16 oktober 2008

Bubbels van Budapest

Ik had gisteren een zakelijke afspraak. Omdat de meneer van de afspraak tevens was uitgenodigd in Restaurant Vrij aan de Vrijheidslaan om daar bubbels uit Budapest te proeven, leek het ons wel aardig dan maar daar af te spreken. Eerst even zakelijk de puntjes op de i zetten en vervolgens ons laten verrassen door die bubbels. Geheel niet onaardig zulke afspraken. Ik had anders nooit geweten dat Hongarije bubbels produceert. Tja, waarom eigenlijk ook niet? Al heel lang zelfs, zo lees ik op een kaartje: "In 1882 startte József Törley de eerste champagnekelders in Hongarije. Zijn vakmanschap, opgedaan in de kelders van Dom Perignon in Reims en de Hongaarse kalksteen grotten met een constante hoge temperatuur, zorgden voor een uitstekend resultaat". Na de IJzeren Gordijn-periode weer in ere hersteld. Heel aardig dus. Flesje 3 en 4 op de foto bevielen ons het best. Nummer 3, de Törley Tokaji is een lekkere dessertbubbel en nummer 4 is een aardige sec waar we nog wat van door hebben gedronken onder begeleiding van canapeetjes zalm en grijze garnalen en p.p. twee oesters. Bubbels van Budapest kun je bestellen via internet. Het is weer eens wat anders dan prosecco of cava.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Winkelkar? Was dit niet ook een beetje een uitstapje? :-).
Maar zonder grappen: nooit gehoord van Hongaarde bubbels. Ik kom trouwens sowieso niet verder dan stierenbloed en dat vind ik niet lekker.

Aan tafel met Tanja zei

Oh ja, ik gooi er ook het label uitstapje tegenaan :-) Stierenbloed heb ik nooit geproefd, dan lijkt me zo'n bubbel toch aantrekkelijker.

Anoniem zei

Die dessertbubbels wil ik wel eens proberen. Wat een leuke prijzen! Dank voor de link.

Anoniem zei

Voor diegene die het niet weet, stierenbloed is de NL naam voor een Hongaarse wijn: Egri Bikaver, gemaakt van minimaal drie soorten druiven (Blaufrankisch, Cabernet, Portugieser, Merlot of Zweigelt). Deze Cuvee heeft na lange rijping op eikenhouten vaten haar eigen specifieke en unieke smaak en geur. Persoonlijk vind ik het iets te wrang van smaak.

Anoniem zei

Dat de bubbels van Budapest steeds beter hun weg weten te vinden blijkt wel uit het feit dat steeds meer websites deze bubbels verkopen. Kijk ook maar eens naar www.lekkersuithongarije.nl waar je trouwens nog veel meer lekkers kunt kopen, oa de bekende Stierenbloed. Overigens is mijn ervaring dat het vooral om een complexe wijn gaat, niet zozeer wrang. Misschien ligt dat aan het wijnhuis...

Elwin zei

Mochten jullie meer willen weten over Hongaarse wijn: http://www.wijnuithongarije.nl