6 februari 2010

Restaurant Vermeer

Lang geleden schreef ik stukkies over restaurantbezoekjes. Van vreselijke rommelhoreca, waar we in Nederland te veel van hebben, en mediocre best wel aardige etablissementen (waar we overigens óók te veel van hebben) tot en met sterrenhutten in Nederland, België, Frankrijk en zelfs tot Spanje aan toe.

Allemaal verleden tijd. Ten eerste kom ik niet zo vaak als enkele jaren geleden in restaurants en ten tweede betrapte ik mezelf op een soort verveling om het allemaal maar weer op te tikken. Ook de verveling in echt goede horeca nam heel, heel, soms toe. Het is een vreemde constatering om al etend te denken: ja, ja, erg leuk bedacht maar nu weet ik het wel. De verwachtingen werden hoger en hoger en de beste restaurantervaring ooit werd nooit meer geëvenaard.


Gisteren was ik sinds zes jaar weer in Restaurant Vermeer te Amsterdam. Met het vertrek van Pascal Jalhay (vroeger heette hij nog gewoon Jalhaij) ben ik er niet meer geweest. Dat ze zo’n getalenteerde jonge tweesterrenchef lieten gaan vond ik destijds onbegrijpelijk. Spijtig ook voor Amsterdam want onze hoofdstad kende en kent in verhouding weinig tophoreca.

Het is jammer dat ik niet eerder de huidige chefkok Chris Naylor heb ontdekt. Het is een hele lange tijd geleden dat ik me zo heb laten verrassen. Het klinkt wat hobbyistisch maar Naylor is ‘bijzonder creatief met groenten’. Er zijn maar weinig chefkoks die een gang van het menu laten bestaan uit ‘slechts’ 15 verschillende soorten groenten. Of zoals het op de kaart stond: ‘palet van groenten, individueel bereid; rauw, gegaard & gemarineerd. En -excusez le mot- god, wat was dát lekker! Voor de uitgebreide recensie verwijs ik naar de site van mijn, altijd zeer aangename, tafelgenoot Carla.Op de foto’s: ‘snoekbaars, ingestoken met gerookte paling, bloemkool cruesli & rijke peterselie’ en ‘pompoen en fazant, gebraden & gepureerde pompoen, krokante pastinaakchip, bouillon van de boutjes’.


7 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja ja, maak ons maar weer lekker. Hopelijk gaat Carla wel een recensie schrijven.
Super dat je weer verrast bent, ik denk nog met heel veel genoegen terug aan konijn, waar ik helemaal niet van houd, bij Vesters.
Ongeveer dezelfde reactie als van jou bij de groenten, Goddelijk lekker.
Fijne zondag, Anne.

Aan tafel met Tanja zei

Dank je voor je leuke reactie Anne. Overigens, als Carla haar recensie geplaatst heeft dan zal ik hier ook even een linkje naar haar verslag zetten.

Carla zei

Een verrassing was het gelukkig absoluut. Het was een hele fijne avond!

Yvon zei

Dat begrijp ik nu helemáál niet die verveling ;-) Weet nog dat je 6 jaar geleden schreef met je handen in het haar voor de kledingkast te staan, voor dé proeverij van Pascal. Leuk dat Vermeer weer zo verrassend uitpakte. Maar wel een beetje jammer dat je geen zin meer hebt in recensies, word nu wel nieuwsgierig naar méér informatie over de groentegerechten. Waar ik trouwens ook veel van verwacht bij Niven die nu 2x staat gereserveerd in de Restaurantweek (je weet wel, van die fijne site).

Yvon zei

Oh wacht, die informatie kan ik bij Carla vinden zie ik nu (pas), mooi!

Aan tafel met Tanja zei

@Yvon: welja! Waarom niet drie keer? ;-) Ik hoop dat de verwachtingen helemaal uitkomen trouwens. Ik wil gewoon niet meer zo heel uitgebreid over resto's schrijven.

Yvon zei

Idem hier, wat ik schrijf over restaurants kan niet de naam recensie hebben en met de hippige stukjes voor Special Bite had ik het ook wel gehad. Moet het nog even goed doorlezen, maar heb jij het laatste boek van Pascal Jalhay ook? (vast wel).