12 november 2010

Aardappelpuree


Het valt me op, al bladerend door kookboeken en culinaire tijdschriftjes, dat aardappelpuree tegenwoordig in de categorie 'troosteten' valt. Of zoals de Britten dat zo mooi noemen, Comfort Food. Ik vind toevallig aardappelpuree een van de lekkerste aardappelgerechten en kan het altijd wel eten. Het valt me wel op dat ik het zelden in lente of zomer maak, maar juist met druilerig en smerig weer. Dus toch een beetje troosteten?

Sinds ik een geweldige pureeknijper van Ikea heb, hoef ik nooit meer te vrezen van minuscuul kleine aardappelklontertjes. Die tip wil ik alvast meegeven. Als ik een super zalvige puree wil maken, haal ik de gepureerde aardappelen door het meest fijnmazige blad van de passe-vite. Verder wil ik de bloemigste aardappelen hebben die er op dat moment bij de groentenboer liggen. En daarnaast gebruik ik altijd een royale klont roomboter en een kopje, in de magnetron opgewarmde melk. Dit zijn zo ongeveer de 'hoeveelheden' voor een kilo gekookte aardappelen. Peper, zout en nootmuskaat (voor mij geen kaas, kruiden of andere ingrediënten) erbij en smullen maar!

Gisteren at ik de puree bij witlof met ham en kaas uit de oven. Nog geestig om te vemelden is, dat dit recept op deze pagina op de drukst bezochte is. De zoektermen: 'lof koken' en 'lof ham en kaas' worden uitermate vaak gebruikt. Wie had dat nou gedacht?!

8 opmerkingen:

MyriamC zei

Lekker hoor, een smeuiige aardappelpuree. Ik doe de aardappelen ook altijd in de passe-vite en neem hete melk. Ik doe tegenwoordig een flinke scheut lekkere olijfolie ipv boter.

Chris zei

Vind ik ook heerlijk, puree. Soms smaakt niet net zoals mijn oma hem altijd maakte, dan is ie echt gelukt.

Enige toevoeging die er soms in gaat is een scheutje truffelolie. Ik kan me niet voorstellen dat je puree uit een pakje haalt!

Chris zei

foutje: Soms smaakt ie net zoals mijn oma hem altijd maakte

Theo zei

Ha! ik wilde maandag ook over aardappelpuree bloggen maar nou durf ik niet meer ;-)
Tegen zo'n klassieke aardappelpuree kan niets meer tegenop.

Aan tafel met Tanja zei

Ha, wat een leuke reacties weer op zoiets als aardappelpuree. Nou, Theo: kom maar op met je blog! En aardappelpuree uit een zakje? Bah, driewerf bah!

Daily stuff and more.. zei

Het blijft mij verbazen hoe mensen het weg kunnen krijgen. Maar aangezien dat bij de meesten prima het geval is zal ik de uitzondering wel zijn.

Bert zei

Heerlijk. Morgen eten we aardappel/wortelpeterseliepuree, ook lekker.

Saskia zei

Ik heb nog maar sinds kort het geheim van lekkere aardappelpuree ontdekt: echte bloemige puree-aardappelen gebruiken. Vroeger maakte ik altijd puree van gewone vastkokende aardappelen omdat ik vreesde dat we zo'n hele zak niet op zouden krijgen. Maar nooit smaakte die puree zoals die van mijn moeder, wat toch nog steeds de allerbeste is :). Nu door puree-aardappelen te gebruiken komt het toch al aardig in de buurt!