Eigenlijk moet zoiets minstens een dag van te voren gemaakt worden, want dan worden de gerechten alleen maar lekkerder. Maar op de dag zelf opeten is op zich al lekker zat. Het werden deze boontjes met 'sambal goreng daging asem pedis' (runderstoof) en 'atjar ketimoen' (komkommer-zoetzuur).
Alledrie de gerechten stonden in de Tip uit het jaar kruik. Het moet 1989 of 1990 zijn geweest want ik weet heel zeker dat de gerechten al begin jaren '90 regelmatig op tafel kwamen. Nu kun je sereh in idioot grote hardplastic verpakkingen bij de Albert Heijn kopen (waarom niet los?) tegen te hoge prijzen, toen moest ik met hele waslijsten naar de toko en dan maar hopen dat ze ook echt alles in huis hadden. Dit optikkende realiseer ik me dat er dan ook twintig jaar tussen zit. Oef! In ieder geval: dit at ik gisteren met vriend Bart.
Je hebt nodig: 1 ui, 1 streng sereh, 5 centimeter laoswortel, 1 dl olie (ik gebruik echt minder), 1 of 2 tenen knoflook, 5 blaadjes djeroek poeroet, 1 tot 2 eetlepels sambal badjak, 3 dl kokosmelk uit blik, 1 rode spaanse peper, 1 eetlepel suiker, zout en 500 gram sperziebonen.
Het recept gaat uit van bonen uit de diepvries. Meestal doe ik dat niet en kook de sperziebonen kort voor en ga dan verder volgens recept. Gisteren echter, trok ik wel sperziebonen uit de vriezer. Ze waren a. biologisch, b. Hollands en dus niet 'vers' en 'knapperig' ingevlogen vanuit een of ander Noord Afrikaans land. Leek me dus beter. In het recept van de Tip kwam ook nog strooiaroma voor maar dat heb ik niet in huis en zie er ook het nut niet van in. Wie gebruikt dit nog en waarom?
Je pelt en snippert de uien, maakt een inkeping in de serehstreng en kerft ook de laoswortel een paar keer in. Fruit de ui in een grote pan een paar minuten in de olie en bak de uitgeperste knoflook zachtjes mee. Voeg dan de sereh, laoswortel en djeroek poeroetblaadjes toe totdat de specerijen hun geuren afgeven. Roer daarna de sambal badjak, kokosmelk en 1 dl water er doorheen. Hou dit zonder deksel op de pan 10 minuten zachtjes tegen de kook aan. Voeg daarna de fijngesneden (van zaad ontdaan) rode peper, royaal zout en 1 eetlepel suiker toe. Als laatste gaan de sperziebonen er in die je nog 10 minuutjes zachtjes meekookt. Vuur uitzetten en nog minstens een paar uur laten staan voordat je dit weer opgewarmd uitserveert.
3 opmerkingen:
Op mijn vraag aan mijn moeder hoe ze haar kippenkluifjes zo lekker kreeg, kwam er een rijtje ingrediënten waaronder dus strooiaroma...
Ha Chris! Kijk, aan jouw antwoord heb ik wat. In ieder geval ga ik me dan toch maar eens verdiepen in dit goedje. Lang niet gesproken trouwens ...
Is strooiaroma niet hetzelfde goedje als wat we vroeger 'Aromat' noemden? Volgens mij wordt zo'n poedertje nog steeds door Knorr op de markt gebracht. Het bevat behalve zout, gedroogde kruiden en specerijen ook smaakversterkers.
Je houdt ervan of niet: in dat opzicht dus vergelijkbaar met 'Buisman' voor in de koffie... (Wie zou het nog gebruiken?)
Een reactie posten