31 oktober 2010

Risotto met groene asperges


Weinig foodbloggers zullen zich hierin herkennen, maar ik vind risotto maken een regelrechte rotklus. De verpakking zegt altijd plusminus 20 minuten, maar mijn pan met risotto in wording zegt heel wat anders. Niks een plus of een min op 20 minuten maar fors langer, richting een half uur. Doe ik dan iets niet goed, heb ik misschien stervensoude, ver over datum, risotto in huis?

En dan ook nog dat je erbij moet blijven, blijven roeren tot je een ons weegt. Bouillon blíjven toevoegen. Nwah, nee dus. Jullie begrijpen, risotto maak ik niet vaak. En dan het resultaat: ik vind het meestal tegenvallen. In ieder geval niet zo lekker wanneer ik een goede risotto elders krijg voorgeschoteld.

Maar dit keer was ik redelijk in mijn nopjes. Niet naar de zojuist aangeschafte verpakking gekeken. Daar staat toch gegarandeerd 20 minuten op. Maar gewoon uit de losse pols.

Voor twee personen gebruikte ik:
180 gram risotto, een gesnipperd sjalotje, een glas witte wijn, een paar draadjes saffraan, een bos groene asperges, bouillon (ik had een liter op het vuur staan), een klont roomboter, een handje versgeraspte Parmezaanse kaas, zout en peper

Verhit de bouillon in een pan en laat deze op het fornuis staan met het vuur laag gedraaid. Snij de houtachtige uiteinden en de kopjes van de asperges af. Gooi de houtachtige uiteinden weg en bewaar de groene kopjes (vanzelfsprekend!). Snij de rest van de overgebleven asperges in kleine stukjes. Blancheer de kleine aspergestukjes in de bouillon en voeg na een paar minuten nog even de kopjes toe. Zeef alle aspergestukjes uit de bouillon en leg deze apart.

Verhit olie in een pan met dikke bodem en fruit het gesnipperde sjalotje tot deze glazig is. Doe de risotto erbij en roer goed om totdat de korrels bedekt zijn met een laagje vet. Blus dit vervolgens af met de witte wijn. Doe er de saffraandraadjes bij en voeg wat zout en peper toe.

Wanneer de wijn verdampt is, overschakelen op fase 2: het lange wachten en erbij blijven. Schenk telkens een soeplepel bouillon erbij, blijf roeren totdat de risotto al het vocht heeft opgenomen. Blijf dit herhalen. Halverwege heb ik de aspergestukjes, behalve de groene kopjes, toegevoegd. Ik ben dit keer maar af en toe weggelopen nadat ik een forse soeplepel bouillon had toegevoegd en een keer doorgeroerd had om vervolgens na een minuur of vier te kijken hoe het met de absorptie ging.

Ditmaal klokte ik 28 minuten toen ik eindelijk tevreden was over de gaarheid en consistentie van de risotto. Op de 26 minuten exact gingen de aspergepuntjes erbij. Haal de pan van het vuur en voeg een klont boter en een handvol geraspte Parmezaanse kaas toe. Doorroeren en serveren maar. Ik weet: het kan nog beter maar ik ben op de goede weg!

10 opmerkingen:

Daily stuff and more.. zei

Het ziet er goed uit!
Ondanks dat ik het een makkie vind om te maken en heerlijk om te eten doe ik dat maar sporadisch.
En ik zag ze afgelopen week nog liggen; groene asperges.

MyriamC zei

Ik vind het ook makkelijk om te maken hoor. Ik blijf ook niet roeren tot het vocht is opgenomen, maar laat de pan dicht en kijk af en toe eens hoe ver het staat. Op 20 min. is mijn risotto ook helemaal eetklaar.

Carla zei

Ik heb nog steeds mijn zakjes uit Italia. Nee hoor, zonder grappen, ik roer gewoon al die tijd en hij is altijd heerlijk. Ik heb het er wel voor over.

Yvon zei

Grappig die verschillen. Ik roer niet voortdurend, gebruik geen deksel en kan de klok er gelijk op zetten: 18 minuten. Is de Venetiaanse versie niets voor je? Kan de bouillon er in 1 plons bij en je hebt er 18-20 minuten geen omkijken naar.

Aan tafel met Tanja zei

Nou, de variant de bouillon er in een keer in gooien en na 18 minuten terugkomen, dat spreekt mij wel aan!

MyriamC zei

Hahaha! Liever lui dan moe? (grapje hoor)

Aan tafel met Tanja zei

Ha ha, ja: in dit geval wel. Althans, dan kan ik me onderwijl buigen over andere pannen. Wel zo makkelijk!

Yvon zei

Ook handig als je eters hebt, de versie in dit stukje is goed, maar nogal nat, dus iets minder bouillon toevoegen als je dat niet wilt http://kook.rubriek.nl/eten&drinken/etenetc.php.

Saskia zei

Ik vind risotto maken ook helemaal niet lastig. Ik maak het in een grote koekenpan met een iets hogere rand, zodat je een grote "verdampoppervlakte" hebt. Ik giet lepel per lepel de kokende bouillon erop en roer de risotto telkens even door, maar voortdurend roeren doe ik niet. Het duurt wel een tijdje op die manier, maar ondertussen eten we gewoon ons voorgerecht en gaan af en toe wat bouillon toevoegen. Lukt goed op die manier :).

hannie zei

Ik kan me herinneren dat ik toen ik begon met risotto koken, het heel moeilijk vond en het vaak ook niet helemaal naar mijn zin werd. Ondertussen maak ik het vaak omdat het zo gemakkelijk is en natuurlijk ook omdat het zo lekker is. Ik roer wel vaak en de bouillon gaat er per soepopscheplepel bij. Ik denk dat het iets meer dan 20 minuten duurt, nooit geklokt. Waarom het eerst moeilijk was en nu gemakkelijk, weet ik niet. Ervaring waarschijnlijk. Ik heb een eetkeuken, dus het is ook gemakkelijk om tijdens het eten van een voorgerecht de risotto te maken. Ik hoor het ook wanneer er bouillon bij moet.