15 juli 2012

Koken uit De Free Range Cook (salade met biet en rucola)

Vandaag besloot ik het voor mij nog onbekende kookboek van Annabel Langbein op een willekeurige pagina open te slaan en het daarop getoonde recept te maken. Blij dat ik het boek opensloeg op de pagina van de  salade van geroosterde biet met rucola. Ik had namelijk nog een mooie rode biet in de koeling liggen, maar ook blij omdat het niet de krokante varkensbuik voor zes personen was of iets dergelijks.


De Nieuwzeelandse Annabel Langbein kookt puur, eenvoudig en zonder fratsen:  'centraal staat een "minimalistische benadering" van eten en koken, waarbij de nadruk ligt op creativiteit, verse producten, gemeenschapszin en de kunst om in het hier en nu te leven, te genieten wat de vier seizoenen ons te bieden hebben'.

Dat resulteert in recepten als: chili-jam, pijlinktvis met vijfkruidenpoeder, spieringbeigneits, couscous met druiven en cranberry's of een geroosterd varkensribstuk met venkel, ui en appel. Allemaal aantrekkelijke en zeer gevarieerde gerechten die je prima zelf kunt maken.

De salade met bieten is ook een makkie alhoewel hier wel rekening moet worden gehouden met de oventijd die de bieten nodig hebben. Maak dit recept dus niet op een maandagavond met de verwachting dat je binnen het half uur aan de maaltijd zit.Je hebt voor zes personen nodig: 4 geschilde middelgrote verse bieten in partjes gesneden, 4 eetlepels goede olijfolie, 1 eetlepel bruine suiker, 1 eetlepel balsamicoazijn, zout en peper, 200 gram rucola, 1 handvol jonge bietenblaadjes (alternatief: jonge en gemengde slasoorten), sap van 1 citroen, 135 gram geroosterde amandelen (ik gebruikte geroosterde amandelschaafsel), 120 gram verkruimelde feta.

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden en leg de stukken rode biet in een ovenschaal en meng vervolgens twee eetlepels olijfolie, de basterdsuiker en de balsamicoazijn daar goed doorheen. De bieten moeten in een laag in de schaal liggen, overigens. Zet de schaal ongeveer 45 minuten in de oven (gewoon even checken of de bieten zacht genoeg zijn) en laat ze daarna afkoelen.

Voor mij was het overigens nieuw om de rauwe biet eerst te schillen en dan in de oven te garen. Ik stop de biet altijd in een aluminiumpakketje in de oven en pel de biet later.

Meng de sla en rucola met het citroensap en de olijfolie (ik vind het veel: het sap van een hele citroen, dus daar was ik wat minder royaal mee) en verdeel dit over de borden (in dit geval dus 6). Verdeel de afgekoelde bietenpartjes en bestrooi elk bord met de feta en amandelen.

Een prima salade en weer een aanvulling op het 'koken-met-bieten-repertoire'.

De Free Range Cook - Pure gerechten uit Nieuw-Zeeland
Annabel Langbein
Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum
ISBN: 978 90 773 3026 5
€ 34, 99


6 opmerkingen:

Daily stuff and more.. zei

Deze moet ik absoluut onthouden want het klinkt erg goed en ik ben gek op rode biet.

4pure by Andrea zei

Ik heb al zo vaak haar boek opgezocht maar nog niet aangeschaft. Ik ben zeer benieuwd hoe het bevalt. Haar instelling spreekt mij namelijk zeer aan. Leuk om dan te lezen dat het lekker was, misschien toch ook gaan bestellen.

eetstoornis zei

Ziet er zeer goed uit :)

Steven zei

Ik wil je hierbij graag laten weten dat ik je foodblog heb opgenomen in onze foodblog-feed verzameling: ChefinaBox.collected.info. Een realtime overzicht van alle artikelen van alle Nederlandse foodblogs plus een aantal van de leukste Engelstalige. Voor iedereen die net zo van Foodblogs houdt als wij!

Als je het een fijne pagina vindt zouden we het leuk vinden als je een linkje op je blog plaatst!

Groetjes en blijf bloggen!

Steven van Chef in a Box

hazel zei

Goh, dat ziet er lekker uit. Ik heb een paar keer haar programma gezien op 24kitchen en ziet er vaak lekker uit. Hoewel het misschien wat tijd kost voor het klaar is, lijkt het me toch vrij simpel om te maken. Toch maar eens proberen om wat vaker bietjes te eten, op deze manier lijkt he me heerlijk!

hazel zei

Hmm.. ziet er simpel maar zeer smakelijk uit!