5 november 2011

Saucijzenbroodjes van Yvette


Terwijl de verwarming maar niet aanslaat, de deuren en ramen wagenwijd openstaan, ga ik het hier hebben over de saucijzenbroodjes van Yvette uit haar nieuwe kookboek Home Made Winter. Weer zo'n fijn en gezellig boek over hartverwarmende winterse spijzen.

Die saucijzenbroodjes dus, zijn eigenlijk niet van Yvette maar van haar moeder. Zo turend op de receptuur werd ik nieuwsgierig. Het zou namelijk niet in mij opkomen om het gehakt aan te maken met ketjap en ketchup. En dus besloot ik aan de slag te gaan.

Voor 15 stuks heb je nodig:
Vulling: 1 kilogram rundergehakt, 1 ei, 3 eetlepels ketchup, 75 ml ketjap, 1 eetlepel worcestershiresaus, 1 eetlepel kaneel, 1 eetlepel piment of speculaaskruiden, 1 theelepel nootmuskaat, 2 eetlepels mosterd, een scheutje tabasco, 1 theelepeltje zout.

Verder heb je 15 plakjes roomboterbladerdeeg en 1 ei nodig en wat olie om de ovenbakplaat in te vetten.

Eigenlijk spreekt het voor zich: maak het gehakt aan met alle vermelde ingrediënten terwijl ondertussen de plakjes bladerdeeg ontdooien. En zet de oven ook alvast maar aan op 180 graden. Verdeel het mengsel in 15 gelijke delen en maak hier worstjes van. Vouw om elk worstje een plakje bladerdeeg en druk de randen goed aan (met een vork). Leg de saucijzen op een ingevette bakplaat en besmeer ze met een losgeklopt eitje. Bak de saucijzenbroodje in 25 tot 30 minuten mooi bruin.

Het resultaat zijn wat aparte saucijzenbroodjes. Er zat overduidelijk een zuurtje in het gehakt en zou denk ik de volgende keer iets minder royaal ketchup, mosterd en ketjap gebruiken. Wat meer nootmuskaat en piment misschien. En ook wat zwarte peper. Desondanks is het een lekkere traktatie. En nog een klein dingetje: ik vond de vulling ruim aan de royale kant voor 15 broodjes ... .

3 opmerkingen:

hannie zei

Wat is het weer een leuk kookboek!

Vandaag heb ik het geiten-koemelk kaasje gemaakt. Puntjes daarvan op dunne plakjes Chioggiabiet, pijnboompitjes, peterselie, dressing en wat vlokjes van dat peperdure zout. Heerlijk voorgerecht zo.

Aan tafel met Tanja zei

Oh, wat leuk. Klinkt goed en ga morgen de receptuur bekijken!

Anoniem zei

Heb net de saucijzenbroodjes gebakken en geproefd. Vind ze lekker maar te 'zoet'. Een volgende keer wat pittiger.