Na alle zware kerstdiners, te veel kaasplanken en met zicht op minstens een oliebol vanavond, heb ik besloten 2008 uit te luiden met lichtvoetige sushi. Ok, de Japanner krijgt de vulling mooi in het midden maar ik vind dit wel een geslaagd resultaat. Op de foto plateautje 1. En bij deze voor iedereen die dit leest: een zeer voorspoedig 2009!
31 december 2008
24 december 2008
Saffraanroom
Nodig: 1 dl groentenbouillon, 1 dl Noilly Prat, 1 dl slagroom, 1 fijngesnipperd sjalotje, 1 teen knoflook uit de knijper, 20 saffraandraadjes.
Doe alle ingrediënten in een pannetje en laat dit -roer af en toe door- tot eenderde inkoken. De saus krijgt uiteindelijk een diepgele kleur en dan is-ie klaar (ik schat zelf een half uur tot drie kwartier; ik let daar nooit zo op). Zeef vervolgens de room et voilà! Dit kun je gewoon een dag van te voren klaarmaken en de volgende dag even opwarmen.
22 december 2008
Ei pocheren voor dummies
In de top 10 rotwerkjes staat bij mij toch wel het pocheren van eieren op de klassieke wijze. Bij gebrek aan echt verse eieren dreigt zoiets op voorhand te mislukken en mocht het per ongeluk toch een keer slagen dan lukt het me hooguit met 1 ei per keer in de pan. Zie dan maar eens voor vier personen een gerecht met gepocheerd ei klaar te maken. Maar dankzij Foodtube heb ik mezelf een lesje geleerd hoe het wél slaagt met niet zulke verse -doch verantwoorde!- eieren en bovendien kun je wel 6 eieren of van mijn part 10 in een grote pan moeiteloos pocheren.
Stap 1: leg een flink stuk huishoudfolie in een kommetje of kopje en breek hierin voorzichtig het ei.
Stap 2: vouw de folie goed dicht en leg het pakketje in de pan met kokend water gedurende een kleine drie minuten. Zorg er wel voor dat de plek waarop het folie dichtgevouwen is boven het water uitsteekt.
Stap 3: leg het pakketje op een bord, vouw het open en schuif het gepocheerde ei van de folie af.
18 december 2008
Potje rucola
13 december 2008
Lahmacun
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhw-7BQ9XKySMY0jgzIJ3QUmXBDRyvWBUCyoYekP6dfdo1x0YBysP41eWAX1aywGoGp4pa-1lLRz7Q2UcloDuWXMWp8qHXUHSNExN6_blhtU02L5rgzqpWsGjVPk02tNP3UTuLrEaa5RlHL/s200/lahmacun.jpg)
12 december 2008
Rode kool-ovenschotel
In ieder geval voor plusminus vier personen heb je hooguit een kilo kruimige aardappelen nodig, die je schilt, kookt en pureert met wat melk en boter. En uiteraard wordt dit bijgekruid met zout, peper en wat nootmuskaat. Ondertussen bak ik plusminus 400 gram half om half gehakt rul. Ik gebruik geen vet in de Tefalpan; dat gehakt heeft vet genoeg van zichzelf, dit gehakt wordt bijgekruid al naar gelang ieders smaak. Als het vet van het gehakt vrijkomt dan wordt er een gesnipperde ui meegebakken. Overigens laat ik het gebraden gehaktmengsel uitlekken in een vergiet zodat het gerecht uiteindelijk niet baggervet wordt. Op pit drie van het fornuis staat inmiddels een pan met rode kool, hetzij uit een zakje hetzij uit de diepvries. Ik koop het liefst die pakken met een fijn appeltje erdoor. Je kunt natuurlijk ook een heuse rode kool klaarmaken maar daar heb ik nooit zo'n zin in. Ik ben sowieso niet zo'n enorme rode-koolliefhebber! Ondertussen heb ik ook een echte appel in blokjes fijngesneden. Voor zover fase 1. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een grote glazen ovenschaal in met boter.
