30 mei 2010
17 mei 2010
Kaasplateautje
9 mei 2010
La chambre rouge (Harmonie rouge)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEheFUpyYiOXUGMfWQMeskzD-NDb1C-586IVMTRcQSpjvM8frxZhLazqA8wKexUrH81P2S2WhpSoRucGt4whCTmFy6lC03Ic2GezQ60Wkmjz2nZ9m55OXWiNcvtA0mnVtxuA7BOm6xu2Wwts/s400/hermitage.jpg)
Vandaag is het de laatste dag dat 'De dans' van Henri Matisse in de Hermitage Amsterdam te bezichtigen is. Morgen wordt het schilderij weer ingepakt en door de KLM St.-Petersburg ingevlogen. De overige schilderijen uit St.-Petersburg, die de tentoonstelling 'Matisse tot Malevich, Pioniers van de moderne kunst uit de Hermitage' vormen, zijn gelukkig nog tot 7 september te bezichtigen. Het is een, wat mij betreft, unieke tentoonstelling en eindelijk kon ik dan toch echt vanochtend de 'Dame met zwarte hoed' van Kees van Dongen bewonderen!
'La chambre rouge' is het gezicht van de tentoonstelling. Het schilderij staat op alle uitingen afgebeeld en hoe langer ik er naar kijk hoe meer vragen ik mezelf stel. Is de vrouw de vrouw des huizes of een dienstmeid? En waarom staan er twee fruitschalen op tafel? Wat een rare fruitschaal trouwens, die met die vaas erop. De stukken fruit die nog op de tafel liggen krijgt ze vast niet trouwens allemaal netjes op de twee schalen want die zijn al redelijk gevuld. Of liggen ze daar om opgegeten te worden? En waarom houdt de vrouw de schaal zo absurd zorgvuldig vast? Het lijkt wel of ze een uiterst secuur werkje verricht. Ik pleeg mijn fruit gewoon in de schaal te leggen en that's it! Antwoorden krijg ik toch niet, ze staan althans niet in de catalogus.
De Hermitage heeft een zeer prettig restaurantgedeelte, Neva. Hier geen buffetrouting met de immer taaie saucijzenbroodjes onder warmhoudlichten maar echte bediening. Het was vroeg en ik hield het maar bij een kopje koffie, maar een blik op de lunchkaart maakte me wel nieuwsgierig. Naast het reguliere broodjeswerk kun je hier à la carte een twee- of driegangenlunch nuttigen. Het aardige is ook nog eens dat je hier 's avonds, als het museum zelf gesloten is, kunt dineren. Ik denk dat ik dit toch eens ga doen op een mooie zomeravond want het restaurant heeft zelfs een goed terras. En dat op zo'n mooie locatie!
Afbeelding: © Succession H. Matisse, c/o Pictoright Amsterdam 2010
8 mei 2010
Gegrilde en ingelegde aubergines
De aubergines snij ik of in rondjes of overlangs in plakken en bestrijk ze met wat olijfolie. Deze gaan in de reeds verhitte grillpan en na eenmaal omgekeerd te hebben en beide kanten bruin zijn, druk ik de schijven aubergines plat met een grote spatel zodat het vocht eruit loopt.
Leg de gare plakken aubergines in een schaal en laat ze iets afkoelen. Bestrooi de plakken aubergines met de tijm, knoflook, zout en peper. Meng de azijn met de olie en giet dit over de aubergines.
Je kunt dit in gesteriliseerde potten enkele maanden bewaren, maar gelijk opeten is natuurlijk ook een optie. En dat laatste ga ik dan maar ook vanavond doen, in goed gezelschap van Iris en haar hond Funky. Overigens mag de laatste slechts toekijken.
5 mei 2010
Retro-eitjes
Abonneren op:
Posts (Atom)