23 maart 2010

Zoete & hartige heerlijkheden

Dit boek lonkte gisterenochtend vroeg al op mijn bureau maar ik hanteer zo’n beetje de regel dat ik liever niet in zo’n conditie, met slechts een boterhammetje in de maag, op zo’n tijdstip, kookboeken doorblader. Maar ja, het zag er zo prachtig uit en ik was zo aangenaam verrast dat ik de verleiding niet kon weerstaan.

Over de uitvoering kan ik alleen maar schrijven dat de fotografie prachtig is en alles klopt in mijn visie. Leeslinten, goud op snee, stijlvolle buikband, lekkere typografie, kortom: het technische product deugt. Maar waar gaat dit boek dan over?

In het kort: ontbijt, lunch en patisserie en dan ingedeeld op de vier seizoenen. In de lente eet je dus sodabroodjes met rabarber-sinaasappeljam en in de winter dikke hangoproom met gedroogd fruit, woudhoning en verse vanille als ontbijt. Ik zie het mezelf doordeweeks niet doen eerlijk gezegd, en voor wie het ook niet ziet zitten om ingewikkeld te doen ’s ochtendsvroeg maar wél in de binnenstad van Amsterdam werkt: ga ontbijten bij Gartine in de Taksteeg; alle recepten in dit boek zijn afkomstig uit de keuken van Gartine.

De eigenaren, Kirsten Eckhart en Willem-Jan Hendriks runnen niet alleen Gartine maar hebben ook een tamelijk grote moestuin aan de rand van de stad. En dat is de crux. Alles wat (biologisch) verbouwd wordt, wordt gebruikt in de keuken. Inmiddels is Gartine nu ruim twee jaar open en nog net niet legendarisch. 'Alles wat je bij Gartine proeft is heerlijk.' (De Telegraaf)

Ondertussen verheug ik me op hartige taartjes met raapstelen en munster, soep van gele paprika met rosevalaardappeltjes en geitenkaas, sardientjes in kruidenolijfolie, chocoladerondjes met verschillende noten en honing of bijvoorbeeld de lentepastasalade met Ardennerham, doperwten, Parmezaanse kaas en basilicumdressing.

Zoete & hartige heerlijkheden, Kirsten Eckhart en Willem-Jan Hendriks, ISBN 978 90 8989 1778, prijs € 29,95, gebonden 184 pagina's, uitgeverij Terra.

2 opmerkingen:

Jacobien zei

En Tanja, heb je al wat uit dit Middeleeuws aandoend kookboek gemaakt?
Het boek kreeg ik net binnen om een recensie over op te koken.
groet,
Jacobien

Aan tafel met Tanja zei

Jazeker, ik heb de taartjes met raapstelen en munster gemaakt!