24 juli 2010

Pannenkoeken


Verleden week heb ik voor mijn doen tamelijk veel pannenkoekvarianten gegeten in Frankrijk. We zaten een weekje ten noordoosten van Reims, zo tegen de Franse Ardennen aan en in elk stadje was wel een creperie. Bijzonder vond ik de galettes gevuld met allerhande eendenvlees en lekkere sla. Van huis uit ben ik geen pannenkoekenbakker, bij het ontbreken van om pannenkoeken smekende kindereren, dus vandaar dat ik gisteren dacht: 'pannenkoeken, hoe doe ik dat ook alweer'? In ieder geval niet met Koopmans pannenkoekenmix want dat is volgens mij flauwekul. Waarom zou je teveel voor zo'n pak betalen als je gewoon tarwebloem neemt?

Voor 10 dunne pannenkoeken:
200 gram tarwebloem, 2 eieren, 500 ml. melk, een snuf zout en 40 gram gesmolten boter.

Bereiden:
Mix de bloem met de eieren en voeg langzaam en al roerend de melk toe. Voeg daarna de snuf zout en gesmolten boter toe. Het mengsel moet klontvrij zijn maar gemak dient de mens en wil je zeker weten dat het beslag 0,0 bloemklontjes heeft dan giet je het beslag gewoon nog even door een zeef. Laat het beslag minstens een kwartier in de koelkast rusten. De rest wijst zich eigenlijk vanzelf. Op de foto twee varianten: een met spek en de zoete variant met ahornsiroop.

5 opmerkingen:

MyriamC zei

Mmmm ... galettes de sarrasin, hartig gevuld. Heerlijk vind ik ze. En doe er dan nog een fles cider erbij, dan waan ik me helemaal op vakantie.

Yvon zei

Ja zeker hmmm. Heel soms toch een pak hier als de tarwemeel of boekweit op is, maar je hebt gelijk: je betaalt veel te veel voor iets dat je zo maakt.

Aan tafel met Tanja zei

Ik ga zeker achter de galettes aan en alle mogelijke varianten want ik vond ze zalig! Wordt vervolgd dus.

MyriamC zei

Hier alvast wat ideetjes ...
http://chocolateandzucchini.com/archives/2004/02/buckwheat_galettes.php

Anoniem zei

Te gek eigenlijk nooit bij stilgestaan. Pannenkoekmeel komt er hier niet meer in.
Dank voor de tip Tanja!
Groet Anne.