28 maart 2010

Prei in vinaigrette

Prei op deze wijze eet ik veel te weinig. Meestal verdwijnt prei in een bouillon of in stukjes gesneden door het een of ander. Prei is kennelijk ook door mij een klein beetje ondergewaardeerd en dat is dus onterecht: prei in vinaigrette vind ik geweldig lekker. Dit keer heb ik de prei gestoomd in plaats van gekookt. De preien snij ik in drie of vier stukken en snij de stukken overdwars net niet door (je krijgt dan een soort waaiertjes). Dit is ook makkelijk om eventuele zandresten onder de kraan weg te spoelen. Ik heb de stukken prei in een klein half uurtje gaar gestoomd.

Ondertussen heb ik een vinaigrette gemaakt op basis van appelazijn, mosterd en olijfolie en daar peper, zout en gehakte platte peterselie aan toegevoegd. Overgiet de nog warme prei met de vinaigrette zodat de smaken goed intrekken. Zowel warm, lauw als koud erg lekker!

3 opmerkingen:

Brenda zei

Prei vind ik een lekkere groente, eet het regelmatig gestoofd en gebruik het in vele soepen. Deze variant ga ik zeker eens proberen Tanja, lijkt me heerlijk!
Groet van Brenda

Aan tafel met Tanja zei

Hoi Brenda,
Als je nog een paar lekkere preirecepten voor me hebt: graag!

Brenda zei

Stamppot prei met pikante spekjes

Ingrediënten voor 4 personen
1,5 kg, kruimige aardappels
500 gr. speklapjes
1 ui
500 gr. panklare prei
5 gr. laos
5 gr. gemberpoeder
30 gr. boter
10 gr. sambal oelek
30 ml. ketjap manis
zout, peper

Bereidingswijze
Aardappels schillen, wassen en in stukken snijden. In pan met weinig water en zout aardappels ca. 15 minuten koken. Intussen speklapjes in blokjes snijden en bestrooien met zout, peper, laos en gemberpoeder. In koekenpan boter verhitten en spek al omscheppend ca. 5 minuten bakken. Intussen ui pellen en snipperen. Ui en sambal aan spek toevoegen en ca. 5 minuten meebakken. Prei aan aardappels toevoegen en ca. 5 minuten meekoken. Aardappels en prei afgieten en door elkaar stampen. Ui en spek met schuimspaan uit pan scheppen en door stamppot mengen. Op smaak brengen met peper en zout. Door het bakvet de ketjap en 1 dl water roeren. Aan de kook brengen en losroeren. Stamppot over de borden verdelen. Saus in een sauskom schenken en apart erbij serveren.

Serveertips
Komkommer in het zuur

Recept geplukt van mijn Smulwebpagina, die ik nog bleek te hebben... :-)