9 oktober 2008

Absolutely Jean Beddington
Precies drie jaar geleden bezochtten we Beddington's. We waren verrast, zeer aangenaam verrast, terwijl we goed op de hoogte waren van de reputatie van Jean Beddington. Wát een vakkennis en creativiteit legt deze vrouw aan de dag! En natuurlijk beloofden we plechtig vaker dit restaurant te bezoeken en natuurlijk is het daar nog niet van gekomen. Ik vond het ook volkomen terecht toen ik vernam dat Jonah Freud, eigenaar van de Kookboekhandel en tevens gelijknamige uitgeverij, Beddington heeft overgehaald om een kookboek te maken. Het resultaat mag er zijn en ik vind het een zeer eigenzinnig kookboek. Ten eerste wijkt het heerlijk af van de reguliere boeken-van-de-chefs. Die zijn vaak formaatje groot, glossy, shining. Nee, hier een ingetogen vormgegeven dik karton op oblong-formaat. In de inleiding lees ik dat het een boek voor iedereen is: het is een koffietafelboek en een receptenboek voor gevorderden, maar het geeft ook snelle recepten voor iedereen. Daarna een mooie inleiding van the grand lady herself: haar jeugd, haar avontuurlijke reizen, de tussenstop in Japan waar ze in de leer ging in de Shizen Shoku-keuken. Haar stranding in Nederland wegens de liefde, de moeizame start van Beddington's in de Roelof Hartstraat en helaas na jaren sluiting van het inmiddels succesvolle restaurant. Maar, met als klap op de vuurpijl natuurlijk de heropening van Beddington's in de Utrechtsedwarsstraat in 2003. Het is een prachtig opgeschreven verhaal. Daarna begint het eerste deel van het boek: de glossy foto's. De borden op de foto's zijn juweeltjes om te zien en bij tijd en wijlen is het commentaar van Jean op de getoonde gerechten hilarisch droog van humor. Enfin, zelf maar gaan lezen. Het tweede deel van het boek zijn de recepten uit de restaurantkeuken. En het zijn prachtrecepten: uit ervaring weet ik hoe de tonijntartaar en tartaar van tomaat met bottargakrullen smaakt en nu kan ik zelf aan de slag! Een heleboel recepten intrigeren zoals de gerookte palingfilet met pickled rode biet, walnoten en mousse van mierikswortel; dungesneden oesters en coquilles met radijssalade of dan de dungesneden rookvlees met ravioli van rauwe biet gevuld met labne en een dressing van sumac. De creativiteit van Jean Beddington kent geen grenzen. Het laatste deel geeft recepten uit de personeelskeuken, de gerechten die het personeel voor het restaurant open gaat maakt en eet. Grappig en goed bedacht om ook dat in het boek op te nemen.

Ik ben zeer blij met mijn aanschaf en ga er beslist uit koken. Of het lekker is wat bij mij aan tafel komt, meld ik later dan wel weer. Dit boek hoort in de betere boekhandel op de tafel te liggen en zoniet dan kun je het boek bij de Kookboekhandel bestellen.

Absolutely Jean Beddington, uitgeverij de Kookboekhandel, ISBN 9789080568440, € 45,-, gebonden, 262 pagina's.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat was een hele fijne maaltijd inderdaad. Het boek kan ik mooi vragen voor Sint of Kerst. Het zal wel Kerst worden, want 45 Euro is geen Sint meer bij ons. Het lijkt me een bijzonder boek.

Tofu van bloemkool: dat zat volgens mij bij het lamsvlees, dus ik weet het niet precies, maar het moest een soort bed/blokje voorstellen. Het liep wel wat uit. Maar ik hoorde geen klachten.

Anoniem zei

Dan komen wij graag een keer proeven hoor als je een recept uit haar kookboek gaat maken.
Andrea

Anoniem zei

Gisteren (zaterdag 11 oktober) besprak Johannes van Dam dit boek in Het Parool. Volgens mij was hij wel enthousiast. Volgens hem is het eerste deel niet voor de leek omdat er bij de foto's van de gerechten alleen de ingrediënten staan.

Off topic. Ook in datzelfde Parool de melding dat er bij Kosmos Uitgevers in maart 2009 een zeshonderd pagina dik boek uitkomt met de titel "Een dag bij elBulli".
Volgens mij ligt daar nu de Engelse versie van in de winkel.
Voor 45 euro. Toch nog maar even laten liggen.

Aan tafel met Tanja zei

@anoniem: de geruchten dat Kosmos dat inderdaad gaat uitgeven heb ik vernomen. Alleen ik heb begrepen dat daar een heel ander prijskaartje aan gaat hangen. Ruim 100 euro. Als het 600 p. telt en ook voorzien van mooie fotografie dan lijkt me een prijs van 45 euro bizar. Dan moeten ze wel een megahoge oplage drukken én verkopen om een paar grijpstuivers over te houden. Maar, ik ben heel erg benieuwd en ik denk dat ik binnenkort hier meer over hoor en meld dat hier terug.

Anoniem zei

Ik was blijkbaar niet helemaal duidelijk, maar die Engelse uitgave kost 45 euro.
(Of had je dat juist wel begrepen....???)

Aan tafel met Tanja zei

Ja, ja, dat had ik begrepen!