24 november 2010

Cees Holtkamp - De Banketbakker


Patisserie Holtkamp aan de Vijzelgracht, beroemd binnen en buiten Amsterdam. Wie kent het niet? De patisserie is een waar mekka voor taartenliefhebbers. Wel flink in de buidel tasten, maar dan heb je ook wat. Overheerlijke champagnetaart, bonbons, koekjes en vooral ook de kalfsvlees- en garnalenkroketten. Wie niet van zoet houdt, gaat toch voor de bijl bij Holtkamp. Je hebt namelijk gewoon taart én taart van Holtkamp. Een wereld van verschil.

Grondlegger van deze legendarische patisserie, Cees Holtkamp, heeft al jaren geleden het stokje doorgegeven aan zijn dochter en heeft gelukkig tijd over om ons te verrassen met De Banketbakker. Of in dit bakboek alle geheimen prijs worden gegeven, weet ik niet. Aantrekkelijk is het wel. De Banketbakker is een overzichtelijk boek geworden van het levenswerk van Cees Holtkamp.

Ten eerste legt hij de basis uit: verschillende vruchtenmoussen, deegsoorten en sauzen, passeren de revue. En dan de recepten van de taarten, koekjes, gebak, flappen/beignets/bollen. Natuurlijk ontbreken de recepten van dé kalfsvleeskroket en dé garnalenkroket niet. Duidelijke uitleg en omschrijving. Sober vormgegeven maar hier heeft een mens wat aan. Alle bakboeken de deur uit en voortaan uit De Banketbakker bakken! Het enige minpuntje is de drukkwaliteit: de afbeeldingen komen totaal niet tot hun recht. Helaas maar waar, maar voor het eindresultaat thuis doet het er niet toe.

Titel: De Banketbakker - Van Tarte Tatin tot Garnalenkroket
Auteur: Cees Holtkamp
Uitgever: De Kookboekhandel/Jonah Freud
ISBN: 978 90 80 568457
Prijs: € 35,--

3 opmerkingen:

Chris zei

Op Foodtube kan je meneer Holtkamp bezig zien met de garnalenkrokketen. Geweldig: ik wil dan direct garnalenkroketten of advocaat (zie Yvon) gaan maken!

Aan tafel met Tanja zei

Ha Chris,
Bedankt voor de tip, heb meteen gelinkt! Alles goed in het Haagse?

Chris zei

Ja, druk met werk, honden en schoolgaande, hockeyende en vooral puberende dames!