9 mei 2010

La chambre rouge (Harmonie rouge)


Vandaag is het de laatste dag dat 'De dans' van Henri Matisse in de Hermitage Amsterdam te bezichtigen is. Morgen wordt het schilderij weer ingepakt en door de KLM St.-Petersburg ingevlogen. De overige schilderijen uit St.-Petersburg, die de tentoonstelling 'Matisse tot Malevich, Pioniers van de moderne kunst uit de Hermitage' vormen, zijn gelukkig nog tot 7 september te bezichtigen. Het is een, wat mij betreft, unieke tentoonstelling en eindelijk kon ik dan toch echt vanochtend de 'Dame met zwarte hoed' van Kees van Dongen bewonderen!'La chambre rouge' is het gezicht van de tentoonstelling. Het schilderij staat op alle uitingen afgebeeld en hoe langer ik er naar kijk hoe meer vragen ik mezelf stel. Is de vrouw de vrouw des huizes of een dienstmeid? En waarom staan er twee fruitschalen op tafel? Wat een rare fruitschaal trouwens, die met die vaas erop. De stukken fruit die nog op de tafel liggen krijgt ze vast niet trouwens allemaal netjes op de twee schalen want die zijn al redelijk gevuld. Of liggen ze daar om opgegeten te worden? En waarom houdt de vrouw de schaal zo absurd zorgvuldig vast? Het lijkt wel of ze een uiterst secuur werkje verricht. Ik pleeg mijn fruit gewoon in de schaal te leggen en that's it! Antwoorden krijg ik toch niet, ze staan althans niet in de catalogus.

De Hermitage heeft een zeer prettig restaurantgedeelte, Neva. Hier geen buffetrouting met de immer taaie saucijzenbroodjes onder warmhoudlichten maar echte bediening. Het was vroeg en ik hield het maar bij een kopje koffie, maar een blik op de lunchkaart maakte me wel nieuwsgierig. Naast het reguliere broodjeswerk kun je hier à la carte een twee- of driegangenlunch nuttigen. Het aardige is ook nog eens dat je hier 's avonds, als het museum zelf gesloten is, kunt dineren. Ik denk dat ik dit toch eens ga doen op een mooie zomeravond want het restaurant heeft zelfs een goed terras. En dat op zo'n mooie locatie!

Afbeelding: © Succession H. Matisse, c/o Pictoright Amsterdam 2010


4 opmerkingen:

Carla zei

Dan ga ik mee.
Ik gok op de dienstmeid....;-)

hannie zei

Ik was er vandaag ook, maar dan laat in de middag, laatste kans om de Dans te zien. Prachtige schilderijen, heel erg de moeite waard. Ook zonder De Dans. Maar ik ben wel heel blij dat ik die nog heb kunnen zien.

Yvon zei

Tot 7 septeber, dan heb ik nog even. Het is een dienstmeisje op De gedekte tafel (cq Harmonie in rood) rangschikt alles op tafel voor een feestelijke gebeurtenis. De tafel gaat in de dimensionale ruimte verloren, het dienstmeisje zorgt voor orde en huishoudelijkheid maar is minder nadrukkelijk aanwezig dan op De gedekte tafel uit 1897. Het hele verhaal over perspectieven, motieven etc. vind je wel in Matisse-boeken, waarschijnlijk niet het waarom zoals jij je afvraagt ;-)

Aan tafel met Tanja zei

Dank voor jullie leuke en informatieve reacties!