17 september 2011

Voorproeven uit Boekoe bangsa

Het succesvolle kookboek Boekoe kita gaat een opvolger krijgen. Ergens in oktober verschijnt Boekoe bangsa en momenteel worden de puntjes op de i gezet. Klopt de receptuur en/of beschrijving? Mag het een pepertje meer of minder hebben? Indische familierecepten, dat gaat meestal op ervaring, gevoel en routine en afgepaste hoeveelheden staan vaak niet op schrift.
Aan mij en enkele andere collegae dus de taak om vanaf de drukproeven te koken. Dat is geen straf, maar om nou in mijn eentje vijf gerechten te verorberen gaat ook wat ver en dus werd er spontaan een Indisch avondje georganiseerd en konden Carin, Bechal en Petra aanschuiven. Petra had een Indische grootmoeder, en is wel het een en ander gewend, en Carin is een echte 'pedis-eter' en heeft meermalen - waarvan twee keer met mij- de archipel bezocht. Een kritisch volkje dus. 

Ik koos tjoemi-tjoemi (inktvis), frikadel ikan (viskoekjes), sambal goreng boentjis (boontjes), rendang en tja tjie kee (Chinees-Indisch kipgerecht) uit. 

Hier het recept van viskoekjes waarbij ik adviseer om een lepeltje sambal door de vispuree te gooien alsmede meer dan 1 djoeroek poeroetblaadje te gebruiken. Je kunt je natuurlijk ook aan het recept houden en de hete viskoekjes besmeren met wat sambal. Ook adviseer ik nog even een uurtje of twee de vismassa opgerold in folie in de vriezer te leggen i.p.v. alleen maar in de koelkast een nacht te houden. Van die kleine dingen dus.

Frikadel ikan voor 4 personen (8 koekjes)
Je hebt 500 gram witvis nodig en ik koos schar omdat dat een goedkope vis is. Verder: 2 eetlepels fijngehakte bieslook,  2 losgeklopte eiwitten (ik klopte ze stijf zo constateer ik achteraf: niet goed gelezen dus), 4 fijngemalen kemirienoten, 1/2 theelepel fijngemalen nootmuskaat, 1/2 theelepel fijngestampte trassie, 1 djeroek poeroetblad van nerf ontdaan en zeer fijn gesneden, 1 eetlepel vissaus, 1 eetlepel fijngehakte sereh en limoenschijfjes voor de garnereing.

Bereiden: maak de vis in de blender of ander geschut fijn en voeg alle ingrediënten toe en meng dat goed door elkaar. Pak het mengsel strak in plastic folie in. Ik vond het handig om het in een worstvorm strak te verpakken omdat je dan makkelijk de opgestijfde vismassa in gelijke stukken kunt snijden. Laat het vismengsel een nacht in de koelkast staan en wat mij betreft vlak voor het bereiden het vismengsel extra laten opstijven in de vriezer. In de kopij staat dat je met natte handen koekjes van plusminus 50 gram moet maken en dat weer terug voor een uurtje in de koelkast leggen. Ik heb direct uit de vriezer de worstvorm in 8 stukken gesneden en wat gemodelleerd (zonder natte handjes). Verrassend genoeg was de massa toch compact waar ik dus even over twijfelde omdat er geen bindmiddel als aardappelpuree in zit. 

Enfin en last but not least: smeer de koekjes met wat olie in terwijl je de koekenpan op hoog vuur verhit. Bak de koekjes aan elke kant twee minuten en garneer met de limoenschijfjes.

Selamat makan!

9 opmerkingen:

Carla zei

Lekker, ga ik zeker eens maken. Ik ben al weken van plan om viskoekjes te maken maar het komt er maar niet van, met dank dus.
Weblog ligt er trouwens al een week of 4 uit, dus ik ben maar eens op blogspot, waar ik al iets had, gaan rondkijken. Het werkt wel prettig.

Lidy zei

Ziet er lekker uit .... Eet vanavond ook toevallig (nou ja toevallig) Indsische Rijsttafel

Caroline Brouwer zei

Ziet er heerlijk uit en benieuwd naar het nieuwe kookboek. Boeka kita heb ik ook.

Anoniem zei

Ik maak regelmatig viskoekjes..meer Thai style.Proberen we deze ook;)

fenomeen zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Alleartikelen zei

Ik ben op je blog geweest en vind het mooi gedaan

ik zelf heb ook een blog met allemaal verschillende artikelen erop

Alleartikelen.blogspot.com

alleartikelen.blogspot.com zei

mmm het ziet er verrukkelijk uit

M.v.g Alleartikelen.blogspot.com

Femke zei

Ziet er goed uit! Boekoe Kita staat al bovenaan de lijst van wannahaves en die lijst wordt alleen maar langer, zeker nu er weer een nieuw boek komt. Wat een heerlijk werk heb je dat je mag voorproeven!

alleartikelen zei

ziet er lekker uit kom eens langs op mijn blogspot

www.alleartikelen.blogspot.com