23 maart 2011

Kievitsbonen (borlotti)


Gedroogde peulvruchten weken en koken vind ik lekkerder dan bonen uit blik. En toch eet ik het te weinig. Je weet hoe het gaat: de avond ervoor beloof je jezelf plechtig dat je er de volgende ochtend aan denkt om die dingen vóór dat je naar je werk gaat te weken in een pan water. Eenmaal te ver van huis om terug te kunnen of willen keren, denk je er aan. Aiiii, dé bonen: merde! En zo gaat er weer een dag voorbij dat goede, maar juist vooral lekkere, eetvoornemens in het water vallen.

Vandaag was ik er op het nippertje bij. Met de jas al aan, tas in de ene hand, snel nog een pan gepakt en de gedroogde kievitsbonen er in gekieperd. Het resultaat mocht er zijn, al deed ik maar wat (de toevoegingen).

De bonen heb ik op een laag vuur krap twee uur gekookt met een laurierblaadje; na drie kwartier heb ik daar een klein stukje gerookt spek aan toegevoegd. Een half uurtje voor het einde van de kooktijd heb ik een kleine prei gesnipperd en gesmoord in een braadpan. Prei er uit, pan schoonvegen en vervolgens een biologische varkensbraadworst in de pan gebakken met zout, peper, laurierblaadje en een gesnipperd blaadje salie.

Vervolgens heb ik het stukje spek uit de pan met bonen gehaald en in kleine blokjes gesneden, de bonen in een vergiet laten uitlekken en terug in een schaal gedaan met een lepel of twee lekkere olijfolie. Een teentje geperste knoflook er doorheen scheppen, de prei en de stukjes spek er aan toevoegen, grof zout, peper uit de molen en als laatst wat grof gesneden rucola en twee gesnipperde salieblaadjes er doorheen. Ik had er nog de braadworst bij maar eigenlijk is dat absoluut overbodig.

Ik moet dit toch echt vaker doen, desnoods zet ik een pak bonen pontificaal naast het koffiezetapparaat. Als ik het dan 's ochtends nog vergeet, weet ik het ook niet meer.

2 opmerkingen:

Brenda zei

Oei Tanja, dit klinkt wel heel erg lekker (en zo ziet het er ook uit!
Groet v Brenda

Ellen zei

Precies nog nooit van gehoord, maar klinkt wel lekker!