2 augustus 2010

Pommes de terre sarladaises


Achterin de koelkast trof ik nog een pot eendenvet aan en dus besloot ik dit aardappelrecept uit Sarlat (Dordogne, Frankrijk) te maken. Omdat eendenvet enorm verhit kan worden is het een prima vetsoort om in te bakken. Misschien niet het meest gezond, maar who cares? De aardappelen zijn zoveel malen lekkerder in eendenvet bereid dan in een bak & braadproduct waarvan de informatie op de verpakking je belooft dat door middel van gebruik het cholesterolgehalte gierend hard achteruit gaat. Eendenvet dus, ganzenvet mag ook.

Voor een schaal vol heb je nodig:

800 gram niet al te kruimige aardappelen, 75 gram eendenvet, zout, peper, flink wat gehakte platte peterselie, twee fijngehakte knoflooktenen.

Schil de aardappelen en snijd deze in niet al te dunne plakken. Was de schijfjes vervolgens en dep ze droog. Verhit het eendenvet in de pan en bak de aardappelen hierin rondom bruin. Bestrooi vervolgens met zout en peper. Draai het vuur nu laag en laat de aardappelschijfjes langzaam garen totdat ze zacht zijn. Bestrooi de aardappelen tenslotte met peterselie en knoflook. Als de aardappelen echt glimmen van het vet kun je ze droogdeppen met keukenpapier voordat de peterselie en knoflook er over gaat.

6 opmerkingen:

Yvon zei

Inderdaad de lekkerste manier om aardappelen te bakken. Heb het wel eens geprobeerd met ghee, niet aan te raden. Bij gebrek aan ganzenvet zeker geen b&b product, dan wordt het een mengsel van olie en boter.

MyriamC zei

Hier ook een mengsel van olie en boter (of alleen olie, als ik ze in de oven bereid). Heb bij mijn weten nog nooit ganzen-/eendenvet gegeten. Het spreekt me ook niet direct aan, vraag me niet waarom.

MikkieMuis zei

het water loopt me in de mond. misschien toch maar eens niet aan de cholesterol denken ;-)

Saskia zei

Klinkt lekker!

Ik vind de nieuwe lay-out van je blog trouwens erg leuk! Lekker fris.

Aan tafel met Tanja zei

Dank je, Saskia. Altijd leuk om te vernemen!

Andrea zei

Heb het ook eens een keer op deze manier gedaan, maar ik vond het eerlijk gezegd veel te vet en zwaar.