23 augustus 2009

Rode-uienmarmelade


Gisteren kreeg ik een heerlijke uienmarmelade bij de BBQ in de welbekende, hier vaak besproken, volkstuin voorgeschoteld. 'Lekker zeg, waar heb je dat recept vandaan,' riep ik nog. Blijkt dat het recept uit 'Vers uit de tuin' komt. Even thuis opgezocht zodat binnen het etmaal iedereen er van mee kan genieten. Sarah Raven, auteur van het boek, gebruikt de marmelade bij de lunch met brood en kaas, een aardappelsalade of zoals wij gisteren bij de worstjes.Nodig: twee tenen knoflook, zeezout en zwarte peper, 4 eetlepels olijfolie, 450 gram rode uien in ringen gesneden, 4 eetlepels rode wijn, 4 eetlepels balsamicoazijn, 1 eetlepel bruine basterdsuiker en enkele takjes tijm.

Bereiden: stamp de knoflook in de vijzel met wat zeezout fijn en doe dit samen met de uienringen in de braadpan waarin de olijfolie reeds verhit is. Laat dit mengsel in 20 minuten zacht worden op een laag vuurtje. Raven adviseert, indien men wil voorkomen dat de uien verkleuren tijdens het bakken, de uien af te dekken met een rond stuk bakpapier zodat het vocht niet kan verdampen. Ik weet niet of volkstuinbezitster Petra bakpapier op de tuin heeft en dit advies heeft opgevolgd.

Enfin, voeg daarna de rode wijn, balsamicoazijn en basterdsuiker toe en kook dit plusminus 15 tot 20 minuten op een laag pitje tot het meeste vocht verdampt is. Voeg de tijm toe en breng de marmelade op smaak met zout en peper en laat nog vijf minuten zacht doorkoken. De marmelade is in potjes maximaal een maand in de koelkast houdbaar. Overigens vond Petra dat die tijm er wel eerder in de pan had gemogen. In ieder geval: we vonden het allemaal lekker. Behalve dan die ene puber van dertien, maar je kunt het ook niet iedereen naar de zin maken!

6 opmerkingen:

Yvon zei

Lekker rode-uienmarmelade! Moet erbij zeggen dat het wisselend in de smaak valt, soms blijft de weckpot onaangeroerd staan (kan ook zijn omdat ik altijd te veel maak), maarja het is zeker een maand houdbaar. Ik houd het recept van Tana Ramsay aan, vrijwel hetzelfde als je beschrijft alleen zonder tijm, en dat op een broodje met royaal rosbief en mierikswortelsaus.

Anoniem zei

Dit lijkt me nu een lekker recept, niet teveel suiker, onlangs een uienmarmelade gemaakt, die werkelijk mierzoet was.
Dit ga ik morgen maken, je hoort van me.
Dank en groet,

Anne.

Aan tafel met Tanja zei

Leuk Anne, ik ben benieuwd wat je ervan vindt. En Yvon: die tijm proefde ik eigenlijk nauwelijks!

Anoniem zei

'Morgen'was Anne ziek, mijn maag kreeg opeens een hekel aan zelfs water en slappe thee. Nog nooit meegemaakt, inmiddels weer helemaal oké.
Weekend gasten, dus wordt alsnog deze marmelade gemaakt, als gezged, je hoort van me.
Groet, Anne.

Anoniem zei

Super lekker Tanja, gasten hebbeb het recept meegenomen.

Groet, Anne.

Aan tafel met Tanja zei

Hee, hartstikke leuk Anne. Hier even geen stukkies van me ivm beurzen en niet zo'n spannend eetgebeuren.