21 november 2010

Coq au vin


De coq au vin die ik laatst bij vrienden at, was zo lekker dat ik een week later besloot het nogmaals te eten. Nu zijn er zoveel recepten dat ik haast door de bomen het bos niet meer zie. Terence Conren bijvoorbeeld; die gebruikt in zijn recept een eetlepel aalbessengelei. Elizabeth David doet iets met een glaasje cognac en een wortel en houdt een verhandeling over de consistentie van de saus. En uiteindelijk surf je dan langs Koken met Karin die een eenvoudig recept geeft. Het rookvlees dat zij gebruikt wordt door mij vervangen door gerookt varkensspek.

Nodig:
1 scharrelkip of een zestal kleine boutjes, een ons gerookt spek in blokjes, 250 gram champignons, 150 tot 200 gram zilveruitjes, 3 sjalotten, 1 laurierblaadje, een handje verse tijm en rozemarijn, 4 tenen knoflook, 500 ml rode wijn (bourgogne), kippenbouillon, 2 eetlepels bloem, boter, zout en peper.

Voorbereiding:
Snipper de sjalotjes en hak de knoflook en verse kruiden (behalve het laurierblaadje) fijn. De champignons snij je in schijfjes en de kip (indien je een hele gebruikt) hak je in stukken. Zelf ben ik een voorstander van kippenboutjes, dat geeft geen gedoe met uitserveren of een eventueel gevecht om de malste stukken.

Bereiding:
Smelt de boter in een grote braadpan en fruit hierin zachtjes de kruiden. Bestrooi de kipdelen royaal met zwarte peper uit de molen en voeg de kip toe en bak rondom bruin. Ondertussen bak je de champignons in een andere pan bruin. Haal de kipdelen uit de pan en voeg de gesnipperde sjalotjes en fijngehakte knoflook toe en laat deze even zachtjes fruiten. Voeg nu de spekblokjes en de zilveruitjes toe. Vervolgens roer je de bloem hier goed door heen en laat dit even garen voordat je de kipdelen weer terug in de pan, samen met de gebakken champignons, doet. Giet 500 ml rode wijn in de pan en laat de wijn aan de kook komen. Voeg daarna zoveel kippenbouillon toe tot de kip net onder staat. Laat de kip met deksel op de pan op het laagste gaspitje een een uur tot twee uur garen.

Het lekkerst is eigenlijk als je de kip een dag van te voren bereidt. Als de saus te dun is gebleven (wat ik helemaal niet hinderlijk vind), maar de kip wel door en door gaar, dan kun je de kip uit de pan halen en het vocht laten inkoken tot de gewenste dikte. Proef voor het serveren of de saus nog wat zout kan gebruiken. Eet de kip met gekookte en met fijngehakte peterselie bestrooide, aardappels of met aardappelpuree. Als groente prefereer ik hier een frisse en simpele salade erbij zoals bindsla met een vinaigrette. Eet smakelijk!


6 opmerkingen:

MyriamC zei

Mijn schoonmoeder was een coq au vin specialiste. Ik had het voor onze laatste familiebijeenkomst gemaakt naar haar recept. Mijn schoonbroer - 2m02 lang maar met een heel klein hartje - kreeg tranen in zijn ogen toen ik het deksel van de pan lichtte. Het was een geslaagde bijeenkomst, maar dat had je vast al begrepen.

Carla zei

Lekker, coq au vin! Ik kijk eigenlijk nooit naar de recepten van Terence Conran, zou ik dat moeten doen eigenlijk?

Aan tafel met Tanja zei

Ik kan me inderdaad voorstellen dat dat een geslaagde bijeenkomst moet zijn geweest! En ik ben nu wel erg nieuwsgierig naar schoonmoeders recept.

Carla, ik zou niet weten of TC nou iets zinnigs toevoegt aan het repetoire, maar ja: boek was een koopje en het zag er goed uit. Is ook niet verkeerd maar ik ga geen coq au vin maken met aalbessen!

MyriamC zei

Het staat op smul ... http://www.smulweb.nl/917054/koken/recept/Coq-au-vin

Yvon zei

Met de laatste coq uit een oude Tip ging ik de mist in, wilde het nog eens met witte wijn (riesling) proberen, maar geloof dat ik dit recept of die van Myriam maar ga aanhouden.

Lidy's Place zei

Hoi Tanja,
In eerste instantie was ik op zoek naar wat je als groente erbij serveert..... Ik zag jouw recept en zowel onze gasten als wij vonden haar (de kip) heerlijk. Groetjes