30 september 2008
Kookboek van het jaar
Vandaag was de deadline voor de uitgevers om de kookboeken fysiek bij De Wonderneming te krijgen, de initiatiefnemer van de tweede editie van het Kookboek van het jaar. Dat viel niet mee want ik dacht toch echt dat de boeken ruim op tijd weg waren gestuurd maar helaas: geen TNT of welke distributeur dan ook klopte bij De Wonderneming aan met onze ingezonden titels. Dan maar snel uit de privécollectie gegraaid en op de fiets weggebracht. Dat leverde toch wel een vrolijk beeld op, al die titels bij elkaar. En dan moet ik er ook nog bijvertellen dat we niet de hekkensluiter waren. Er volgt dus nog meer. De inzendingen tref je aan op de site (even titel aanklikken). Zelf moet ik nog goed bekijken welke uitgever wat heeft ingezonden en wie volgens mij goede kanshebbers zijn. Naast de twee prijzen, beste kookboek uit het buitenland (vertaald) en beste Nederlandstalige productie, is er dit jaar ook een publieksprijs: de Gouden Garde Publieksprijs. Binnenkort stemmen dus op je favoriete kookboek uit 2008. Op zaterdag 1 november worden de winnaars in De Kauwgomballenfabriek bekend gemaakt.
29 september 2008
Volgens Johannes van D.: jasmijnrijst = pandanrijst
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgiE3aAIn6YzLT4FMGN6jvRN9rfLy278zgapIiOtIIE1RRLc4kwdLhHVDQGKtLUWYzdXbl0McUkipENSjJJuOCDQ2oxh3qQAhFpp9OsJ15Mxy1hA7jP9Odx6jEbwbDYnyLq_tdyViCoaKby/s200/images-1.jpeg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjMfepoRwrP-2Qroq0ToXFUR0flzTwSMFGfAbNwqud6w5KLd12xVrM6nTmxEU-QJL4-fLVHXiQYLpQ6iHbXuFVwa_ggprrdvR-HqYZhAlgEnziyW-rq63cRLtFgr1L2cfsHVzStnPtBf2Ik/s200/images.jpeg)
27 september 2008
Tabouleh
Op de hamvraag van vanochtend, wat gaat Aan tafel met Tanja in elkaar draaien voor het straatfeest morgen, is het antwoord duidelijk. Tabouleh. Met marquez op de bbq want de weergoden zijn ons zeer, zéér, gunstig. Nu heb ik een recept dat wat afwijkt van het gangbare. De couscous (maatje moyen en plusminus 225 gram) wordt niet geweld in gekookt water maar in het vocht van -geraspte en daarna gezeefde- tomaten (4 grote), komkommer (1), citroensap (van 1), ui (1). Na het zeven voeg ik olijfolie (kopje), munt (handje), peterselie (handje), zout en peper toe en dan kan de couscous erbij. Vergeet ik nog iets? Volgens mij niet. De massa laat je minstens een halve dag staan in de koeling. Af en toe even kijken en proeven of de substantie iets meer vocht behoeft (een scheutje olijfolie of wat citroensap) en wellicht meer fijngehakte munt of peterselie mag hebben. Voor het opdienen hussel je er nog een ontvelde, van zaadjes ontdane en in blokjes gesneden tomaat doorheen (of twee). Een stukje komkommer in kleine blokjes ter deco is ook leuk. Voor de smaak hoeft het overigens niet.
Smullen van grotemensenlasagne
25 september 2008
Raapsteeltje - (h)eerlijk eten in Nederland
Behalve degelijke informatie over wat ons land (gelukkig nog) te bieden heeft spat de vrolijkheid er van af! Met prachtige portretten van producenten en vakmensen en met drie uitstekende registers: op trefwoord, op de bezochte adressen en op boerenmarkten in Nederland. En laat ik vooral niet vergeten: het is óók een kookboek. Raapsteeltje ligt vanaf vandaag in de winkels. En nog even voor de volledigheid: uitgeverij Terra, ISBN 978 90 5897 8707, € 29,95, gebonden met leeslint.
17 september 2008
Plzeň? Plzeň!
Aanvulling adressen, waarvoor dank: De Bierkoning in de Paleisstraat en De Weegschaal in de Jodenbreestraat te Amsterdam.
13 september 2008
Linzensalade
Nodig voor vier personen
150 gram linzen (groene linzen uit Le Puy), 1 laurierblaadje, 100 gram ontbijtspek in dobbelsteentjes, 1 ui, twee tenen knoflook, 2 eetlepels olie, 3 theelepels suiker, 2 eetlepels rode wijnazijn, 2 eetlepels Japanse sojasaus, peper en zout, 1 kleine appel.
Bereiden
Was de linzen en breng in ruim water met het laurierblaadje aan de kook en laat ze ongeveer een half uur zachtjes garen met deksel op de pan. Giet de linzen af en laat ze afkoelen. In de tussentijd bak je het ontbijtspek van een voorheen vrolijk varken uit. Schep het spek uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bak in het overgebleven vet in de pan (indien niet veel dan wat olie toevoegen) een fijngesnipperde ui met de suiker goudbruin. Let op dat het niet té goudbruin of liever gezegd aangebakken wordt want dat overheerst in de salade. Voeg de knoflookteentjes uit de knijper, 2 eetlepels olie, wijnazijn en sojasaus, peper en zout toe en laat dit even pruttelen. Schep de afgekoelde linzen met het uitgebakken spek en het uimengsel door elkaar en laat dit minstens een uur staan. Schil vlak voor het opdienen de appel en snij deze in kleine stukjes en voeg dit toe aan de linzensalade.
12 september 2008
Ssst ...
