27 september 2009

Le Fournil de Sébastien

Zomaar op een zonnige zaterdag was ik toevallig in de buurt van Le Fournil. Dus ik bedacht me dat ik daar dan maar even echt lekker brood zou halen. Vroeger zou ik slechts op 200 meter van Le Fournil hebben gewoond ware het niet dat ze hier pas gevestigd zijn nadat ik juist verhuisde. Jammer maar helaas! Alhoewel de zaak van deze Franse ambachtelijke bakker (de hele dag door verse baguettes) niet bijzonder groot is deed het me deugd dat wij 'Ollanders' de moeite nemen om voor het brood van Le Fournil in de rij te gaan staan. Een succes dus, getuige het feit dat Le Fournil een tweede vestiging in Hilversum heeft geopend.

25 september 2009

CUISINE!

Maandenlang heb ik met de oorspronkelijke Franse editie van Cuisine onder mijn armen gelopen met als resultaat meer spierballen en pijn in de rug. En nu ligt dan eindelijk de Nederlandse editie in de winkel: 1000 klassiekers uit de Franse keuken, ooit merendeels in 1965 opgeschreven door Françoise Bernard. Inhoudelijk verwijs ik dan ook naar Recettes faciles waar Cuisine grotendeels is op gebaseerd. Deze uitgave is anderhalve slag keer zo groot als 1080 recepten en de Zilveren Lepel en bovendien is het boek volledig geïllustreerd. Bijna alle recepten zijn goed te doen en het boek geeft een leuke en goede blik op de Franse keuken thuis aan tafel en daarmee onderscheidt het zich van de bistrokeukenkookboeken en andere in het oog springende Franse kookboeken. Het is even in de buidel tasten, € 49,95, maar dan héb je ook wat (en waar laat je het?). Uitgegeven door Lannoo, ISBN 9789020984408.

13 september 2009

Rode mul met venkel

De afgelopen weken viel er niet veel te melden. Althans, niet over wilde eetavonturen, bijzondere producten of andere eetgerelateerde aangelegenheden. De afgelopen weken stonden met name in het teken van boekenbeurzen en de zelf ontworpen boekenkast, die -ja, ja, ja!- overeind staat en weer gevuld is met boeken. Met dank aan vriend Bart die de kast prachtig en vakkundig heeft gemaakt. Tevredenheid alom dus. Maar er moest ook af en toe gegeten worden en van de week was dat onder andere rode mul met venkel uit de oven. Het is supersimpel maar wie het druk en een appartement vol met verhuisdozen gevuld met boeken heeft, gaat natuurlijk niet uren in een keuken staan.

Je koopt een middelgroot venkelknolletje dat je in kleine stukjes snijdt. Snipper ook een ui en pers een teentje knoflook. Fruit dit mengsel in een koekenpan in een eetlepel olijfolie en boter. Voeg hieraan zout, peper en wat fijngesneden verse oregano toe. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden en maak de mulletjes schoon. Als de venkel lekker zacht is geworden, schep je dit in een ovenschaal en je vult ook de buikjes van de mulletjes met een eetlepel venkel. Schuif de ovenschaal 25 minuten in de oven en je hebt een lekker en simpel visgerecht. Serveer met wat partjes citroen.