over "de bal der ballen". Iedereen heeft de vraag wel eens gesteld of gehoord: "wat is het recept van oma's gehaktbal, de traditionele gehaktbal, Hollandse gehaktbal". Giphart geeft het recept als volgt: surf op internet, pluk daar twaalf "traditionele Hollandse gehaktbalrecepten" vandaan en zet alle ingrediënten van de twaalf recepten op een rij. Turf nu hoe vaak een genoemd ingrediënt voorkomt in deze twaalf recepten en schrap vervolgens alle ingrediënten die slechts een keer voorkomen in de receptuur. Hiermee worden meteen onzinnige ingrediënten als 1 zakje Maggi-rundvleesjus en 6 eetlepels cornflakes geëlimineerd. Van wat overbleef draaide Giphart gehaktballen waarvan het resultaat omschreven wordt als een prima bal, die de geschiedenis mag ingaan als "de traditionele ouderwetse klassieke Hollandse basisgehaktbal van pappie, moeder, oma en De Librije".
Gegevens:
Keukenprins
100 dagen lezen en schrijven over eten
ISBN: 9789057593512, € 22.50, paperback, 310 p.
Uitgeverij Podium
16 november 2008
Worteltaart
Ik had vanochtend zin om iets te bakken. Maakt niet uit wat en dus dook ik even de voorraad- en koelkast in om te bepalen wat dat "iets" zou worden. In de koelkast lagen nog wat wortelen en toen ik naar buiten keek, zag ik de buurmeisjes in Zwarte Piet-uitrusting over de straat banjeren. Wortel, Zwarte Piet? Paard van Sinterklaas? De omzet in penen zal alras de komende weken stijgen. Maar van mijn restant wortelen uit de koelkast maakte ik dus worteltaart. Net toen de taart uit de oven ging, werd ik gebeld. Of mijn ouders 's middags even langs konden komen en dus kreeg de taart een goede bestemming. Overigens bracht mijn moeder alle pompoenrecepten mee die ze maar in huis had, net na het besluit niets meer te doen met pompoen. Maar het is toch altijd fijn dat er meegedacht wordt! Enkele stukken van de worteltaart waren voor mijn Zwarte Pietende buurmeisjes en misschien neem ik morgen nog wat mee in de trommel naar het werk.
Nodig:
300 gram wortelen, 300 gram blanke amandelen (ik had 200 gram amandelen in huis en heb het restant aangevuld met walnoten), 60 gram bloem, 1 theelepel bakpoeder, 4 eieren, rasp van 1 citroen, 2 eetlepels citroensap 200 gram witte basterdsuiker, snufje zout, 100 gram poedersuiker.
Bereiden:
Rasp de wortelen fijn en hak de amandelen (en in dit recept dus ook de walnoten) in de keukenmachine of ander slim apparaat. Breek de eieren voorzichtig en scheidt de eiwitten van de dooiers. Klop de eidooiers en de witte basterdsuiker goed door elkaar heen totdat het mengsel schuimig en romig is. Voeg hieraan de wortelrasp, de fijngehakte noten, de bloem, bakpoeder, snufje zout, citroenrasp en 1 eetlepel citroensap toe en roer goed door. Vervolgens klop je de eiwitten stijf en die spatel je door de wortelbrei. Ondertussen is de oven op 190 graden voorverwarmd en een springvorm ingevet. Stort de massa in de springvorm en zet deze in de oven gedurende 45 minuten weg. Maak van de poedersuiker en 1 el citroensap een papje. Ik heb het aangelengd met een beetje water omdat het papje wel heel dik was. Haal de taart na 45 minuten uit de oven en laat nog even in de springvorm staan. Haal de taart uit de vorm en strijk met een mes de poedersuikermassa over de taart.
