10 april 2010

Exotisch gevogelte

Even heel iets anders. Sinds een jaar of twintig hebben papegaaien, of beter gezegd halsbandparkieten, domicilie gevonden in het Vondelpark te Amsterdam. Er doen uiteraard allerlei verhalen de ronde hoe deze grote, uit Azië afkomstige, vogels in hemelsnaam in het park terecht zijn gekomen. Artis zou de parkieten af en toe uit hebben laten vliegen in de veronderstelling dat ze immer terug zouden keren naar hun honk. Of het oude vrouwtje dat vlak voor haar overlijden haar twee huisdiertjes los zou hebben gelaten en de buurman de boodschap mee hebben gegeven om de vogels af en toe bij te voeren.

Welnu: 20 jaar later staat de teller op 600 halsbandparkieten waarvan er 200 per jaar nieuw kroost uitbroeden. Alles leuk en aardig maar het Vondelpark blijkt te klein en met steeds hogere frequentie zit zo'n schreeuwlelijkerd in mijn (nou ja, van mijn onderburen) Japanse kers. Wat een kolereherrie maakt zo'n vogel. En is het een aanlokkelijk idee dat een deel van de parkietenkolonie onze binnentuinen bezet? Al observerend constateer ik dat in ieder geval de duiven zich geen bal aantrekken van deze exoten. Maar waar zijn de meesjes gebleven?

Met de vraag wat te doen met de Vondelparkparkiet, pak ik het het alleraardigste werkje 'Rond de tafel der Romeinen' van Patrick Faas uit de kast. Het boek geeft een prachtig beeld van de Romeinse eetcultuur. Flamingo, ibishersentjes, in rode wijn verzopen muizen: de Romeinen deinsden nergens voor terug. Op pagina 396 vind ik eindelijk een recept voor de bereiding van flamingo of papegaai. Patrick Faas merkt hierbij op dat het merkwaardig is dat een papegaai een zelfde bereiding kent als een flamingo maar erkent tegelijkertijd dat Apicius meer ervaring had met het eten van deze vogelsoorten dan wij.

Voor flamingo: Pluk de flamingo, was hem, bind hem op en doe hem in een ketel. Doe er water bij, dille en een beetje azijn. Als hij halfgaar is doe je er een bundeltje prei met koriander bij en kook die mee. Als hij gaar is voeg je defrutum* toe om te kleuren.
Maal in een vijzel: peper, komijn, koriander, laserwortel, munt, wijnruit. Meng. Doe er azijn bij en een dadel. Giet er ook wat van de bouillon bij. Doe dit in een ketel, bind met amulum**, giet de saus over de vogel en dien op. Op dezelfde manier bereid je papegaai.
(Ap. 234)

* wijn of most, welke tot de helft is ingekookt
** bindmiddel op basis van tarwe

Nu weet ik dat de gemeente voor wat betreft dierenwelzijn, goede afspraken tracht te maken over het verwijderen van overlastgevende dieren zoals ganzen. Daarbij hebben diervriendelijke methoden uiteraard de voorkeur. Bij deze dus een suggestie om de halsbandparkieten tenminste niet zinloos te verwijderen.

7 opmerkingen:

Carla zei

haha, je zit dus met je buks in de aanslag klaar ;-)

Aan tafel met Tanja zei

Ja zeg, even de buks van meneer Wateetons lenen (die heeft er vast wel een) :-)

Anoniem zei

In Amsterdam-Noord barst het ook van die beesten. Complete fietspaden zijn plotseling wit gescheten. Ik moet met mijn regenpak aan onder de bomen door fietsen. Ik heb ze ook al gezien en gehoord buiten de Amsterdamsche stadsgrenzen. Het moet niet gekker worden.

Aan tafel met Tanja zei

Djeezzz, zelfs in Amsterdam-Noord: het moet niet gekker worden!

Chris zei

Pffff, het stikt ook hier (DH) van die beesten. Ze verjagen alle vogeltjes in het bos en maken zelfs 's nachts herrie!
Gewoon vangen en dan aan een stokje rijgen en roosteren boven een vuurtje?

Aan tafel met Tanja zei

Ha Chris. Ook in DH dus. Inderdaad vangen en roosteren :-)

Chris zei

Doen ze in in Afrika ook!