15 januari 2012

(Bijna perfecte) Wiener Schnitzel

De foto mag dan verre van briljant zijn, het resultaat mocht er wél zijn. En dat terwijl ik helemaal niet zo van de Wiener Schnitzel ben. Een perfect gebakken, in mijn optiek dan, Wiener Schnitzel waarbij het paneerjasje losjes om het vlees zit en de schnitzel zelf erg mals en sappig was.

De zoekopdracht 'Wiener Schnitzel' levert hier en daar een leuke forumdiscussie op. Wel of niet het ei loskloppen met water of Sprudel (bubbeltjeswater) en beslist bakken, volgens kenners, in koolzaadolie die ik natuurlijk niet in huis had. Nee dat is incorrect volgens een ander, het wordt gebakken in reuzel en in dusdanige hoeveelheden dat het meer op frituren lijkt. Na 1 minuut de schnitzel met twee stokjes (?) uit de pan tillen en in een tweede pan verder bakken maar niet in een koekenpan want dat is meer de Duitse stijl. Pardon? Daar beginnen we dus echt niet aan!

Hier mijn werkwijze:
Bestuif de (met zout en peper gekruide) kalfsschnitzel met bloem en wentel de schnitzel door losgeklopt ei. Afhankelijk van de hoeveelheden schnitzel die gebakken moeten worden, worden er logischerwijs meer eieren losgeklopt. Ik heb de eieren dus niet losgeklopt met bubbeltjeswater of wat dan ook. Vervolgens wordt de schnitzel door paneermeel, oder broodkruim van zwei Deutsche Kaiserbrötchen voor wie een beetje in stijl wil blijven, gehaald. Zorg dat de schnitzel echt helemaal bedekt is met paneermeel of broodkruim

Verhit nu het vet. Welke, -reuzel, koolzaadolie, zonnebloemolie- dat moet men zelf maar uitmaken. Zelf gebruikte ik 'Beur Culinair' van Hollandia. Een mengsel van geklaarde boter en olie. Ik heb niet zo goed naar de tijd gekeken maar ik schat zo'n zes minuten in totaal. Serveer de Wiener Schnitzel met de geëikte schijfjes citroen en peterselieaardappelen.

5 opmerkingen:

Daily stuff and more.. zei

Ziet er uitstekend uit! Het is dat er nu geen slagerij geopend is.

Unknown zei

Ik maak m'n beste schnitzels sinds ik dit artikel las: http://blog.seniorennet.be/keukenweetjes/archief.php?ID=325480

Ik doe aan dubbel paneren en de koelperiode na het paneren maakt dat de korst niet af- of losbreekt.
Ik klop m'n eigen kalfsvlees en eindig met gigantische schnitzels waarvan ik er maar 1 per keer in de hapjespan kan frituren. Opdienen moet op een pizza-bord en het is zo vullend (niet voedzaam, want 2 uur later heb je weer trek), dat er maar een klein beetje aardappelsalade en worteltjes bij hoef te geven ...
Olietemperatuur is erg belangrijk, anders heb je zo'n vette (slappe) volgezogen korst rond je vlees.

Tamara zei

zijn er hapjes/gerechten die je op mijn website zou willen plaatsen? ikmaakdelekkerste.nl met www. ervoor... site waar vraag en aanbod van zelfgemaakt eten bij elkaar komen.

Ellen zei

Mmm, ziet er lekker uit! Gaat op mijn lijstje.

paardenrassen zei

Ben dol op Schintzel