10 januari 2009

Zoektocht naar lekkere chips

Tegenwoordig is het überhip om 'ambachtelijke' chips te produceren. Volgens mij houdt dat in de stelregel niets anders in dan de aardappelen wat onregelmatiger te snijden, het liefst met hier en daar de schil er nog aan en na de frituur verwerken met grof zout. 


Kettle Sea Salt bijvoorbeeld (zak van 150 gram kost bij Appie 2.09 euro), die ik overigens wél een stuk lekkerder vind dan de reguliere chips. En na een jaar bij tijd en wijlen Kettle-chips snaaien (gelukkig ben ik al jaren van die ellendige Pringles hot & spicy af; ik kan ze niet meer zien of luchten!) zie ik allerhande zakken ambachtelijke chips opduiken: Lay's Finest Sea Salt (150 gram, 1.39 euro) en zelfs de 'golden label-afdeling' van Albert Heijn zag er wel brood in en nu ligt er dus ook AH Excellent Ambachtelijke Chips (150 gram, 1.69 euro) in de schappen. Opmerkelijk dat die 30 eurocenten duurder zijn dan de zakken van Lay's maar dat komt ongetwijfeld door het Exellent-label. 


Ondertussen ging mijn zoektocht naar Kettle-achtige chips door en belandde ik tussen de zakken snaaiwerk van de biowinkel. Daar zat veel smerigs tussen maar uiteindelijk verdween mijn hand in een zakje van 'Pure Chips Organic'. Deze was nog krokanter en gezouter dan de Kettle chips en wat ik hier en daar geproefd heb. Het aardige is dat er niet alleen gezinsverpakkingen van 150 gram maar ook minizakjes van 40 gram te koop zijn voor 90 eurocent. Wel duur eigenlijk! 


En toen kwam het boek Raapsteeltje uit met op pagina 107 een verhandeling over de Hoekse Waard-chips. Maar ja, waar koop ik die bij mij in de buurt? Tot ik weken later op zo'n zak stuitte bij Lindenhoff Marché in Baambrugge. Gekocht, meteen thuis geopend en ...: tja, wel lekker maar toch niet dat wat ik verwacht had. Minder krokant en net iets te dun. 


Wat maakt het nou dat ik de chips van 'Pure Chips Organic' het lekkerst vind? Na veel getuur op de diverse verpakkingen zie ik dat de 'Organics' geen zonnebloemolie maar palmolie bevat. Misschien is dat het wel! Overigens lees ik her en der over Kettle dat het om handgemaakte chips zou gaan. Maar gezien de enorme populariteit en aanbod in soorten Kettle heb ik daar zo mijn bedenkingen over.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

De Jumbo heeft boerenchips. Gezout of gepeperd, en die eerste vind ik het lekkerst. Prijs moet ik even voor je nakijken, maar ook niet goedkoop. Ik zal van de week eens een zakje halen (dat vind ik niet zo erg) om te kijken wat daar inzit.

Anoniem zei

Die van de Plus is het allerallerlekkerst. Hun eigen excellentgedoe: Bon appetit en dan de versie met zeezout. Absoluut smullen. Ik koop slechts 1 zak per week voor ons vieren, anders is blijven we ervan eten.
Die van Kettle en van AH vallen er werkelijk bij in het niet (vinden wij he, smaken verschillen nu eenmaal). De biodie je noemt ken ik niet.

Anoniem zei

Kettle (onion & cheese) valt hier wisselend in de smaak, de 1 vindt het verrukkelijk, de ander vindt de structuur kartonnerig. La Place verkoopt ze onder eigen naam maar ... die worden gemaakt door Ketlle. Al eens de groentechips geprobeerd van de BIJ? (Geen idee of het lekker is maar ziet er vrolijk uit).

Anoniem zei

Tiens, en waarom maak je die eens niet zelf? Doodeenvoudig, en niet alleen van aardappelen, maar ook van ik weet niet hoveel groenten mogelijk!

Aan tafel met Tanja zei

Ja zelf maken is ook leuk maaaaaaaar: dan moet ik dat plannen en chips eet ik meestal spontaan. Maar wie weet volg ik je raad wel eens een keer op. Ook het advies van Chris en Carla zal ik opvolgen want dat breidt het vergelijkend chipsonderzoek alleen maar uit. En Yvon: onion & cheesechips vind ik zum k! Dus dat ga ik echt niet proberen ... . De groentenchips van de Bij dus. Nu kreeg de culinaire Bij me toch een uitbrander van Johannes van D. deze week waar je akelig van werd.

Chris zei

1,99 gebakken in zonnebloemolie. En waarom heet het boerenchips? Het is gebakken op de boerderij, nou ja!