10 september 2010

'Ritja ritja uit Boekoe kita'



En in begrijpbaar Nederlands: knapperige speklapjes in geurige tomatensaus uit 'ons boek'. Een, wat mij betreft, geweldig ogend en persoonlijk Indisch kookboek. Misschien voegt het niets toe aan het, in 2005 uitgebrachte kookboek, De authentieke Indische keuken en samengesteld door Lonny Gerungan, maar dit boek is gewoon leuk!

Elf Indische gezinnen geven hun familierecepten prijs. Recepten die doorgegeven zijn aan nieuwe generaties die in deze tijd soms hier en daar wat aanpassingen deden op de receptuur die hun ouders of grootouders vroeger in Nederland gebruikten. Het was ook niet makkelijk, destijds, voor Indische mensen om in Nederland aan de juiste ingrediënten te komen terwijl nu, zelfs bij de Albert Heijn (overigens in heel vervelende verpakkingen en veel te duur, maar dit terzijde), sereh te koop is. Zag daar maar eens in om in de jaren '50!

De verhalen van deze families zijn leuk en leerzaam. Zo bracht Han Injo ooit uit Indonesië lombokzaadjes mee en kweekt sinds jaar en dag diverse soorten lomboks in zijn kas, ergens op de Veluwe. Zijn inbreng in dit spetterende kookboek is tamelijk 'pedis'. Hot Han wordt hij dan ook genoemd. Zijn zelfgemaakte sambals in potjes worden prachtig geëtiketteerd door de buurvrouw en zijn wereldberoemd in zijn familie-, vrienden- en kennissenkring.

Gisteren kookte ik voor het eerst iets simpels uit dit boek. Simpel in de zin dat ik alle spullen in huis had en het gerecht niet veel tijd nodig heeft. De speklapjes lagen in de vriezer, de kruiden trouwens ook en verder zijn er altijd wel tomaten in huis. Het recept komt van de familie Oey. Om precies te zijn Robert Oey die al vanaf zijn dertiende hele kerstdiners op tafel zette, in weer en wind buiten op de barbecue saté bereidde volgens recept van zijn grootouders en daarmee zijn vader altijd verblijdde toen de man langdurig in het ziekenhuis lag en, hoe eigenwijs, af zag van dat ziekenhuisvoer. Van zulke lieve en aandoenlijke verhalen dus, die je aantreft in Boekoe Kita.

Goed, het recept voor de ritja ritja. De bereidingstijd is 45 minuten, wat beslist niet lang is voor de Indische keuken, en is voor vier personen bedoeld. Je heb hiervoor nodig: 650 gram speklapjes in blokjes gesneden, 2 geperste tenen knoflook, zout naar smaak, 3 eetlepels zonnebloemolie, 1 grote gesnipperde ui, 4 in blokjes gesneden tomaten, 1 in stukken gesneden serehstengel, 4 djeroek poeroetblaadjes, 2 centimeter fijngesneden of geraspte gemberwortel, 1 eetlepel suiker, 1 verkruimelde vleesbouillontablet, 1 theelepel sambal oelek.

Wrijf de spekblokjes in met knoflook en bestrooi deze met zout. Verhit in de pan de olie en bak de blokjes in ongeveer 10 minuten bruin en knapperig. Vervolgens doe je de gesnipperde ui erbij en laat je deze 5 minuten meebakken. Schep daarna de tomatenblokjes, sereh, gember, de djoeroekblaadjes, suiker, bouillontablet en sambal er door en laat het vlees nog 20 minuten op laag vuur gaar stoven. Ik at dit met komkommersalade en rijst en is een geurig en ideaal gerecht voor mensen die niet echt van heet eten houden.

Informatie over Boekoe Kita:
Samenstelling en fotografie: Mirjam van der Rijst (what's in a name!) & Harold Pereira
ISBN: 978 90 8989 2294
Prijs: € 34,95
Uitvoering: gebonden, 317 pagina's. met leeslint en rode peperhangertjes
Uitgever: Terra Lannoo BV

6 opmerkingen:

Theo zei

Ik ben dol op Indisch eten. Ik had al een advertentie gezien en was benieuwd geworden naar het boek. Leuk nu te lezen dat jij er al iets uit gemaakt hebt. Ik ben eerlijk gezegd een beetje bang dat de recepten van wisselende kwaliteit zullen zijn omdat ze van verschillende auteurs komen. Dit lijkt me in ieder geval heel lekker!

Aan tafel met Tanja zei

Hoi Theo, ik kan het natuurlijk niet echt beoordelen maar ik krijg de indruk dat het niveau van de diverse families zo ongeveer gelijk is.

Anoniem zei

Hoi Tanja,

Zo komen we elkaar weer eens tegen. Heb je ook mijn andere blog bekeken (die met de recepten van mijn schoonmoeder) http://dekookschriftenvanomabeathein.blogspot.com

Hoe ik eraan kom, dat staat op de blog.

Groetjes
Lidy

Anoniem zei

Hoi Tanja,

Ik heb dit boek van mijn vrouw gekregen voor mijn verjaardag en is (met alle respect) het mooiste cadeau van die dag.
Dit boek is van onderschatte culturele waarde; de authentieke indo keuken is aan het uitsterven en het is dan ook van essentieel belang dat dit doorgegeven wordt.
Ik ben dan ook een van de indo-discipelen die deze traditie wil oppakken en voortzetten,dit boek is dan ook perfect om een begin te maken.

Gr.
Bruce
De meeste indo recepten zijn een beetje dit en een beetje dat, dus zonder maataanduidingen. De schrijvers hebben heel wat moeten experimenteren om dit te 'vertalen'.
Helaas mis ik nog een recept voor Soto Ayam, maar ik denk dat ik binnenkort de receptenboeken van mijn moeder en tantes eens ga besnuffelen en confisqueren :).

Aan tafel met Tanja zei

@Lidy: leuk je hier te zien en bedankt voor de tip!

@Bruce: dat is een mooi compliment aan de makers van dit boek. Hopelijk blijven vele recepten toch voortbestaan dankzij kookboeken en het doorgeven van gerechten aan volgende generaties.

Pieter zei

Ik heb het gerecht gemaakt! Heerlijk, een aanrader.