15 november 2009

Spruitjes


Mmm, spruitjes. Niet bepaald mijn lievelingsgroente toen ik kind was. Hoeveel spruiten moesten jullie verplicht eten? Voor elk jaar dat je telde een? Of een vast aantal, zeg vijf? Of zijn er ook lieden die spruitjes vroeger zá-lig vonden? Alleen die geur al! Dat kwam wellicht omdat destijds voorgeschreven werd dat spruitjes 20 tot 25 minuten gekookt dienden te worden, terwijl nu op de verpakking van spruitjes uit de Albert Heijn staat dat ze slechts 10 tot 15 minuten moeten. Spruitjes staan nog steeds niet in mijn top-10 favoriete groenten, maar zo op z'n tijd gewoon lekker. Het onderstaande recept vind ik tot nu toe het bijzonderst. Moderniteiten als spruitjestaart met chorizo of taco met spruitjes (wie heeft dit in hemelsnaam verzonnen) laat ik aan me voorbij gaan.Spruitjes uit de oven dus. Je hebt 600 gram schoongemaakte spruiten, 1 stevige appel in kleine partjes gesneden, 2 tenen in reepjes gesneden knoflook, 1 rode ui in dunne partjes, 2 eetlepels verse tijmblaadjes, 3 eetlepels olijfolie, een beetjes citroensap en grof zeezout en peper nodig.

Je kookt de spruiten in 5 tot 10 minuten beetgaar en laat ze in een vergiet uitlekken. Die kooktijd is een beetje afhankelijk van de grootte, ik zou zeggen: af en toe gewoon proeven. Neem een groot stuk bakpapier die heel ruim in een ronde ovenschaal past. Leg op het bakpapier de spruiten, appelschijfjes, knoflook, rode ui en tijm. Besprenkel met olijfolie, een beetje citroensap (appelsap kan ook) en bestrooi met zout en peper. Hussel dit door elkaar, vouw het bakpapier van boven losjes dicht (het hoeft echt niet hermetisch afgesloten te zijn) met behulp van keukentouw. Deze handelingen kunnen een dag van te voren verricht worden (alvast een handige tip voor wie met Kerst staat te stresskippen in de keuken). Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de spruitjesschotel in 20 minuten gaar. Het aardige, vind ik, is dat de spruitjes veel frisser smaken en zeker als je een x-aantal uren wacht tussen voorbereiding en bereiding.

13 opmerkingen:

© RJ zei

Hahaha... 'x-aantal uren'. Da's een mooie voor de l*lkoekbingo! ;-)

Spannend recept, trouwens: komende week maar eens maken (zodra de snert eindelijk op is).

Aan tafel met Tanja zei

Haha, die is inderdaad vaag. Laat ik het zo zeggen: maximaal 24 uur. En in de tussentijd zijn er natuurlijk 'andere hobbels te nemen' in de keuken :-)

© RJ zei

... zolang het maar geen 'onoverkomelijke hobbels' zijn, en je in de keuken 'het juiste traject kiest'! :-D (Leuk spel!)

Aan tafel met Tanja zei

Zeer belangrijk, of ook erg, erg belangrijk. En je weet het: 'altijd van je af snijden'!

© RJ zei

Nu weer even serieus: in kookbloggend Nederland kom ik ook geregeld tenenkrommende clichés tegen: "moeder de vrouw", "liefhebbende echtgenoot" of - misschien wel de 'allerergste' - "een hapje en een drankje".
Kouwe rillingen krijg ik ervan!

Aan tafel met Tanja zei

'Terwijl wij onder het genot van een hapje en een drankje een fijn gesprek voerden, stond moeder de vrouw reeds uren in de keuken te zwoegen. Tja, dan blog je vanzelfsprekend over de liefhebbende echtgenote! Het kan nog erger maar dat ga ik hier niet vermelden om, voor mij, moverende redenen :-)

© RJ zei

Doe dat vermelden dan maar via e-mail (je hebt m'n adres) want die laatste cryptozin intrigeert me...

Chris zei

Het is volgens Rob en de Dames het lekkerste spruitjesrecept. Nog steeds dank daarvoor!

Aan tafel met Tanja zei

Ha Chris, altijd leuk te vernemen dat sommige recepten echt goed vallen!

© RJ zei

Zoals beloofd: vandaag heb ik je spruitjes gemaakt (en de snert ingevroren).

Wel was ik zo eigenwijs om mijn spruitjes gewoon bij de groenteboer te betrekken (ipv AH) en ca 10 min te blancheren. De uitjes heb ik samen met de knoflook kort (pakweg 3 min) aangefruit. Anders dan dat heb ik me aan jouw recept gehouden.

Mijn Wijze Oude Moeder meende dat het lang geleden was dat ze zulke lekkere spruitjes had gegeten. Mijn Boze Oude Vader leverde - zeer tegen zijn gewoonte in - geen commentaar (!) maar at zomaar zijn hele bordje leeg!!

Ohja: erbij serveerde ik gemarineerde beenham uit de oven en wat gekruide krielpiepertjes.

Aan tafel met Tanja zei

Ha RJ, leuk om te vernemen. Zelfs BOV zonder mopperdemopper bordje leeg, nou: ik sta versteld!

Yvon zei

Als ik dit allemaal zo lees ga ik spruitjes toch maar weer in de herkansing gooien, al kan ik me even niet zoveel voorstellen bij de combinatie appel en spruitjes. De laatste poging vorig jaar was een spruitencappuccino, afgevoerd. Wat zwager ermee uitspookt weet ik niet, maar voor het eerst van mijn leven vond ik ze lekker?! (dat waren kleine, zoetige)

Anoniem zei

Hmmm...ik ben dol op spruitjes..(mits heeeeel klein en lekker stevig).
Nee, geen frustraties, als kind hoefde ik ze nooit te eten (mijn moeder hield niet van kool, behalve af en toe bloemkool en 1 x per jaar rode kool met appeltjes, dus spruitjes kwamen gewoon nooit op tafel).
Voor mij zijn ze al heerlijk met een lekkere klont boter, snufje nootmuskaat en wat pittige kaas erop.
Mijn kind weigerde ze, toen hij klein was, totdat ik ze eens overgoot met goed ingekookte oude (dus zoete) balsamico en er wat geroosterde nootjes bijdeed.

Maar dit recept lijkt me echt een topper; ga ik binnenkort zeker proberen.

Dank je wel!

groet,
sanne