5 januari 2010

Gratin Dauphinois


Bij het lezen van het blog van Edith over gratin, kreeg ik meteen weer trek. Niet bepaald een recept voor wie het goede voornemen heeft om wat pondjes af te vallen. Maar die voornemens heb ik dus niet !

Volgens mij is het alweer een tijd geleden dat ik dit maakte. En waarom maak ik dit niet wat vaker, zo vraag ik me af. Ik gebruikte altijd een recept van Johannes van Dam uit Het Parool, waarvan hij zei: ‘dit is de enige echte gratin Dauphinois en de rest is onzin’.

Naast de room, of een mengsel van crème fraîche en melk, gebruikt Van Dam een meiraapje waarmee hij, net zoals met de knoflook, de ovenschaal insmeert. Ik heb deze keer het recept van Alma Huisken gebruikt en de goede tip van Edith meegenomen om het eerste uur de schaal af te dekken met aluminiumfolie. En ik gebruikte de nootmuskaat die niet voorkomt in het recept van Huisken maar wel in dat van Van Dam. Volgen jullie het nog? Het oordeel: het recept van Huisken met de afdektip van Edith is lekkerder. En dat komt heel waarschijnlijk door de afwijkende oventijden en temperaturen, maar ook door de aluminiumfolie van Edith -waarvoor dank!-van de twee (uiteraard) bijna authentieke recepten.

Ten overvloede:
500 gram vaste of licht bloemige aardappelen, ¼ liter slagroom (of zoveel dat de aardappelschijfjes net onder staan), peper, zout, nootmuskaat, knoflook, boter en optioneel dus die meiraap.

Schil de appies en snij ze in dunne plakken. Ik deed dat met een robuuste kaasschaaf. Van Dam rept over een dikte van een euromuntstuk, Huisken heeft het over schijfjes van hooguit anderhalve millimeter. Ondertussen verwarm je de oven voor op 150 graden en zet je een niet al te diepe schaal met wat boter en een teentje knoflook er in. Als de boter gesmolten is wrijf je de schaal met het verwarmde teentje knoflook in dat je vervolgens weg gooit. Bedek de schaal met een laag aardappelschijfjes, strooi wat zout, peper en nootmuskaat er over en herhaal deze handeling. Giet de room er over en zorg ervoor dat de schijfjes onderstaan. Zet de schaal afgedekt met aluminiumfolie gedurende een uur in de oven op 150 graden. Haal na het uur de folie er af, zet de temperatuur hoger tot 200 graden en laat de schaal nog een kwartiertje staan zodat de bovenkant van de gratin een mooi bruin kleurtje krijgt.

4 opmerkingen:

© RJ zei

Van Dam meent dat alles wat een ander dan hijzelf beweert 'onzin' is. Dat zijn we zo van hem gewend en dat maakt zijn schrijfsels (en incidentele colleges) ook zo vermakelijk.

Mooi dat je in jouw keuken nu eens zijn ongelijk hebt bewezen...!

Carla zei

Oh, dus helemaal geen mengsel van room en witte wijn....vandaar dat mijn gratin nooit echt je van het is. (bloosteken) ik koop het tegenwoordig weleens kant en klaar bij de Sligro...

edith zei

Leuk dat goede voornemens direct tot navolging kunnen leiden ;-)

Yvon zei

Heerlijk zo'n loodzware romige aardappelschotel, maar ben trouw aan recepten als er één prima bevalt. Dus wordt het altijd de versie van Kleyn uit "La douce France" met deze verhoudingen: 1 kilo aardappelen, 1 teen knoflook, 100 g boter, 1/2 liter melk, 4 dl crème fraîche, nootmuskaat, zout & peper. Anderhalf uur gebakken op 160 graden.
Ooit wel de fout begaan dat van tevoren klaar te zetten. De aardappelen zagen er nog net niet zwart uit, hoebedoelje smart cooking.