Ravioli met pompoen (4)
14 november 2008
Pompoen (3)
7 november 2008
Lekker stoofpotje: boeuf en daube
Voor vier personen heb je nodig:
- 750 gram sucadelappen
- 100 gram vetspek in kleine dobbelsteentjes
- 250 gram worteltjes
- 2 uien
- 3 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- 2 teentjes knoflook
- rode wijn
- 1 el tomatenpuree, eventueel ontzuurd
- zout en peper
- handje fijngehakte platte peterselie
Bereiden: smelt in een grote braadpan het vetspek uit totdat er niets meer over is dan vloeibaar vet en wat kleine kaantjes. Dat kan een tijdje duren maar ondertussen kun je dan de sucadelappen in blokjes van 4 bij 4 centimeter snijden, de ui pellen en grof snijden, de wortelen schoonmaken en in stukken van 4 cm snijden. Voeg aan het gesmolten vetspek het rundvlees toe. Doe dit niet in een keer want de kans is dan toch groot dat er te veel vocht vrij komt en dat de stukken rundvlees niet gebakken maar gekookt worden. Als al het vlees bruin gebraden is, gaan de gesnipperde uien, gesneden wortelen, de knoflooktenen uit de knijper, tijm, laurierblaadjes, peper en zout erbij. Giet zoveel wijn erbij dat het vlees net onder staat. Vuur laag, deksel op pan en vier tot vijf uur laten sudderen. Voeg een half uur voor het einde de tomatenpuree toe en dien eventueel op met fijngehakte peterselie. Dit vind ik nog het lekkerst met aardappelpuree, maar gekookte aardappelen smaken er natuurlijk ook goed bij.
6 november 2008
Pompoen (2): mislukt experiment
3 november 2008
November: wat ga ik doen met pompoen? (1)
1 november 2008
Kookboek van het jaar 2008: and the winners are ....
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjfv99OYxatsWHkUY5T0En24Am5t7wi-ziyqQEvUFSfFqGn3q_QipjzrrBnmWCLTRK1LYtrQ-MpkXVgDn2Va_YTiCneq2t5uSaUEYwWFUJPDcNdLmN6CU4uTzdnOcjJPC-7q2GWvOMGBBuL/s200/raapesteeltje_simone_kroon.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgnOYlJjl1s826GaUS6Ydh1jMztptE5pT3JlmD_XewL1_cdPKlmldP8FWz6ICTHuHULqaSdI6jlYjUhApXiEhwu5z2gIDxgnN_T9v10HOI11pxM9navtr3t5kB8KbiY3NHZPJsKbxEEJctx/s200/de_creoolse_keuken_babette_de_rosieres.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgb45_FSB3-WD0a3Yz0-9SOhUWlQ2tllwtT2uq92yrs1oBEjmBRFSCEyNq_F8DNUO3Ju9msme5ZjuI1Fqk4rDiUCDkU917oMDgDigl4bGe3KDsUkh0Jjn5gBHhqFXsguNaNqnyd80y3_PFW/s200/kliekjeskookboek_puck_kerkhoven.jpg)
Na een dagdeel rondgelopen te hebben op het evenement Kookboek van het jaar 2008, was het eindelijk om 17.00 uur zover. De bekendmaking van de uitverkorenen in drie categorieën: beste kookboek categorie Nederlandse productie, beste kookboek categorie vertaald en dan nog de "Gouden Garde-publieksprijs". Wat doe je op zo'n dag tot 17.00 uur? Gefrituurde rode bieten proeven (promotie van het kookboek Onvergetelijke groenten), tabouleh eten (promotie van het boek Turquoise), kweeperensnoepjes snaaien (promotie van het boek Raapsteeltje), heel erg veel gewokte kokkels veroberen want die waren zo lekker en zowaar kreeg ik een plastic doorschijnend keukenschortje aan en mocht ik haringen schoonmaken en netjes gefileerd en al afgeven opdat er sushi van gemaakt konden worden (met mierikswortelschuim). Mijn handen hebben nog nooit zo poezelig aangevoeld. Allemaal leuk hoor, maar natuurlijk gaat het maar om een ding: dat ene boek moet winnen! Uiteindelijk werd het een blije boodschap en tevreden namen wij deel aan het "walking buffet". Verschrikkelijk als je al de hele dag op de poten staat, maar goed: we hebben mogen proeven van 12 kleine gangetjes als mooie afsluiting van een voor ons geslaagd evenement. Voor de statistieken: Raapsteeltje is de beste productie van eigen bodem, De Creoolse keuken is het beste kookboek categorie vertaald en Het grote kliekjesboek behaalde een nipte overwinning op Raapsteeltje in de categorie publieksprijs.
Abonneren op:
Posts (Atom)