4 maart 2011

Turkse pasta


Het ziet er uit als rijst maar het is pasta. Ik heb dit voor het eerst, enkele jaren geleden alweer, gegeten in een Grieks restaurant in -notabene- voormalig Oost-Duitsland, zo tegen de Tsjechische grens aan waar mijn oudtante woont. Eenmaal thuis ben ik wezen snuffelen bij de Turkse buurtsuper en zowaar: ze hadden het.


Omdat ik de tekst op de verpakking niet kan lezen, Turks is niet mijn sterkste kant, deed ik maar wat. Gelukkig staat er wel '11-13' op en hoeft men over kooktijden niet in te zitten. Gewoon koken en dan er iets doorheen roeren, koken in bouillon, een recept gerecenseerd door Johannes van Dam nabouwen met een uiterst flauw resultaat ... Mwah-mwah: het was nooit meer zo lekker als in voormalig Oost-Duitsland aan de grens met Tsjechië.

Gisteren deed ik het maar weer eens heel anders. Olie in de pan, een fijngesnipperd uitje laten smoren (zo'n tien minuten), de pasta er doorheen geroerd (zoals risotto), gekruid met zout en peper, bouillon en enkele fijngehakte tomaten uit blik toegevoegd en 11-13 minuten laten pruttelen op laag vuur. Af en toe wat bouillon bijschenken en aan het eind van de kooktijd heel veel peterselie en wat fijngesnipperde basilicum toegevoegd. En zo is-ie in de basis echt lekker. Maar wie voor mij nog goede recepten met deze pastasoort heeft, ik hou me aanbevolen!

10 opmerkingen:

Chris zei

Wat is de naam van deze pasta/rijst Tanja?

MyriamC zei

Ik heb de Griekse versie, kritharaki heet het. Er staat een recept op de verpakking maar helaas is mijn kennis van het Grieks nihil.
Als je op kritharaki googelt, vind je best veel recepten. Ook op Smul ... Ik heb het mijne er even bij gezet: http://www.smulweb.nl/1388535/koken/recept/Griekse-pasta-kritharaki
Jouw basisrecept lijkt me nochtans helemaal niet slecht.

Yvon zei

Ja hoe heet het? Keek in "Verse munt, lamsbout & baklava", geen pastarecepten wel verschillende rijstsoortrecepten waarin je die pasta volgens mij goed kunt gebruiken.

MyriamC zei

De Griekse heet kritharaki en mijne is van het merk Makbea. Gewoon gekocht hier in de supermarkt.

Aan tafel met Tanja zei

Het merk heet Ankara Makarnasi en op de website van dit merk hebben ze het over risoni. Bedankt voor de tips, Myriam!

Denise zei

Deze pasta heet risoni of orzo. Ik vind 'm het lekkerst met courgette in blokjes, gerookte forel, geitenkaas (in blokjes die door de warmte een beetje smelt) en wat citroen. Vooral in het voorjaar een topgerecht!

Lidy's Place zei

Ik ga ook eens bij mij in de buurt naar een super die heeft tegenwoordig ook veel Turkse produkten. Ik zag laatste (heel iets anders) in Beverwijk een zaak met Poolse produkten. Zo zie ja maar weer.


Groetjes
Lidy

Josephine zei

Ik gebruik deze pasta ook al jaren na een bezoek aan Turkije. Volgens mij heten ze 'vogeltongetjes', maar dan in het turks, zo leuk.
In turkije heb ik me suf zitten proeven wat er nou zo af en toe tussen de rijst meegekookt zat. Net wat hardere bite dan een rijstkorrel, iets anders van kleur...

Anoniem zei

Deze pasta heet sehriye in het turks (spreek uit als: sjeh-ri-ye. Het wordt voornamelijk in soep gebruikt, maar ook op deze manier kan het voorbereid worden.

Groet een turkse dame

Aan tafel met Tanja zei

@Turkse dame en @ anoniem: dank voor de info!