3 november 2009

Kookboek van het jaar 2009: and the winner is ....

Tja, dat was dan toch een grote verrassing. Albert Heijn's '12 maanden Lekker Eten' werd zowel winnaar in de categorie 'van Nederlandse bodem' als in het overall klassement. Gemompel van kookboekenuitgevers en gejuich van de de samenstellers van deze herziene editie van het oorspronkelijke, uit 1987 daterende, "Twaalf maanden lekker eten'. De ijsbergsla van destijds is vervangen door rucola, pesto uit een potje maakt men nu vers en de gevulde eieren met avocado uit 1987 zijn geheel uit de vernieuwde editie verdwenen. Er is slim met de content, daar kom ik nog een keertje gedetailleerd op terug, van destijds omgegaan en dat resulteert dus in het beste kookboek uit het afgelopen jaar.
Ik begrijp het argument van de jury wel: dit is een van de basiskookboeken waarmee mensenmassa's leren koken. Ik heb de editie uit 1987 ook veelvuldig gebruikt en is een van de weinige kookboeken waarvan de rug compleet aan gort is. Bovendien is het boek betaalbaar. Jammer dat geen enkele boekhandel kan meeliften op deze kookboekenverkiezing en dat in tijden dat ze het hard nodig hebben.

Naschrift: voor meer informatie over de uitslagen van Kookboek van het jaar 2009 verwijs ik je graag naar het blog van Edith

6 opmerkingen:

© RJ zei

Die conclusie geeft aan dat de jury zich niet heeft laten beïnvloeden door de handelsbelangen van boekverkopers of uitgeverijen.

Dat pleit op zichzelf voor de jury (tenzij de leden daarvan aandelen Ahold in hun bezit hebben...)

Of was er bij deze verkiezing van een jury geen sprake, en is het 'gewone volk' weer naar een communis opinio gevraagd?

In dat laatste geval laat de uitkomst zich eenvoudig verklaren, en is het wachten op een nieuwe editie '2010' van de BlueBand-boekjes: ook zo'n gegarandeerde 'winnaar'.

Aan tafel met Tanja zei

Nee nee, een vijfkoppige jury die zich inderdaad niet heeft laten leiden door belangen van boekhandels. Op zich is dat heel goed. Het komt boekhandels alleen niet heel erg goed uit dat juist dit boek alleen bij AH te koop is. En dat het belangrijk is, illustreert het feit dat een nicheboek als Raapsteeltje -de winnaar van 2008- een derde druk ingaat. Voordat dit boek winnaar werd mocht men al blij zijn dat een eerste druk volledig verkocht zou worden. Ik bedoel maar ... .

En de BlueBand-boekjes: no way! Je kunt zeggen wat je wilt maar de boeken van AH doen niet onder voor het gemiddelde standaard kookboek.

© RJ zei

Die BB-boekjes noemde ik slechts in de context van een 'publieksprijs'. In dàt geval zouden ze wel degelijk kans maken. Niets ten nadele dus van het winnende AH-boek.

Jammer dat 'jouw' uitgever dit keer niet in de prijzen viel. Je werkt er overduidelijk hard genoeg voor, dus ik had je zo'n veer graag gegund. Volgend jaar beter!

Carla zei

Jammer van de gevulde eieren.

Aan tafel met Tanja zei

Ha ha Carla, het was wel met avocado. Nog steeds jammer? :-)

Carla zei

Nee zeg, maar gevulde eieren op een normale manier vind ik toch nog steeds wel erg prettig :-).
Datum volgt trouwens nog hoor, mensenkinderen wat is het hier rommelig. Komt ook door de overgang van Maurits naar de hogeschool, hij is veel te veel thuis, ik moet mijn ritme hervinden als het ware.