23 maart 2012

Selexyz

Ruim zes jaar geleden liep ik met Cochon & fils onder mijn arm. Een prachtkookboek over varkensvlees. Was Nederland daar wel klaar voor? Want tja, de reputatie van varkensvlees... . Het was destijds een hoofdbrekertje. Wat ik dan deed, mede op verzoek van de uitgever, is advies inwinnen bij dé specialisten. Is er wel of geen markt voor? Ik stapte dan steevast naar enkele Selexyzwinkels om het boek bij de inkopers van kookboeken, neer te leggen. Wat vind je er van, kunnen we 3000 exemplaren wegzetten binnen twee jaar en wat mag het dan kosten?

Ik beweer niet dat de adviezen altijd doorslaggevend zijn, maar we nemen ze tot op de dag van vandaag absoluut serieus. De vertaling van Cochon & fils, Van het varken, heeft drie drukken gekend en na zes jaar, deze winter, was de loop er dan toch uit. Restanten van de derde druk kunt u bij V&D en De Bijenkorf voordelig kopen voor om en nabij een tientje.

Maar de vakmensen in boekenland hè, die gasten die absoluut een neus hebben voor goede (kook)boeken, hebben dan toch gisteren te horen gekregen dat hun bedrijf surseance van betaling heeft aangevraagd. De keten kan de salarissen en winkelhuur niet meer betalen. Hoofdoorzaak is boekverkoop op internet, zo lees ik in de summiere berichtgeving.

Het geeft mij te denken. Bijna nergens anders is het aanbod zo groot en mooi. Kleine prijsjes, grote prijzen. Prachtige buitenlandse uitgaven die je bijna nergens anders ziet. Koploper en boegbeeld, de nek uitsteken door de eerste (peperdure) Engelstalige kookboeken van Ferran Adria (elBulli) te importeren en in stapels neer te leggen.

Het zijn nog steeds drukbezochte winkels maar een gedeelte van het publiek kijkt, bladert en snuffelt om vervolgens op internet boeken te bestellen. Want waarom zou je met twee kilo boeken over straat lopen als het de volgende dag, mits vóór 22.30 uur 's avonds besteld, keurig aan huis bezorgd wordt. Ik weet echt niet hoe het afloopt of verder gaat met Selexyz maar een ding is zeker: de Selexyzfilialen zijn een bron van inspiratie en het zou doodzonde zijn dat in de toekomst te moeten missen.

Op de foto: Selexyz Dominicanen te Maastricht (copyright MyModernMet), verkozen door FLAVORWIRE tot een van de 20 mooiste boekhandels ter wereld. Ja jullie lezen het goed, ter wereld dus. Dat willen we toch graag zo houden? Aan mij ligt het in ieder geval niet.

1 opmerking:

hannie zei

Tot het bericht van vorige week was Selexyz voor mij de grote boekensupermarkt waar ik wel eens wat kocht, maar liever koop ik bij een van de twee (voorheen drie) onafhankelijke boekhandels in de buurt. Met het idee dat Selexyz toch wel genoeg verkoopt en die onafhankelijke boekhandels het harder nodig hebben. Bovendien stel ik de service en het persoonlijk contact daar erg op prijs. Dat Selexyz nu in moeilijkheden is geraakt, vond ik dan ook erg schokkend. Ik koop bijna nooit boeken via Bol en wel eens en enkele keer via Amazone, maar eigenlijk alleen als de reguliere boekhandel een boek niet kan leveren. Ik zou dat toch niet willen missen, dat gesnuffel in een boekhandel en het advies van een goede boekverkoper. En andersom is voor uitgevers de kennis van de markt die boekverkopers hebben ook heel belangrijk, zoals je beschrijft.