1 februari 2009

Pasta met radicchio en citroen

Gisteren besprak ik het kookboek ‘Vers uit de tuin – Koken met de oogst van het seizoen’ en meldde daar en passant even bij dat ik voornemens ben daar minstens eenmaal maar liever nog tweemaal per week uit te koken. Het lijkt me wel grappig om een heel jaar uit in ieder geval een kookboek te koken en dit boek leent zich daar beslist voor. Maar ik neem wel vaker wat voor, zoals heel simpel een familierecept inzenden, voor het Food Blog Event van de maand januari. Die belofte maakte ik dus niet waar terwijl de maker van het in te sturen recept al op de hoogte was gesteld van eventueel grievende passages.

Maar, ziedaar: gisteren met voortvarendheid een recept uit het hoofdstuk ‘januari – februari’ uitgekozen, boodschappen gehaald en gemaakt. Het werd pasta met radicchio en citroen. Aardig is dat het binnen een kwartier op tafel kan staan, dus gaat dit recept naar de sectie ‘Spitsuurkoken’. Voor vier personen heb je 100 gram pancetta in fijngesneden stukjes, 2 tot 3 eetlepels goede olijfolie, een halve fijngesnipperde ui, 200 gram eiertagliatelle, 200 gram radicchio in reepjes gesneden, 3 eetlepels witte wijn, een geraspte schil van een citroen, 50 gram boter, 100 milliliter slagroom, zout, peper, een handje fijngehakte bladpeterselie en wat geraspte Parmezaanse kaas nodig.Breng een pan met water aan de kook voor de pasta. Verhit tegelijkertijd in een koekenpan een beetje olie en bak de pancetta zachtjes uit. Voeg daarna de knoflook en ui toe en laat dit drie tot vier minuten op laag vuur bakken. Voeg daarna de reepjes radicchio toe en schenk de wijn erbij tot de reepjes radicchio beginnen te slinken. Voeg nu de boter, citroenrasp, zout en peper toe. Ondertussen is de pasta reeds gekookt en gaar en afgegoten. Hussel pasta en radicchiomengsel door elkaar en bestrooi dit met peterselie en Parmezaanse kaas.

Ik vond het wel een aardig recept. De foto is helaas, eh ..., zeg maar gewoon mislukt en toont niet bepaald een appetijtelijk bordje pasta. Zelf zou ik de volgende keer iets minder citroenrasp toevoegen en wellicht wat meer pancetta. De combinatie bittere radicchio, friszure citroen en de pit van pancetta en Parmezaanse kaas, een beetje afgezwakt door de zachtheid van de room vond ik overigens wel een hele mooie.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Lijkt me lekker! Recept staat voor het eerstvolgende solomaal. Hoewel A het door de room en pancetta misschien ook bevalt, ondanks de bittere radicchio. Een jaar lang wekelijks koken uit 1 kookboek... dat zou mij niet lukken. Het boek "Eten etc." komt daar dan nog het dichtst bij.

Aan tafel met Tanja zei

Yvon, ik ga het gewoon proberen. Ik zal er melding van maken door steeds het kleine covertje te plaatsen. Dan weet je, aha: weer een recept uit dat boek!

Anoniem zei

Inderdaad een zeer onaantrekkelijke foto...maar als ik goed begrijp met enige aanpassing een zeer goed te hachelen gerecht.

Anoniem zei

Zoals Andrea zegt, de foto is nu niet bepaald stimulerend en die raddicchio..( zou ik persoonlijk al snel vervangen door rucola)........maar ik kijk uit naar de volgende testcase!