17 september 2010

Gemberbier

Van de week heb ik toch maar besloten het kookboek Homemade aan te schaffen dat net zoals Boekoe Kita genomineerd is voor de prijs Kookboek van het jaar 2010, categorie 'eigen productie'. En nee, daar heb ik geheel geen spijt van. Ok, ik vond de Caesar-dressing over de bonensalade op pagina 278 bij lange na niet zo lekker als mijn variant, maar dat is een kwestie van smaak.

Het alleraardigst van dit werkje vind ik de secties hoe je zelf kaas, mosterd, flinterdunne crackers, aperitiefjes enzovoorts maakt. Van die dingen waarvan ik denk, 'waar begint een mens toch in hemelsnaam aan'. Groenten wecken, je eigen theevariaties plukken, rookoventjes bouwen, brood bakken bijna zonder te kneden (nee, niet met de broodmachine!): echt voor mensen die tientallen kilometers buiten de bewoonde wereld een stulpje hebben met een AGA-fornuis in de woonkeuken. En toch, met een forse middenstand pal om de hoek, vond ik dit soort hoofdstukjes uitermate interessant en ben ik aan de slag gegaan om een alcoholvrij aperitiefje na te bouwen. Ginger Ale, gemberbier dus. En het is werkelijk een fluitje van een cent.

Voor anderhalf liter gemberbier heb je het volgende nodig:
- 1 petfles van 1,5 liter
- 2 duimlengtes verse gember
- het sap van 1 citroen
- ca. anderhalf liter lauwwarm water
- 150 gram rietsuiker
- een kwart theelepeltje gedroogde gist

De gember rasp je zeer fijn in een grote kom en daar roer je het citroensap door. Giet een deel van het lauwwarme water er over (zeg twee theekopjes) en vervolgens doe je de suiker en het gist erbij. Roer de suiker en gist goed door en giet dit goedje door een trechter in de petfles. Vul dit aan tot 5 centimeter onder de rand met de rest van het lauwwarme water. Doe de dop er op en laat de fles zeker 12 uur op kamertemperatuur staan. Je zult merken dat de fles steeds harder wordt, te beginnen bij het onderste gedeelte. Als de fles na 12 uur nog niet keihard aanvoelt, kun je het gemberbier nog enkele uren de tijd geven (nog maximaal 48 uur). Zet de fles vervolgens koud in koelkast. Wanneer je de fles opendraait ter consumptie van een glaasje gemberbier, pas dan op met het losdraaien van de dop: het bruist nogal.

En wat vond ik er van? Ik vond het echt overheerlijk en verrassend. En ik bedacht me nog, wat zijn de productiekosten van zo'n fles anderhalf liter heerlijke limonade nou helemaal. Vijftig, zestig, zeventig eurocenten? Gewoon voortaan zelf maken, homemade superspul. Mijn volgende project heb ik al uitgekozen: zelf vermout maken op basis van rode wijn. Of misschien toch de notenlikeur. Ik ben benieuwd ... .

Homemade
Yvette van Boven
Fontaine Uitgevers
Prijs: € 34,95
ISBN: 97890 59563513


6 opmerkingen:

Yvon zei

Ben wel benieuwd naar dit boek, maar alles zelf maken, neuh. Wel een tijd gedaan om als cadeautje te geven. Marokkaanse weckpotten en rozemarijnsiroop met daarbij een fles champagne (heerlijke combi). Dit gemberbier ga ik zeker proberen!

Aan tafel met Tanja zei

Doen, Yvon: het is echt heel lekker!

Theo zei

Hoi Tanja, dit lijkt me een goed recept. Ik heb deze zomer een recept van Jamie geprobeerd maar dat was niet te drinken, zo scherp. Toen heb ik ook vaak gelezen hoe bijzonder gezond gember voor een mens is. Daarom heb ik nog een paar slokjes van mijn eigen brouwsel genomen, maar lekker was het niet. Dit recept ga ik beslist proberen!

Yvon zei

Ga het maken voor een a.s. etentje, maar word een beetje nerveus van je opmerking over oppassen bij het openen. Als ster in blunderen zie ik al een dop tegen mijn oog schieten en een fontein gemberbier op de grond ;-)

Theo zei

Nou Tanja, ik heb het geprobeerd maar de fles is nooit van zijn leven hard geworden. De smaak is prima al was er geen belletje te bekennen. Ik wil het beslist nog eens proberen. Misschien dat mijn water wat te warm was. Hoe warm/lauw was dat bij jou toen je het maakte?

Aan tafel met Tanja zei

Hoi Theo, ik doe de anderhalf liter water in waterkoker en halverwege laat ik de koker afslaan en dan wacht ik nog ongeveer een half uur totdat het echt lauw is. Laatst werd een fles ook niet hard en na flink schudden en weer wegzetten kwam het toch nog goed. Maar, ik kan me zomaar voorstellen dat het heus wel eens een keer mislukt.