5 april 2009

Spaanse varkensrillettes

Ben dit weekend vooral bezig geweest om uit het eerste boek van Sam & Sam Clark, Moro, te koken. Mijn oog viel op ‘Manteca colorada’, letterlijk vertaald gekleurd vetspek, ofwel Spaanse varkensrillettes. Voor twee weckpotjes heb je de volgende spullen nodig: 1 kilogram buikspek van het zwoerd ontdaan, 225 gram varkensrugspek, 6 grofgehakte knoflooktenen, 1 volle theelepel licht gekneusd venkelzaad, 3 verse laurierblaadjes, 150 milliliter fino sherry, een halve theelepel licht gekneusde zwarte peperkorrels, 4 theelepels zoete gerookte Spaanse paprikapoeder (opgedoken bij een Turkse winkel), zeezout en zwarte peper.

Verhit de oven voor op 140 graden. Snij al het vlees in blokken van 5 x 3 centimeter en vermeng het vlees in een kom met de knoflook, venkelzaadjes, laurierblaadjes, sherry, zwarte peper, zout (niet te scheutig) en het paprikapoeder. Stort het mengsel in een ovenschotel met inhoud van plusminus twee liter, dek deze goed af met aluminiumfolie zodat er geen stoom kan ontsnappen en zet de schaal vier uur in de oven. Stort het vlees daarna in een zeef boven een kom en druk dit het vlees met een pollepel goed aan zodat alle sappen in de kom worden opgevangen. Laat dit vocht afkoelen en zet het vervolgens in de koelkast. Trek het enigszins afgekoelde vlees met twee vorken uit elkaar en verwijder de stukjes vet die niet gesmolten zijn. Dat gaat trouwens heel makkelijk en is echt geen priegelwerk. Schep nu het rozig gestolde vetlaagje van het gekoelde kookvocht af en bewaar dit voor later. Voeg het sap en twee eetlepels vet aan de vleesmassa toe, roer goed door elkaar heen en breng het op smaak met zout en peper. Schep het vlees in een weckpot of ander goed afsluitbare pot, druk goed aan en schep op het vlees net zoveel vet dat al het vlees is afgedekt met een vetlaag. Sluit de pot goed af. Dit is ongeveer een week tot twee weken in de koeling houdbaar. Ik heb het nog niet geproefd op brood met wat zuur erbij maar ik heb er wel van gesnoept toen het vlees uit de oven kwam en dat smaakte beslist goed. Over precies drie uur schuiven zes vrienden aan tafel om dit te proeven, dus ik ben benieuwd naar het oordeel.

3 opmerkingen:

Yvon zei

Enenen? ;-) Heb je naast deze rillettes (klinkt echt goed) nog die kippenleverpaté gemaakt?

Aan tafel met Tanja zei

Yvonne, het was erg lekker maar wees vooral niet te scheutig met het zout!

Anoniem zei

Ai ai, vette boel. De vorige zomer hadden we Franse Rillettes. Mij te vet hoewel de smaak in orde was. Een maandje geleden waagden we ons aan de varkenswangen op z'n Spaans, met een mosterdkorstje. Ook nu waren de smaken in orde maar de substantie bleef aan mijn gehemelte plakken. Ook deze smaken staan me wel aan...
Bert