10 april 2009

Een avond bij Ferran Adrià in Krasnapolsky

Ondanks dat ik boekingsnummer 1 had, ja echt waar, viste ik toch net achter het net om bij de eerste 100 gasten vooraan te kunnen zitten om de lezing bij te wonen van Ferran Adrià. Mopper de mopper natuurlijk maar uiteindelijk zaten we toch redelijk in het midden tussen maar liefst 700 andere belangstellenden in een van de zalen van ‘het Kras’.

Het had allemaal nogal wat voeten in de aarde. Tweemaal in de rij staan: een keer om je aan te melden en een tweede keer om het gereserveerde en vooruit betaalde nieuwe boek, Een dag bij elBulli, op te halen. Een pluspuntje was dat het boek al gesigneerd was, dus een derde keer in de rij bleef ons bespaard. Achteraf best slim want Adrià is breedsprakig en filosofeert er op los en had-ie achteraf enkele honderden enthousiastelingen aan de signeertafel gehad dan was het evenement redelijk uit de klauwen gelopen.

De grootmeester himself van het beste restaurant ter wereld kreeg een daverend applaus toen hij het podium betrad na een inleidend woordje van culinair recensent Felix Wilbrink van De Telegraaf. Die was samen met zijn vrouw, na een hele discussie over elBulli, tot de conclusie gekomen dat Adrià psychotherapie op een tomaat toepast. Moet er nog even over nadenken.

Adrià zelf praat graag in metaforen. Over de taal van de keuken bijvoorbeeld. Over het niet begrijpen van een keukentaal. Hij refereerde vaak aan Japan en het voorheen onbekende van de Japanse keukentaal. Af en toe kreeg ik de indruk dat de tolk-vertaler (Spaans-Engels) het niet helemaal kon bijbenen want ik dacht toch echt te horen dat Adrià met producten werkt die in een straal van 20 kilometer te verkijgen zijn. Terwijl hij tien minuten later vertelt dat hij zaken doet met de Nederlansde firma Koppert Cress (overigens haalt hij kiemgroenten, water- en tuinkers, fruit en bloemen uit Nederland).

Dat verhaal over Koppert Cress was wel grappig omdat de firma hem een product had aangeleverd dat domweg naar oesters smaakt. En dus, vertelde Adrià, is het soms helemaal niet zo moeilijk om gasten op het verkeerde been te zetten. De gast eet een blaadje groen met druppels vinaigrette er op maar ervaart de smaak van oesters. Ja, zo simpel kan het ook zijn.

De lezing werd afgewisseld met flitsende DVD-fragmenten uit de keuken. Ik kreeg er gigantische trek van. Aan het einde van de sessie mocht de zaal vragen stellen en toen ging het dus mis: je stelt je vraag in het Engels aan de tolk, die begrijpt de vraag niet en dus krijg je een compleet maf antwoord. Een beetje Cruijffiaanse filosofie, zo sloot Wilbrink de sessie af.

De lezing was interessant, de man was boeiend, energiek en inspirerend maar de entourage er om heen was een regelrechte aanfluiting. Geen aardige ontvangst met een drankje, geen enkele kleine simpele snack en op zulke tijdstippen naar de meest fantastische gerechten kijken, daar wordt een mens helemaal flauw van!

9 opmerkingen:

Robin zei

"want ik dacht toch echt te horen dat Adrià met producten werkt die in een straal van 20 kilometer te verkijgen zijn"

Ja, dat doet ie natuurlijk ook heel veel. Of beter gezegd, zoveel mogelijk, vooral dat wat er uit de zee komt daar. Zeewieren, schelpdieren enzo. Ik denk niet dat ie gauw zonnevis uit de zuidzee (of waar zwemt dat beest?) op de kaart zal zetten. Maar hij ontkomt er niet aan om ook wat verder te kijken. En ik denk dan voornamelijk qua smaakmakers, zoals die cress of yuzu of zo.

Dat van die cress die naar oester smaakt las ik laatst ook ergens. Ik vind dat soort ontwikkelingen geweldig leuk. Echt fun!

Aan tafel met Tanja zei

Ha Robin, in het kookboek staat ook heel duidelijk wat hij uit de regio haalt en wat uit welke andere streken/landen. Heel merkwaardig: hij haalt niets uit Belgie :-) :-) (geintje)

kattebelletje zei

Mocht gister even een oestercress proeven (Koppert cress liep rond) en het smaakte echt naar oester! Heel bizar en bijzonder. Jammer Tanja dat ik je gister niet even heb gezien! http://www.flickr.com/photos/kattebelletje/3428791478/

Daily stuff and more.. zei

Mooi verhaal Tanja.

Anoniem zei

Ondanks de lange zit zonder hapje en drankje vind ik je toch maar een enorme bofkont. Wat vind je van zijn kookboek, voor een hobbykok te doen, of beter gewoon niet aanschaffen?
Hartelijke groet, Anne.

Chris zei

hieperdepiephoera!!!!
Gefeliciteerd met je verjaardag!

Is alles goed? Ik zie/hoor/lees niets?!?

Dikke zoen
Chris & de rest

Brenda zei

Van harte gefeliciteerd met je verjaardag Tanja, een fijne avond gewenst. Hartelijke groet van Brenda

Aan tafel met Tanja zei

Lieve dames,
Wat leuk dat jullie me feliciteren. Ik had het laatste tijd nogal druk maar ik kom snel weer lekker bloggen!
Tanja

Carla zei

Snel weer bloggen dus....:-).
Weet jij een all you can eat Japanner in Amsterdam e.o.? Of is het nog steeds een Rotterdams fenomeen?