Taarten bakken en decoreren is not my cup of tea. Ik krijg haast de indruk dat ik zo ongeveer de enige ben die deze hype aan zich voorbij laat gaan. Ja, ik vind het een hype. De virtuele taartsupply-winkels schieten als paddenstoelen uit de grond, de middagen en avonden in Nederland zijn gevuld met demonstraties en workshops. Als moeder kom je écht niet meer weg met een zelfgebakken appeltaart of Hema-taart voor je jarige koter. Dat moet op z’n minst een voetbal- of een ‘Hello Kitty-taart’ zijn en dan ook nog eens zelfgemaakt.
Hielden de jaren ’70 moeders zich nog bezig met macrameeën, zelf wol spinnen of het openen van kralenwinkeltjes; kregen we daarna origamitoestanden, scrapboeken maken en theezakjes vouwen. Het ene hobbyboek na het andere verscheen. En nu verschijnt het ene taartendecoratieboek na het andere. Het een en ander ligt mijns inziens in het verlengde: taarten bouwen is ook kunstig prutsen op de vierkante centimeter, maar van taarten maken kan tenminste iedereen meegenieten. Alhoewel, zou ik een taartenbouwer zijn, ik er waarschijnlijk moeite mee heb dat mijn creatieve bouwwerken binnen de kortste keren aan gort gesneden en opgegeten zijn.
Ik heb al heel erg veel taartdecoratieboeken de laatste jaren in mijn handen gehad en moet toch stellen dat de van oorsprong Duitse Peggy Porschen, dé taartenkoningin is. Opdrachtgevers als de firma Chanel en beroemdheden als Elton John en Madonna zijn de normaalste zaak van de wereld. Toen ik voor het eerst haar werk zag in ‘Hoe versier ik een lekker koekje’, zo’n vijf jaar geleden, viel ik al van mijn stoel van verbijstering. Wie doe dit en waarom? En nu ligt dan in de winkels Cake Chique, het nieuwste werk van 'La Porschen'.
Het lijkt ogenschijnlijk heel simpel allemaal. Achterin staan de basisrecepten voor taart maken te weten: de basistaart, de rijke chocoladetaart, de worteltaart en de marmertaart. Dat geldt ook voor de koekjessectie: suikerkoekjes en kruidkoekjes. Vervolgens krijg je recepten van suikersiropen, botercrèmes, chocoladegranache, eiwitglazuren. En dan de technieken: spuittechnieken, taartplateaus bouwen etc. Ook veel aandacht aan de benodigde keukengerei (waslijsten om aan de slag te kunnen) en voedingskleurstoffen (liquid, paste, dusting of blossom en paarlemoer lusterpoeder en –spray). Er gaat een nieuwe wereld voor mij open.
De recepten van de kunstige bouwwerken worden stap voor stap goed uitgelegd. Met veel ondersteunende foto’s en veel tekst. Sommige recepten nemen wel 3 pagina’s in beslag. Ook heel handig: tabellen voor hoeveelheden marsepein, botercrèmes, granache en rolfondant per doorsnede taartvorm en bovendien staan er sjablonen voor monogrammen, letters en cijfers, ijskristaltaartjes en bijvoorbeeld van de afgebeelde hondjes in. Ik krijg een zeer goed idee van: taarten bouwen en decoreren is werkelijk een heidens karwij en vereist een enorm engelengeduld. Ik laat deze beker aan mij voorbij gaan maar heb, ondanks dat ik het waanzin vind om de vork in dergelijke kunstwerken te zetten, diep respect!
Peggy Porschen
Paperback, 144 pagina's
Prijs: € 19, 95
ISBN: 978 90 8989 2706
2 opmerkingen:
Jouw artikel maakt me toch wel heel benieuwd Tanja. Ik zal het waarschijnlijk ook niet kopen, maar als ik het uit de bib zou kunnen meenemen zou ik het zeker niet laten.
Oh, wat ben ik met jou eens! Het is zo in! Iedereen decoreert taarten. Maar waaraan ik me kapot ergeert, dat het gaat echt om het decoreren. Ze bakken de taarten van kant en klaar mixen en het geld ook voor de vulling. Nou, lekker, zeg!!!
En ook nog die zoete fondant troep erop! Brr,,,
Dus jij bent niet de enige. :-))))
Een reactie posten