26 juli 2011

MayonaiseMayonaise maken is een fluitje van een cent. Alhoewel ik hier niet beweer dat het me altijd in een keer lukt. Onoplettendheid en ongeduld leiden soms tot een zielig plasje vettigheid. Ik moet toegeven: sinds ik in april een Dualit-handmixer heb aangeschaft, is mayonaise maken nog leuker en makkelijker geworden.

Er zijn zoveel kleine varianten in receptuur, deze keer maakte ik de mayo als volgt: 1 ei plus 1 eidooier, half theelepeltje Dijonmosterd, 1 theelepel zout, 2 eetlepels citroensap, 1 kopje olie (ik deed half olijf- half maiskiemolie). De rest moet bekend zijn: klop alle ingrediënten behalve de olie goed door elkaar en giet vervolgens al kloppend (uit de losse pols of met behulp van een keukenapparaat) heel langzaam de olie erbij tot de mayonaise lekker dik en romig is.

5 opmerkingen:

Chris zei

Inderdaad eitje en lekker! Ik gebruik de staafmixer, ook zo handig.

Aan tafel met Tanja zei

Ha Chris, leuk je hier weer aan te treffen. Alles goed in het Haagse. Nog vakantieplannen of al weggeweest?

Chris zei

Nee, geen vakantieplannen... ik kan in juli geen vrij krijgen en Daan begint volgende week weer met de trainingen. Wel lekker vrij! Nog 1 dag werken, joepie! Ik doe iedere avond een zonnedansje, hoop dat dat effect heeft.

Ellen zei

Mmmm, niets zo lekker als zelfgemaakte mayonaise. Die uit potten, nee, das mijn ding niet.

Femke zei

Eén van mijn uitdagingen was mayonaise maken. Ik was verbaasd over hoe simpel het was. Ik vond het heerlijk, maar helaas ben ik de enige mayo-eter in huis, dus ik moest veel weggooien (ook al gebruik je maar één ei, dan nog is het natuurlijk veel).