6 november 2009

Chocolade-mascarponetaart

Ik citeer: 'Deze nogal ongewone taart uit Italië is heel licht van samenstelling.' Aldus Linda Collister, de maakster van het boekje 'Ik wil chocola!' Bij het proeven van de nog warme taart had ik aan een minuscuul stukje genoeg, wat een bom! Makkelijk om te maken, kan volgens mij niet mislukken en met een taart kun je wel zestien mensen plezieren. Althans, als ze niet hongerig als een paard zijn.

Wat heb je nodig? De taartbodem: 225 gram tarwe- of volkorenbiscuitjes, 60 gram boter en 60 gram pure chocolade in kleine stukjes. De vulling: 2 grote eieren, 85 gram kristalsuiker, 230 gram mascarpone, 150 ml licht opgeklopte slagroom, 50 gram pure chocolade, 4 eetlepels cacaopoeder, 45 gram amandelen, 1 tot 2 eetlepels Amaretto of cognac, poedersuiker.

Maak eerst de bodem en maal de biscuitjes fijn (blender, keukenrobot of in een plastic zak waar je fiks met de deegroller overheen rolt). Verwarm au bain marie de chocolade en de boter. Roer goed door en meng het met de biscuitkruimeltjes. Vet een springvorm in en bekleedt de bodem met het biscuit-choclademengsel. Druk heel goed aan, het liefst gewoon met de handen in plaats van een lepel. Zet de springvorm in de koelkast weg en verwarm ondertussen de oven voor op 170 graden.
Het maken van de vulling: splits de eieren en meng de eidooiers (eiwitten niet weggooien!) met de kristalsuiker tot een mousseachtige substantie. Roer de mascarpone even door en voeg dit samen met de licht opgeklopte slagroom toe aan de eidooier-suikersubstantie. Maal de chocolade en de amandelen fijn en voeg dit met de cognac of Amaretto en cacaopoeder ook toe. Als laatste klop je de eiwitten stijf en sla je dit met een paar slagen door de substantie. Stort deze vulling in de springvorm en zet dit een uur weg in de oven. De vulling is dan weliswaar gestold maar lekker zacht. Laat de taart minstens een half uur afkoelen en bestrooi de bovenkant met poedersuiker. Serveren met slagroom of een bolletje ijs.

Zoals gezegd vond ik de taart machtiger dan omschreven alhoewel ik zojuist twee wat grotere punten heb verorberd.

10 opmerkingen:

MyriamC zei

Mmmm, klinkt wel heel erg lekker. Inderdaad niet van het magerste ... mascarpone 80% vet, toch? Nu ja, ik heb het recept voor alle zekerheid toch maar in een word documentje gezet. Ik vind er hier vast wel liefhebbers voor. :-)

Chris zei

Dat is een leuk recept voor de Dames. Ik ga het direct printen; kunnen ze mooi zondag maken!

Ja, hier is alles goed (iedereen is druk, behalve ikke :-))

Carla zei

Klinkt uitstekend zeg, bedankt!

Aan tafel met Tanja zei

@Myriam: inderdaad, mascarpone is behoorlijk vet!

@Chris: ben benieuwd of de dames dit lekker vinden en @Carla: de taart een dag later eten beviel mij beter (het leek net iets lichter verteerbaar).

Yvon zei

Haha 'licht verteerbaar' klinkt het idd niet, maar wel lekker! In de verte doet het me (door de biscuitjes) denken aan arretjescake.

Theo zei

Dat lijkt me lekker Tanja, dit recept wil ik ook wel eens uitproberen. Wat voor maat springvorm heb je gebruikt?

Marco zei

Ik probeer deze taart te maken ,,,,maar hoe krijg je gemalen chocolade.....

Marco

Aan tafel met Tanja zei

Hallo Marco,
In de blender gaat dat prima. Succes!

Marco zei

Hij staat in de oven.....Ben benieuwd!

Marco zei

Me sukkel.....Ik hem te hoog in de oven gezet....Dus hij is verbrand....Weer opnieuw beginnen..