20 juli 2010

Bietensalade van Jane Grigson

Toen ik gisteren thuiskwam trof ik een zak vol met bieten voor mijn deur. Aangezien mijn onderburen die dag op vakantie zijn gegaan, vermoedde ik dat de bieten van hen afkomstig waren. Dus ik SMS'te 'nog bedankt voor de bieten'. Geen reactie. Bij nadere inspectie vond ik de bieten nogal zanderig. Zo uit de grond getrokken, zeg maar, en niet zo schoon zoals je ze bij de groentenboer koopt. Vriendin M. dan, want die verbouwt bieten op de tuin. Moestuinierder Petra viel af want die zou ik eerdaags treffen en waarom zou ze dan omrijden om bij mij bieten aan de deur te hangen. Vriendin M. een SMS'je gestuurd: 'heb jij mij bieten gegeven?'. 'Nee,' kreeg ik terug, 'maar waren ze lekker?'

Het bietenmysterie is tot op heden niet opgelost. Toch vermoed ik uiteindelijk dat de bieten wel degelijk afkomstig waren van de buren omdat ik me opeens bedacht dat oma een enorm grote moestuin heeft en die zag ik nog afgelopen zondag bij mijn buren binnenstappen. Het ontbrekende bietenloof is waarschijnlijk aan de konijnen gegeven die overigens continu uit hun hok ontsnappen en holen graven in de tuin. Dus die zijn waarschijnlijk straks pleite of, nog erger, drachtig als de buren terug komen van vakantie. Aangezien ik geen '24 uurs-bewakingsservice' kan garanderen, zit dat er dik in. Maar enfin, terug naar de bieten!

Vaak maak ik de bietensalade met ansjovisdressing afkomstig uit het 'Groentekookboek' van Jane Grigson. Je hebt hiervoor een halve kilo gekookte bieten nodig. Meestal kook ik de bieten met wat zout in een klein uurtje gaar (afhankelijk van de omvang) en de schil haal ik er met een aardappelschiller vanaf (met de handschoenen aan), maar soms stop ik ze -ingepakt in aluminiumfolie- in de oven. Dat duurt wel wat langer maar zo vind ik ze eigenlijk nog lekkerder. Enfin, verder heb je nodig: 250 gram in de schil gekookte aardappelen, 2 hardgekookte eieren gepeld, gehakte platte peterselie. Voor de dressing: 2 fijngehakte uien, 4 eetlepels olijfolie, 1 blikje ansjovisfilet, 2 eetlepels wijnazijn, halve theelepel Dijonmosterd, peper.

Haal de schil van de gekookte aardappelen af, snij ze in plakjes en leg deze langs de rand van een grote, ondiepe schaal. Snij de bieten eveneens in plakjes en leg ze ook in de schaal langs de aardappelschijfjes. Of je legt de schijfjes biet en aardappel om en om: het is mij om het even. Voor de dressing fruit je de uien in eetlepel olijfolie. Laat ze slechts zacht worden en niet bruin. Laat de uien afkoelen en stamp ze samen met ansjovis, olijfolie, wijnazijn en peper in een vijzel fijn. Giet deze tamelijk dikke dressing over de schaal met aardappel- en bietenschijfjes. Prak nu de eieren met een vork en meng hier 1 eetlepel gehakte peterselie doorheen. Strooi het ei/peterseliemengsel over de salade heen.

Groentenkookboek
Auteur: Jane Grigson
Uitgever: Scepter - Lannoo
ISBN: 9789072653192
Prijs: € 49,50

1 opmerking:

Chris zei

He, je bent er weer! Met een nieuwe outfit. Hoe was Frankrijk?