3 februari 2011

Koken op hout

Koken op hout. Nooit van gehoord! Tot vandaag, toen mijn uitgever vroeg of ik de CedarWood OvenPlank thuis wilde testen. Tuurlijk ... . Ik kreeg er een paar gebundelde velletjes recepten bij. Dus, hoppa, aan de slag. Te beginnen met de voorbereiding: de houten plank moet een uur in (koud) water liggen. Probeer dat maar eens zelf. Een baksteen houdt zelfs de plank niet onder; met twee bakstenen lukt het dan weer wel.

Mijn oog viel in de receptenbundel op entrecote met gorgonzola. Gewoon eenvoudig beginnen. Het recept gaat uit van 400 gram entrecote en 100 gram gorgonzola. Het plankje meet 30 bij 18,5 centimeter en dat lijkt me klein voor 400 gram vlees. Twee entrecotes passen er royaal op, met drie wordt het 'wat krapjes'.

In ieder geval: verwarm de oven voor op 200 graden en schroei in een koekenpan, de met peper en zout bestrooide, entrecotes in roomboter in 45 seconden per kant dicht. Leg de entrecotes op de houten plank en schuif dit gedurende 15 minuten in de oven. Leg twee minuten voor tijd de verkruimelde gorgonzola op de entrecotes. Klaar.

Nu even terug naar de bedoeling: de gerechten krijgen volgens de productinformatie een heerlijk aroma van de cedarhouten plank mee. Nu was ik zo pienter, al zeg ik het zelf, om een entrecote zonder en eentje met gorgonzola te maken. Met gorgonzola gaat de, overigens zeer lichte, bijsmaak helemaal verloren. Die is wel degelijk aanwezig maar niet zo sterk als ik had gedacht.

Ik twijfelde ook aan de oventijden en temperaturen, maar in dit geval klopte het. Het kan zijn -nee, ik weet het wel zeker- dat door de koude en natte plank het vlees langer nodig heeft dan normaal. De plank komt ook helemaal niet heet uit de oven en het vlees koelt zeer, zéér, snel af.

Het is wel geestig maar revolutionair mag het niet heten, wat dan ook wel weer klopt want nu ik dit op tik lees ik dat Indianen eeuwenlang de 'CedarWood OvenPlanken' hebben gebruikt om vis, gevogelte en wild te bereiden.

Volgende keer doe ik iets met zalm, misschien dat het cedarhoutaroma wat makkelijker in zalm trekt.

6 opmerkingen:

Yvon zei

Trekt zeker in de zalm. Zwager heeft mij zo weer aan de zalm gekregen, erg lekker. Geloof dat hij 3-4 keer met zo'n plank doet, dan is die kromgetrokken.

Aan tafel met Tanja zei

Oh jee, dat zou niet mogen: de plank zou volgens informatie veel langer meegaan. Ik las wel dat boven de 200 graden niet goed is. Nou ja, ik kom er vanzelf achter!

Emilie zei

Hoi Tanja,
Leuk dat je over je ervaringen met de CedarWood OvenPlank schrijft!!

Je kan het vlees op lagere temperaturen bereiden, alleen dan wel veel langer in de oven. Momenteel zijn er veel geinteresseerden met een AGA-fornuis.

Succes verzekerd met de zalm!
Ik lees wel wat je ervan vond.
Groeten, Emilie

PS: Mocht je nog vragen hebben, dan kan je me hier vinden. www.ovenplank.nl

Yvon zei

Moet ik er bij vertellen dat zwager de planken op de BBQ gooit. Je ziet het mss niet zo duidelijk, maar een foto hier http://tasteofmatisse.web-log.nl/taste_of_matisse/2010/03/zaterdagmiddag.html

Emilie zei

Hoi Yvon,

Zonde van de ovenplank....

Ik heb ook barbecue-planken in de verkoop hoor. Die zijn ook een stuk goedkoper en 1 a 2 x te gebruiken op de bbq.

Edith zei

He Tanja, ook ik heb de plank mogen testen, was er zeker enthousiast over. En van Emilie wat vernieuwde info over het gebruik ervan gekregen. Zie: http://koken.blog.nl/culi-genieten/de-testkeuken/2011/01/14/koken-op-hout-de-testkeuken