En nu komt voor mij het meeste essentiële: met welk ingrediënt begint het ook alweer? Een verkeerde volgorde vind ik het resultaat nadelig beïnvloeden. Ik kan wel uitleggen hoe dat zit. Het liefst eet ik dit als het eerst afgekoeld is zodat ik mooie stukken uit de ovenschaal kan halen en dit wederom opwarm in de oven. Het resultaat is dat je een bordje leeg kan eten met de laagjes kool, puree, appel en gehakt nog intact. En zo eet ik het ook op. Enfin, verder met de bereiding: eerst doe je een laag rode kool in de ovenschaal, vervolgens de aardappelpuree, daarop wat appelsnippers en pas daarna het gehakt, herhaal deze handeling. Dek de ovenschaal af met wat folie en zet de schaal een half uur weg in de oven. De foto toont ogenschijnlijk een wat rommelig resultaat. Overigens wordt het steeds moeilijker om met dit donkere weer nog fatsoenlijke keukenkiekjes te schieten!
10 december 2008
Kip Kok Robin
Ik twijfelde nog of ik het recept van Kok Robin op mijn blog zou zetten. Maar er zijn twee argumenten om het hier (althans, een link naar het recept) wel te plaatsen:
- Hulde, hulde, hulde! Dank je wel dus voor dit prachtrecept.
- Sommige lezers van dit blog kennen het blog van Kok Robin niet en dan missen ze misschien zomaar het recept van Poached Soy Chicken.
Een toelichting hoef ik dus niet te geven. Je leest het allemaal daar. De Chinese suiker in het recept kun je volgens Kok Robin ook vervangen door gewone suiker en de sichuanpepers door gewone peperkorrels. Op de foto enkele kiponderdelen van dit recept, geserveerd met paksoi. De mastersauce ligt inmiddels in de vriezer te wachten op het vervolg ... .
4 december 2008
Holy Toast! (miracle bread stamper)
3 december 2008
Favoriet keukengereedschap
1 december 2008
1080 Recepten
In sommige recpten worden rauwe of zacht gekookte eieren gebruikt. Gebruik hiervan wordt afgeraden voor zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en diegenen met problemen met hun immunsysteen.
Ja ik weet het, de beste stuurlui staan aan wal en ik maak ook taal-, tik- en andere stomme fouten maar ik ben noch vertaler, noch (bureau)redacteur, noch in het bezit van een redactie- en productiebureau. Stug doorlezen maar. En dat kost me moeite want de beschrijvingen lopen niet lekker. De gebiedende wijs van receptuurbeschrijvingen is best lastig te omzeilen maar hier gaat het echt irriteren. Nog irritanter is het gebruik van het woordje hem. En zo lees ik regelmatig:
schep hem in een kom (mayonaise) of kook de rijst gaar en spoel hem onder de koude kraan zoals beschreven in recept 173. Laat hem goed uitlekken en houd hem apart.
Dus ik snel bladeren naar de kiprecepturen, want ergens verheugde ik me er op om mijn vermoedens bevestigd te krijgen. En ja hoor, wat ik je brom:
Leg de kip erin en bak hem in 8-10 minuten aan alle kanten bruin; keer hem vaak. Haal hem uit de pan en houd hem warm.
Zeg nu zelf: dit leest uitermate rottig. Over de modernisering kan ik niet echt oordelen trouwens. De Ortega's adviseren, indien u verse pasta wilt maken, een deegje te maken, er een bal van te draaien en deze bal acht tot tien keer hard en vanuit de hoogte op het aanrecht te gooien. De ladder staat al klaar in mijn keuken. Ik hoop dat ik desalniettemin over de grote teleurstelling heen kan komen en er uiteindelijk leuke recepten uit vis. De verzorging van het binnenwerk vind ik trouwens wel een stuk fraaier dan De zilveren lepel. Toch nog een pluspuntje vermeld :-)
1080 Recepten
Simone en Inés Ortega
Uitgeverij: Van Dishoeck
ISBN: 978 90 475 0615 7
Abonneren op:
Posts (Atom)