8 mei 2010

Gegrilde en ingelegde aubergines

Ze zien er nogal vettig uit op de foto en het waren ook al niet de mooiste aubergines maar ze zijn wel lekker! Om 750 gram aubergines in te leggen, heb je het volgende nodig: anderhalve deciliter goede 'extra vergin' olijfolie, een halve deciliter balsamicoazijn, 15 takjes tijm, 6 in dunne schijfjes gesneden tenen knoflook, zeezout en versgemalen peper.

De aubergines snij ik of in rondjes of overlangs in plakken en bestrijk ze met wat olijfolie. Deze gaan in de reeds verhitte grillpan en na eenmaal omgekeerd te hebben en beide kanten bruin zijn, druk ik de schijven aubergines plat met een grote spatel zodat het vocht eruit loopt.

Leg de gare plakken aubergines in een schaal en laat ze iets afkoelen. Bestrooi de plakken aubergines met de tijm, knoflook, zout en peper. Meng de azijn met de olie en giet dit over de aubergines.

Je kunt dit in gesteriliseerde potten enkele maanden bewaren, maar gelijk opeten is natuurlijk ook een optie. En dat laatste ga ik dan maar ook vanavond doen, in goed gezelschap van Iris en haar hond Funky. Overigens mag de laatste slechts toekijken.

8 opmerkingen:

Chris zei

Lekker! Robin is er verzot op, vooral op een pizza.

Aan tafel met Tanja zei

Goed idee inderdaad, om daar een pizza mee te beleggen. Ze waren overigens weer heerlijk!

Saskia zei

Ziet er heerlijk uit! Inderdaad een geweldig idee om ze op een pizza te leggen, ga ik binnenkort zeker eens proberen!

gisele zei

Laat ik nu juist een kanjer van een aubergine liggen hebben, niet wetende wat ik er zou mee doen. Nu weet ik het dus. Dat word het morgen. Thx meisje.
Gisèle

Anoniem zei

Ik heb de aubergines woensdag gemaakt voor een groep leuke vrouwen en je raadt het al: ik heb ze zojuist allemaal het recept doorgestuurd. Wat is dit lekker!!
Bedankt!

Aan tafel met Tanja zei

@anoniem: hartstikke leuk!

Anoniem zei

Ook lekker: Maak wat crostini met knoflook olie, rozemarijn en laat er wat parmezaanse kaas op smelten, doe hier wat rucola en de ingelegde aubergines (melanzane) op en serveer met een likje tomatenvinaigrette. Dit laatse vindt ik persoonlijk erg lekker met paprika erdoorheen, de beste manier is om de paprika in de oven te poffen, zodat ie gemakkelijk te ontdoen is van schil, en vervolgens mixen door de vinaigrette. In de pot leg ik tussen de schijfjes aubergine ook graag kappertjes en zongedroogde tomaten, en ik gebruik geen balsamico.

Sweettflower zei

Ik vind het heerlijk. Echt iets voor de zomer.