23 februari 2009

Gebakken kool met jeneverbessen

Wie deze week naast dit recept een vijftal andere recepten wil lezen uit Vers uit de tuin koopt gewoon Het Parool. Johannes van Dam geeft elke dag een recept weg. Zou hij net als ik alles ook voorkoken en proeven of kiest hij gewoon uit wat hem wel lekker lijkt. Daar ben ik eigenlijk wel benieuwd naar. Ben ook benieuwd of hij net zo stoïcijns als ik zich strikt aan het seizoen houdt. Het hoofdstuk januari-februari uit Vers uit de tuin mag namelijk wat mij betreft nu wel afgesloten worden. Lof en kool komen de neus uit maar dit recept is absoluut een blijvertje. Bij gebrek aan savooiekool heb ik spitskool genomen maar dat mag de pret niet drukken. Kool werd opeens weer leuk na jarenlang uit hetzelfde repertoire geput te hebben. Serveer dit bij rijst en kip bijvoorbeeld.

Nodig: een savooiekool, 1 eetlepel sesamzaad, 1 eetlepel jeneverbessen, 2 tenen knoflook, zeezout, 2 eetlepels arachideolie, 1 rode peper, 1 eetlepel fijngesneden gember, 2 theelepels sesamolie, 1 eetlepel vloeibare honing, scheutje Japanse sojasaus, versgemalen zwarte peper, optioneel 1 of 2 eetlepels verse en fijngesneden koriander.

Bereiden: snij de kool in vieren, haal de harde kern en nerven weg en snij verder in dunne repen. Rooster het sesamzaad in een koekenpan bruin en strooi de zaadjes in een kommetje. Kneus de jeneverbessen met de knoflook en het zout in een vijzel. Verhit in een pan 1 el arachideolie en bak hierin de fijngesneden en van zaadjes ontdane rode peper. Laat dit enkele minuten bakken op laag vuur en schep de pepers er uit. Doe nu de sesamolie en nog een eetlepel arachideolie in de pan en doe de fijngesneden kool en het jeneverbessen/knoflookmengsel erbij. Roerbak de kool ongeveer vijf minuten en voeg alle overige ingrediënten behalve de koriander toe en bak dit mengsel nog enkele minuten. Strooi op het allerlaatste moment de koriander over de kool.

1 opmerking:

Anoniem zei

Savooie kool? Volgens mij kende mijn moeder die naam niet. Dat was (en is!) gewoon groene kool.
Groene kool kun je schoonmaken door de buitenste balderen van de krop te halen. Snijd het onderste harde deel van de kool er af. Hierna was je de krop goed. Snijdt de kool van boven naar onderen in vieren. Schaaf of snijd de bladeren verder in repen. En dan smoren in heel veel roomboter. Serveer er draadjesvlees bij. Een jeugdherinnering die makkelijk te herhalen is...