8 september 2008
Gespot & gekocht: gerookte knoflook
Amsterdam, een uurtje of drie 's middags. Gespot in De Natuurwinkel op de Weteringschans én gekocht: gerookte knoflook. Voorlopig komt het er niet echt van om dit product te gebruiken want vooralsnog elke dag inkoopbeurzen en dan beperk ik toch zeker de inname van knoflook tot een minimum. Op de site www. smokey-al.nl lees ik dat gerookte knoflook uitzonderlijk lang houdbaar blijft. Komt dát toch even goed uit!
7 september 2008
Evergreen: Recettes faciles van Françoise Bernard
En nog even voor de volledigheid, uitgever is Hachette, ISBN 9782012368132, prijs € 16,90
6 september 2008
Ik héb al een kookboek ...
Tomatensaus
Verhit in een pan met dikke bodem 4 eetlepels olijfolie. Fruit hierin een fijngehakte ui glazig en voeg daarna een geplette teen knoflook toe. Daarna gaan de tomaten (ongeveer een kilo) er in die natuurlijk wel van te voren zijn ontdaan van zaad en vel en in stukken zijn gesneden. Daarbij gaat dan nog een eetlepel fijngehakte, verse basilicum, een theelepeltje poedersuiker, wat druppels wijnazijn, zout en zwarte peper uit de molen. Vuur laag, laten pruttelen tot de saus lekker dik is geworden.
Chutney van courgettes
Neil Perry - The Food I Love
5 september 2008
Geroosterde paprika's
Ergernis alom!
4 september 2008
Rillettes aux deux saumons
Eén van de beste recepten die ik weer sinds tijden uit de Allerhande heb gevist, met dank aan vriendin Caro waarbij ik dit voor het eerst proefde. Ook terug te vinden op ah.nl/kookschrift. Ik geloof dat het een recept is van ene Foppe. Drie keer gemaakt en nu al favoriet bij veel vrienden: "kun je me dit recept geven?" Wel, hier is-ie:
Nodig: 2 sjalotten, een halve winterpeen, 100 ml witte wijn, 2 el witte wijnazijn, 100 ml water, 1 takje tijm of 1 tl gedroogde, 1 laurierblad, 150 gram zalmfilet, 75 gram boter op kamertemperatuur, 1 eidooier, 1 el crème fraîche, 75 gram gerookte fijngesneden zalm, 1 el citroensap, zout en peper.
Bereiden: Snijd 1 sjalotje en de winterpeen grof, breng tegen de kook aan in 100 ml water met de wijn, wijnazijn, tijm en het laurierblaadje. Breng dit op smaak met zout en peper en laat de bouillon een half uurtje zacht trekken. Leg de zalmfilet in de bouillon en laat 5 minuten trekken (de bouillon mag natuurlijk absoluut níet koken) en draai het vuur uit. Laat de zalm in de bouillon afkoelen. Snij het tweede sjalotje zeer fijn en haal de zalmfilet uit de pan, pluis de vis uit met twee vorken. Klop vervolgens in een kom de zachte boter met eidooier en crème fraîche tot een schuimig geheel. Schep de gepocheerde zalm, de gerookte zalm en de fijngesneden sjalot hier doorheen. Breng op smaak met citroensap, grof zout en peper uit de molen. Zet de rillettes minstens een uur in de koelkast weg. C'est ça, maar oh wat verrukkelijk! Serveren met grof brood.
2 september 2008
Alliance Summer Tasting
Met twee vrijkaarten die ik had gekregen van Smulweb gingen we op zondag 31 augustus op weg naar StrandZuid te Amsterdam, achter de RAI. De heenreis duurde 3 minuten maar vervolgens moesten we nog een half uur in de rij staan. Aan belangstelling dus geen gebrek voor de eerste Alliance Summer Tasting waarop de bezoekers konden proeven van wat de aangesloten restaurants te bieden hadden. We kregen bij de ingang een glaasje champagne en slippers met een M0ët & Chandon-print uitgereikt. Handig, want het gros van de vrouwlijke bezoekers kwam hoog op de hoeven en dat loopt niet echt makkelijk in de zandbak van StrandZuid.
De eerste drie amuses waren absoluut aan de matige kant: te koud, te waterig of verkeerde combinaties. Gelukkig werd dat he-le-maal goed gemaakt door de amuses van Oud Sluis (rauwe oesters op drie wijzen bereid) en restaurant Chapeau! (gazpacho van heldere bouillon met stukjes zwarte olijf, paprika en bleekselderij). Of dan de in zeewier gewikkelde prachtige rauwe tonijn van De Zwethheul, de koningskrab op een preparaat van watermeloen van restaurant De Bokkedoorns en La Rive die ook een gazpacho serveerde van puntpaprika, waarin enkele grijze garnaaltjes zaten en opgeleukt met een prikkertje waaraan een mooi stukje coquille zat. Het zag er allemaal prachtig uit en smaakte voortreffelijk. Behalve dan die eerste drie amuses hè?
De toegangsprijs voor dit evenement bedroeg 35 euro en daarvoor kon men zoveel proeven van spijs en wijn als maar kon. Dat leidde af en toe tot wat ik maar noem Hollandse taferelen: zoveel mogelijk gebakken coquilles van La Vilette naar binnen werken of zoiets. Okura kon het niet meer aanslepen en moest voortijdig afsluiten. De lollies van Jonnie Boer waren binnen het uur al op. Mensen die pas om 16.00 uur de zandbak van StrandZuid betraden hadden dus het nakijken. Gelukkig stond Schmidt Zeevis er ook nog zodat de mensen die achter het net visten toch nog lekkere oesters of haring konden nuttigen.
Abonneren op:
Posts (Atom)