Op de valreep van de maand januari nog een fijne roombotertip. Bij mijn Turkse middenstander Klavertje Vier verkopen ze sporadisch deze rauwmelkse roomboter, afkomstig van kaasboerderij Mathijssen te Udenhout. Een volle smaak, niet al te prijzig (ik geloof ruim drie euro, maar het kan ook vier euro zijn) voor 500 gram. Ok, roomboter uit het 'Euroshopperassortiment' is onder de euro maar dit smaakt overdreven gesteld duizendmaal lekkerder. Helaas, zoals ik al schreef, is de boter sporadisch op voorraad. Dus toen de 500 gram schoon op was viste ik er naast. De komende weken ga ik standaard zeuren om de boter van Mathijssen en hopelijk komt dit product dan in het reguliere assortiment van Klavertje Vier.
12 opmerkingen:
De lakmoesproef: heb je al geprobeerd er in te braden? Kan dat in deze boter zonder dat je daarna het plafond moet gaan witten? En blijft de boter mooi helder op hoge temperaturen of verbrandt hij snel? Kun je hoe-dan-ook in een rauwmelkse boter braden? Ja, ik wil graag altijd alles weten... ;-)
Jazeker heb ik er in gebraden. Ik kreeg nou niet de indruk dat het wezenlijk verschil uitmaakte met andere roomboter. Ik moet ook eerlijk zeggen dat de vragen die je nu stelt totaal niet in mij opgekomen zijn. Maar ... het plafond is nog steeds hagelwit ;-)
Mmmh, die wil ik wel proeven!
Als het geen wezenlijk verschil maakte, is dit botertje dus kennelijk al net zo ongeschikt om in te braden als de rest van wat er op de markt voorhanden is.
Lees in dit verband het verhaal over het boteroproer (aanstichter Felix Wilbrink, zie ook dit artikel van zijn hand) en de discussie daarover op Foodlog. Ook het 'meisje van de slijterij' heeft er over geschreven èn een demonstrerend filmpje geplaatst.
Van louter wanhoop (goede braadboter is op de Veluwe een schaars goed, waarvoor ik vele kilometers moet omrijden) zoek ik geregeld mijn toevlucht tot een mal vetje van de firma Unilever, dat tenminste niet de pan uit spat en niet verbrandt... maar er blijft iets knagen!
Gelezen. Leuk, maar ik gebruikte altijd al biologische boter van de natuurvoedingswinkel en in vergelijking hiermee heb ik geen wezenlijke verschillen opgemerkt.
Dat je een verstandige dame bent vermoedde ik al een poosje, maar nu weet ik het wel zeker... ;-)
Toen ik nog in onze prachtvolle hoofdstad woonde, haalde ik ook altijd boter van onbesproken kwaliteit: lopend en om de hoek.
Nu ik op de Veluwe woon, moet ik daarvoor mijn ecologische voetafdruk dieper en vaker in de aarde stampen. Voor een Demeter-botertje bijna 10 km heen en dan weer 10 km terug... gemotoriseerd, welteverstaan. De overigens uitstekende huisgemaakte boter van boerderij Den Hoek komt me op een nòg veel grotere schoenmaat te staan!
Van de boter van de gebroeders Verdegaal heeft men hier nog nooit gehoord. Overal naar gevraagd: niet verkrijgbaar.
Ook 'biologisch' is er trouwens in kwaliteiten. De roomboter van Vechternaer... daar werd ik persoonlijk nogal 'naer' van (zie mijn stukje van 11 december jongstleden): misschien best aardig als smeerseltje voor op de boterham, maar meer ook niet.
Voor èchte kwaliteit moet je kennelijk in de Randstad wonen. Ik zou er desnoods kruipend willen terugkeren, als ik hier niet nog een gewichtige taak te vervullen had...
Nu werd bij ons de roomboter altijd van rauwe melk gemaakt. De afgekoelde melk een tijd, weet niet hoe lang, laten staan en dan kon je de melk letterlijk afromen, boter was dan één van de volgende stadia.
En waar het de vraag van RJ betreft, volgens mij zal alleen geklaarde boter niet snel aanbranden. Boter die spat?, daar moet dan water aan toegevoegd zijn lijkt mij.
Hartelijke groet, Anne.
Leuk, al jullie reacties. En Anne: ik haal wel eens geklaarde boter. Ook al bij de Turkse winkeliers ...
@Anne: ik heb lang genoeg in professionele keukens gewerkt om te weten dat ècht goede boter niet spettert. En toen ik drie decennia geleden voor mezelf begon te koken spatte de boter uit de supermarkt ook nog niet.
Om te weten te komen wat er in die tussentijd is gebeurd, moet je toch echt alle vermelde linkjes even langs. Het toverwoord is 'spray'. De hedendaagse boter wordt gemaakt met een 'haarlak-methode'. Daardoor kunnen de fabrikanten er (zoals je terecht opmerkt) meer water in verstoppen. En juist dat water vormt - zoals je ongetwijfeld weet - bij het braden een probleem.
Geklaarde boter gebruik ik ook, maar dan vooral in Indi(a)sche gerechten.
Ik blijf het te dol voor woorden vinden dat ik mijn vaderlandse vleesjes niet langer in normale boter kan braden, en dat ik tegenwoordig zowat de halve provincie moet afreizen om een kwaliteitsvetje te scoren...
Beste Tanja,
We willen je graag uitnodigen deel te nemen aan het Foodblog-even van deze maand !
Op onze blog is het thema bekend gemaakt: http://kvzkookblog.blogspot.com/search/label/Foodblog%20event
Neem snel een kijkje en we hopen je met dit thema uit te kunnen dagen voor een mooie inzending !
We kijken uit naar alle reacties en inzendingen :)
Groetjes Ivonne en Femke
Beste Tanja,
Heb je misschien het adres van deze Klavertje Vier? Wellicht dat het mij ook geluk kan brengen ;)
Groetjes
Younes
In plaats van bakken en braden in boter gebruik ik al jaren (evt. ontgeurde) kokosolie (vloeibaar va. ca. 25 graden celcius). Heerlijk en spat nauwelijks. Frituren schijnt ook te kunnen maar dat doe ik nooit.
Een reactie posten