29 maart 2009

Koken met alcohol

In het kader van het foodblogevent koken met alcohol zou ik nog mijn bijdrage leveren. Ik kan natuurlijk een verhandeling houden over het keukenplafond in mijn vorige woning dat tamelijk rare plekken vertoonde na enkele heftige flambeeracties en dat ik godzijdank in die voormalige huurwoning geen afzuigkap had, want ik had waarschijnlijk toen, ik heb het toch over zo’n 20 jaar geleden, niet geweten dat als je de fik in je gerecht steekt je immer de afzuigkap uit moet hebben. Ik weet wel welk gerecht met alcohol ik voor het eerst maakte. Kip in cider, jawel! En ook waar: in een soort bezemkast waar een keuken van gemaakt was op een zolderetage waar ik voor het eerst zelfstandig woonde. Ik heb zelfs het recept nog en ik zie dat het heel chique ‘Kip à la Taunton’ heet of althans, dat dat zo genoemd werd. Als ik de receptuur zo bekijk zou ik dit nooit meer maken.

Verleden week nog heb ik voor het eerst Pedro Ximénez in de pan gegooid. Dat ging ongeveer als volgt: men neme een stuk varkensfilet van meer dan een pond tot kilo en die wordt flink bestrooid met peper en zout. Bak het vlees in olijfolie aan in een grote braadpan en nadat het vlees aan alle kanten bruin is, haal je het vlees uit de pan. Voeg nu een flinke klont, 75 gram, boter toe en bak twee rode en in dunne ringen gesneden uien gedurende 10 minuten in de pan met een snufje zout totdat de uien zacht zijn. Schenk al het overtollige vet uit de pan en doe 300 ml. Pedro Ximénez, 100 ml. sherryazijn, 4 takjes verse tijm, 2 verse laurierblaadjes en 100 gram rozijnen in de pan. Breng dit aan de kook en voeg het vlees weer toe en zet het vuur laag. Afhankelijk van het gewicht van het vlees laat je dit een half uur tot een uur staan. Of tot het vlees een kerntemperatuur van 60-65 graden heeft bereikt. Erg lekker, al vond ik zelf. Over het algemeen ben ik niet zo van het zoetzuur maar in dit geval combineerde de sherry(azijn), rozijnen en ui uitstekend met het varkensvlees.

4 opmerkingen:

Excellent-eten.nl zei

Hoi Tanja,
Bedankt voor je inzending voor het Foodblog event van maart! Moest wel even googlen op Pedro Ximénez ;) Goede flambeertips gebaseerd op ervaring, zijn ook altijd mooi om te horen.

Groet,
Femke en Ivonne

Excellent-eten.nl zei

Hoi Tanja,

Bedankt voor je deelname aan het foodblog event! De samenvatting is hier te bekijken:

http://kvzkookblog.blogspot.com/2009/04/samenvatting-foodblog-event-maart-koken.html

Groetjes,
Femke en Ivonne

Yvon zei

Klinkt goed dit varkentje met PX! Onthouden voor solomaal, want rozijnen kan ik niet kwijt aan A.

Maaike zei

Dag Tanja,

Doe je deze maand weer mee met het foodblog-event? Meer info over het thema is te vinden op mijn website.

www.maaikevankessel.nl

Groetjes,

Maaike